Missie volbracht

Het zit er op. Na vele weken van trainingen, krachttrainingen, vele kilometers in mijn handbike, soms door weer en wind, heb ik, samen met mijn buddy en teamgenoten van de Sint Maartenkliniek, afgelopen donderdag 14 juni de Handbikebattle 2018 verreden.  Doel: het verleggen van persoonlijke grenzen en je mogelijkheden leren kennen ondanks een handicap. 

Een Battle die zijn climax kende met de beklimming van de Kaunertalergletscherstrasse in Oostenrijk. Maar voor het zover was kwamen we zondags van te voren al bij elkaar in een hotel in het Tiroolse Kaunertal. En dat was even wennen en slikken voor mij. Zoveel rolstoelers bij elkaar, zo’n  groot aantal mensen met een loophandicap. Het bracht me weer terug bij mijn werkelijkheid. Ook ik ben nu iemand met een loophandicap, ik hoor nu ook bij deze groep. Maar dat is dus niet erg, ben ik achter gekomen. Je kunt nog zoveel, ondanks een incomplete dwarslaesie. En daarnaast is het een groep fijne mensen. Zo ook mijn team van de MaartensMasters. De handbikers, de buddy’s, de begeleiding. Allemaal mensen waar je je ei kwijt kunt en waar je je niet hoeft te schamen voor je emoties. Dat is de eerste winst die ik al behaald heb bij mijn eigen “battle”; het accepteren van mijn eigen handicap.
 

Spanning

Maar goed, waar we voor kwamen was de beklimming van die gletsjerweg. De dagen voorafgaand werden gekenmerkt door wat clinics, een verkenning van de route en het begroeten van familie en vrienden die helemaal naar Oostenrijk waren afgereisd om ons aan te moedigen. Was de woensdag nog een dag waarop het van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat regende, op de dag dat de handbikebattle plaatsvond was het droog en waren de voorspellingen goed. Vanaf 8.00 uur  werd er vanaf het hotel richting de startlocatie gereden. De spanning liep behoorlijk op, althans bij mij en mijn vrouw en buddy, Sabine. Waar we al die weken keihard voor getraind hadden, werd nu afgesloten met een tocht over 21 kilometer en 1000 hoogtemeters. Met stijgingspercentages tot 14%. En daarnaast ook nog een wedstrijdelement. Individueel en als team. Nou ben ik best competitief ingesteld en ga ik graag voor de eerste plaats, als individueel maakte ik geen schijn van kans. Handbiken is topsport en er waren genoeg deelnemers aanwezig die meer topsporter waren dan ik. En als team werd het ook nog lastig. Eén van onze deelnemers moest door ziekte thuisblijven en aangezien de tijd van het team telt…..


 

Emotioneel

Vanaf 9.00 uur klonken de startschoten voor de diverse klassen, onderverdeeld naar de zwaarte van de handicap. En van begin af aan was het klimmen, klimmen en nog eens klimmen. Door prachtige stukken natuur waar ik tijdens de tocht toch maar weinig van gezien heb. Want het was afzien. Er zijn momenten geweest waarop ik gedacht heb; “Waar ben ik aan begonnen”. Er zijn momenten geweest waarop ik het liefst had willen stoppen. Maar de drang om toch die top te halen was te groot. Natuurlijk zorgde ook mijn buddy voor de nodige mentale ondersteuning en hielp ze me, soms lopend naast de fiets, over de zwaarste punten heen. En dan waren er nog die talloze mensen langs de kant, waaronder mijn familie, vrienden en de mensen van de Sint Maartenskliniek die mij aanmoedigden en na 3,5 uur fietsen over de finishlijn schreeuwden. Een geweldig moment met een volledige ontlading van alle emoties, die in de loop der jaren in mijn lijf waren gaan zitten. Ook een geweldig moment om dit te kunnen delen met mijn vrouw Sabine, mijn dochter en haar vriend, onze vrienden en natuurlijk met mijn teamgenoten van de MaartensMasters en de begeleiding. Ik ben diep gegaan, maar ik heb dit voor geen goud willen missen. Dit heeft voor mij gebracht wat het had moeten brengen: een nieuwe uitdaging in mijn leven, een nieuwe sport, een nieuwe acceptatie van mijn handicap en, niet het onbelangrijkste, nieuwe vrienden.

En als kers op de spreekwoordelijke taart hebben we als MaartensMasters ook nog de tweede plaats in het teamklassement gehaald. Een bekroning op die weken zwoegen en zweten. Kortom: missie volbracht!

door Ton Kempers

Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners