In de zevende hemelHet weer valt gelukkig mee op deze donderdag 18 juni. ´Dat hadden we toch gezegd´, glundert organisator Bas de Bruin. Na een vroeg ontbijt trekt de lange stoet handbikers en buddy´s naar de start, vier kilometer van het hotel. Iedereen draagt op de Grote Dag hetzelfde shirt met de kleuren van de Battle. Vandaag zijn we allemaal gelijk.   

Rustig naar de start biken is een prima warming up. Vanaf de voorste startlijn kijk ik om. Oef, wat een bataljon bikers staat hier klaar op de parkeerplaats bij de tolpoort. Opgesteld in rotten van zes, en dat zeker twintig meter lang. Vlaggetjes wapperen als vaandels van een strijdmacht. Omdat we nog even moeten wachten tot de postbus is gepasseerd hebben de meeste liggers vilten paardendekens over hun benen getrokken. Een schoolklas komt aanlopen om ons vertrek met vlaggetjes en gejuich te omlijsten.
 

Start

Dan geeft de burgemeester van het Kaunertal het startsein en weg is de meute. Jetze Plat neemt meteen de kop. Na drie minuten is hij voorgoed achter een bocht verdwenen. In stilte zoekt iedereen zijn eigen ritme. Buddy's kiezen de beste positie naast, voor of achter hun biker. En dan is het ieder voor zich. Op de taaie hellingen naar het stuwmeer vormt zich een lang kruipend lint. Drie, vier, vijf kilometer per uur. Harder gaat het niet, maar dat is ook niet nodig. Vandaag moet je boven komen, meer niet. Een wedstrijd met jezelf, daar heb je als Battlebiker de handen vol aan. 
 

Boks

De eerste haarspeldbochten dienen zich aan. Iedereen is verstandig en kiest de buitenbocht. Vrijwilligers en buddy's houden het verkeer tegen, zodat de bikers in een rechterbocht ook links van de weg kunnen rijden. Op naar het stuwmeer met zijn imposante dam van rotsblokken. Daar, bij de post van Move Forward, klinkt de muziek in opzwepend tempo. Een bidonnetje met water, een sportreep, een stukje banaan. Prima verzorging. En weer verder langs het lange stuwmeer richting besneeuwde bergrug. Dat gaat lekker zo. Een beetje glooiend maar niet te steil. Deze zone is goed om even te herstellen van de 12%-stukken naar de stuwdam. En om je op te laden voor de serpentine  van haardspeldbochten naar de finaletop. Ik passeer de Coloplast-post en doe de afgesproken Boks met Roy. Als teken van OK.
 

Majestueus

Het zonnetje breekt voorzichtig door, de temperatuur loopt op. Net als mijn hartslag, maar die houd ik onder controle. Op lange hellingen het juiste ritme vinden, dat is de kunst. Met een goed gevoel in de armen begin ik aan de laatste 6 kilometer. Eigenlijk gaat het best lekker. Ik begin te genieten. Van het uitzicht op de Gepatschgletsjer. Van de vrolijke verhalen van buddy Kitty. Van de klaterende applausjes langs de weg. Van de houten berggeesten in de berm. Van de majestueuze stapeling van bochten. Ja, dit mag zo best nog een tijdje duren. Blijkbaar heb ik de training goed aangepakt. Vanaf november aangepast roeien bij Willem III in Amsterdam. Tussendoor steeds langere duurtrainingen op de weg. Vooral de stormachtige dagen zijn nuttig geweest, omdat tegenwind vals plat imiteert, waar je lekker tegenaan kunt hangen in je handbike. Trekken, duwen, trekken, duwen. In een ijzeren cadans. Heerlijk!
 

Finisher

Helaas komt aan alles een eind, dus ook aan de tocht naar de Ochsenalm. Na bocht 11 zie ik in de verte de groene aankomstboog. Ik versnel, zoek ik een nieuwe tred met m´n armen. Meteen komt de vermoeidheid opzetten. Dit laatste rechte stuk is berucht om zijn wurgende effect op lichaam en geest. Ik hoor discobeats, ik hoor heartbeats. Ik zie een meute mensen, ik zie engelen die lachend klappen. Ik rijd onder de groene poort de hemel binnen van mijn eerste Battle. Met vochtige ogen dank ik mijn buddy, de organisatoren en al die andere aardige mensen. Finisher staat  op het witte shirt dat ik die dag trots zal blijven dragen.

door Rogier Wiercx

Delen

 

Reageer op deze column

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners