Ik heb deze winter niks laten liggenNa ieder seizoen evalueer ik mijn sportieve prestaties. Welke keuzes heb ik gemaakt? Wat waren de goede keuzes, wat waren de slechte en wat wil ik volgend jaar beter doen? Uit ervaring weet ik dus dat de winterperiode enorm belangrijk is. Dan wordt de basis gelegd en daar bouw je het gehele seizoen op. Als je in de winter geen goede basis hebt kunnen leggen, dan heb je daar vaak het hele seizoen last van. Uiteindelijk besloot ik samen met drie goede (wielren-)vrienden de knoop door te hakken en op trainingskamp te gaan. We hadden de mogelijkheid, dus waarom niet?

Calpe

Op 2 januari vertrok ik met de auto naar het Spaanse Calpe. Daar heb ik drie maanden lang gewerkt om een supersterke basis op te bouwen. Natuurlijk, dit kan ook in Nederland. Als het slecht weer is kan je de trainingen afwerken op een rollerbank en kun je daarnaast zwemmen om je conditie op te bouwen. Maar ideaal was het nooit, het kon beter, wist ik uit mijn evaluaties. Onder leiding van mijn nieuwe trainer Guido Vroemen ben ik aan de slag gegaan. Guido kon niet in Spanje zijn, maar door een 'online-trainingsprogramma' kon hij me super volgen.

De eerste dagen was het enorm wennen. Calpe is een prima plek om te overwinteren met heel weinig neerslag en goede temperaturen. Maar wat vooral wennen was, het is in Calpe en omgeving geen meter echt vlak. Door het centrum loopt een vlak rondje van 3 kilometer om een meertje heen en verder was het heuvel- tot bergachtig.

Slapen, trainen, eten

Mijn dagen bestonden echt letterlijk uit slapen/rusten, trainen, eten en boodschappen doen. Vaak trainde ik twee keer per dag of deed één langere training van 3 uur of meer. Per week had ik één echte rustdag - met slechts een uurtje losfietsen. Verder was het hard trainen met vooral goede kwaliteitstrainingen. In de drie maanden dat ik in Spanje zat, heb ik twee dagen helemaal niet getraind. Een dag omdat ik niet fit was en een dag omdat ik gewoon niet hoefde te trainen en mocht genieten van het even niet fietsen. Toch is het na zo`n dag weer heerlijk om op de fiets te zitten. De prachtige omgeving en het gevoel dat je iedere dag weer iets sterker wordt, maken het super!

Wattagetraining

Bij al mijn fietstrainingen gebruik ik een vermogensmeter. Met dat computertje op je fiets weet je precies wat je doet qua hartslag, snelheid en wattage. Deze gegevens sla ik op in een online-programma, zodat ik precies weet wat ik doe en - heel belangrijk - of ik progressie boek. Ondertussen heb ik een database van vier jaar trainingen, zodat ik kan zien wat ik wanneer deed plus de bijbehorende wattages.

Niks laten liggen

Na de periode in het Spaanse Calpe heb ik voor mijzelf gekeken wat het voor mij opgeleverd heeft. Sommige mensen denken dat ik, omdat ik op trainingskamp geweest ben, meteen heel veel harder ga fietsen. Maar dat valt nog te bezien. In andere winters trainde ik vaak ook goed, maar dan op de rollerbank, in de sportschool en het zwembad. Dus ik ga er niet vanuit dat ik een enorme stap vooruit heb gezet, maar natuurlijk heb ik nu wel meer uren en kilometers op de fiets gemaakt. Uiteindelijk moeten we het allemaal gaan zien in de wedstrijden. Misschien is wel het belangrijkste van alles: ik weet voor mezelf dat ik deze winter echt helemaal niks heb laten liggen. Ik heb het maximale uit mezelf gehaald in een fantastische werkomgeving met mooie, zonnige Spaanse wegen en ook de rust van het 'weg zijn'.

Deze lijn zet ik door tijdens het wedstrijdseizoen. Ik kijk met vertrouwen vooruit. En, het belangrijkste: ik heb nog enorm veel plezier in het handbiken! 

door Jetze Plat

Delen

 

Reageer op deze column

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners