Classificatie voor handbikers 2014

Ben je wedstrijdhandbiker of heb je die ambities, dan dien je je te laten classificeren. Zonder classificatie kun je niet deelnemen aan het wedstrijdcircuit. (Los van een classificatie heb je in Nederland een KNWU-licentie nodig – die kun je aanvragen via een wielervereniging.) Bij de classificatie voor handbiken wordt gekeken of je een ‘minimale handicap’ hebt om in één van de vijf handbike-klassen te vallen. Jouw klasse wordt aan het eind van dit traject vermeld op je licentie

Hoe word ik geclassificeerd?

Handbikers die een handbikeclassificatie willen ondergaan of nodig hebben, moeten  via de NOC*NSF-website een digitaal aanmeldingsformulier invullen. Dat ingevulde formulier wordt door NOC*NSF doorgestuurd naar de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU).

De KNWU neemt contact op met de sporter over het plannen van het classificatiemoment. Vragen over deze classificatiemomenten kun je stellen via aangepastwielrennen@knwu.nl of per telefoon 030-7513322 De sporter die niet op een van de centrale classificatiemomenten aanwezig kan zijn, zal een persoonlijke classificatie moeten aanvragen. De kosten zijn dan € 50,-. De datum en tijd van de classificatie worden afgestemd met de classifier en de sporter.

Na de classificatie maakt de classifier een classificatieformulier op en archiveert dat in het online registratiesysteem (NPC-SDMS), dat door het NOC*NSF beschikbaar wordt gesteld. Sporters worden met hun classificatie opgenomen in de Masterlist die door het NOC*NSF wordt beheerd.

Internationale classificatie

Klasse
Motorische beperking
Handbike
Helm
H1
cervicale laesie met een beperking in het duwen ten gevolge van beperkte arm-motoriek. Tevens onderarm/hand-problematiek of zelfde functieprofiel ten gevolge van andere motorische beperkingAP
Dames Oranje
Heren Groen

H2
cervicale laesie zonder een beperking in het duwen, geen beperking bovenarm-motoriek, wel beperking onderarm/hand of zelfde functieprofiel ten gevoilge van andere motorische beperking
AP
Dames Geel
Heren Blauw

H3
thoracale laesie of zelfde functieprofiel ten gevolge van andere motorische beperkingAP
Dames en heren Wit
H4
thoracale laesie met buik- bekken- beenfunctie of zelfde functieprofiel ten gevolge van andere motorische beperkingAPDames en heren Rood
H5
kniezittersATP
Dames en heren Zwart
Open
Alle niet-geclassificeerde deelnemersAP en ATP
Zwart met gele streep

  • Bij de UCI kent men geen Open klasse.
  • In Nederland Is H5 en de Open klasse samengevoegd (ook voor de Nationale Kampioenschappen).

Het waarom van classificatie

Waarom worden er eigenlijk verschillende klassen gehanteerd bij het wedstrijdhandbiken? In de Para Cycling Classification Guide van de UCI (Union Cycliste Internationale) vind je de volgende tekst: ”the purpose of classification is to minimize the impact of impairment on the outcome of competition, so that an athlete’s success in competition relies on training, physical fitness and personal athletic talent”. Die ‘impact of impairment’ (invloed van een beperking)  kun je alleen maar minimaliseren door atleten met verschillende motorische beperkingen te groeperen, omwille van een faire competitie! Het zou immers niet eerlijk zijn om bijvoorbeeld atleten die beperkt zijn in hun armkracht, te laten strijden tegen atleten die níet in hun armen beperkt zijn.

Toelichting classificaties


Open klasse

Heb je géén handicap dan mag je uiteraard ook deelnemen aan het wedstrijdcircuit in Nederland en Europa: je komt dan in de Open klasse. Alleen het Europees Kampioenschap, Wereldkampioenschap en de Paralympische Spelen zijn dan niet toegankelijk voor je, aangezien dit IPC-evenementen zijn (International Paralympic Committee), waarvoor een minimale handicap een vereiste voor deelname is.

H5

De minimale handicap voor de overige handbike-klassen is een onderbeenamputatie. De atleten met een enkelvoudige of meervoudige amputatie strijden in de H5-klasse. H staat voor Handcycling – de Engelse term voor handbiken. Ook atleten met een dwarslaesie T11 of lager, die op hun knieën kunnen zitten, vallen in deze klasse. De H5-handbikeklasse maakt gebruik van de ATP (Arm-Trunk-Power)-kneeseat-handbike. Zij hanteren de knielende aandrijfpositie/zithouding. Zie het schema Rolstoelzithouding met diverse types handbikes.

H4

Atleten die deze houding niet kunnen aannemen en een dwarslaesie T11 of lager hebben, komen uit in de H4-klasse. Zij maken gebruik van een zgn. AP-handbike (Arm Power) en hebben een ‘recumbent’-positie (lighouding). Zie het schema Rolstoelzithouding met diverse types handbikes.

H3

Atleten met een dwarslaesie van T1 tot T10, komen in de H3-klasse. Veel verschil in uiteindelijke snelheid zit er niet tussen H3- en H4-atleten, maar een H4-atleet zal, omdat hij (enige) buikspieren heeft, doorgaans de sprint winnen van een H3-atleet, die geen connectie heeft tussen romp en bekken.

H2 en H1

De H1- en H2-klassen zijn voor de atleten met beperkte arm/schouderfunctie: veelal atleten met een cervicale laesie. Ook zij maken gebruik van AP-handbikes en liggen dus achterover wanneer ze de cranks aandrijven. De H1-klasse onderscheidt zich van de H2-klasse door de (zeer) geringe strekfunctie van de armen.

Dames

Internationaal worden bovenstaande klassen ook gehanteerd voor de dames handbikers. In Nederland worden de (weinige) dames samengevoegd tot één of twéé klassen.

Meer info

Op de UCI-website kun je meer (Engelstalige) info vinden over de handbike-classificatie. Op  www.knwu.nl/aangepast-wielrennen vind je de meest actuele informatie over de classificatie-procedure.
Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners