Mijn weg naar BerlijnDe achtste dag in Denemarken. Vakantie vieren terwijl iedereen weer naar werk en school gaat. In een land waar rust en wind heersen. Wat een contrast: over minder dan een week sta ik in Berlijn aan de start. Ik ben geen Jetze of Tim en evenmin een Laura, maar deze fanatieke liefhebber van het handbiken gaat wel een Marathon Major rijden. Althans, dat is het plan...


Terwijl er hygge heerst in het vakantiehuisje, is het stil op de wegen. Ik had de illusie dat het Deense landschap vergelijkbaar was met ons polderlandschap, maar Zuid-Limburg ligt dichterbij. Soms fiets je op gescheiden fietspaden en soms op door het woeste landschap kronkelende tachtigkilometerwegen waarbij de auto's - weliswaar in een wijde boog - om je heen razen.

Tijdens de trainingen kom ik een enkele Dansker tegen. Een welgemeende 'Hej' wordt door de een wel beantwoord, maar door de meeste niet. Is men hier gesloten van aard, of is men in het land van Wolturnus verbaasd iemand op een vreemd stalen ros met oranje vlag te zien? Hoe dan ook, niet belangrijk, ik moet mijn focus ergens anders leggen: ik ben in training.

Fanatiek trainen met regelmaat doe ik nog geen half jaar. Daarvóór wel één keer per week trainen op de club in Utrecht. Tussendoor 'deed' ik maar wat, zonder kennis van zaken. Nu volg ik gedreven trainings­schema's van trainer Guido Vroemen. Guido helpt mij op mijn niveau beter te worden, maar ook Jetze Plat en mountainbiker Anne Terpstra. 

Ik heb een incomplete dwarslaesie en vanwege mijn groeistoornis ben ik uitgesloten voor internationale wedstrijden. Met mijn korte ledematen ga ik ook niet snel. Dat weerhoudt mij niet om enthousiast met deze sport bezig te zijn, om mijn grenzen op te zoeken en om (al dan niet grensverleggende) doelen te stellen. Geen competitiewedstrijden, maar een beklimming of een battle, en nu dus een Berlijnse marathon.


Route Marathon van Berlijn 2018 (Interactieve kaart)

Het aantrekkelijke aan een marathon voor mij is dat elke kilometer maar één keer verreden wordt. Jammer dat in Nederlandse marathons handbikers niet worden toegelaten. 'Berlijn' is een mooie instapmarathon voor een beginnende marathonrijder (andere marathons in Duitsland hebben meer reliëf) en heeft een snel parkoers. En wat te denken van alle historische plekken in Berlijn waarlangs of waaronder je fietst?

Je start met 150 tot 200 andere fanatiekelingen (waaronder veel Nederlanders) vijftien minuten vóór de toplopers, als opwarmer voor en aangemoedigd door het publiek. Rijen dik, als ik het mag geloven. Ik zal waarschijnlijk worden ingehaald door die lopers. Dat deert me niet, het gaat om hoe hoog (of ver) ik de lat leg, om mijn eigen prestatie na. En: wie kan zeggen dat hij een tijdje met de Kenianen, Ethiopiërs en Oegandezen meekon?  

Ik hoop de 42 kilometer en 195 meter binnen drie uur te handbiken. Dan ben ik tevreden. Zo heb ik ook getraind. En dat was met rechts houden, verkeerslichten en andere remmende factoren. Maar zonder publiek. De weersvoorspellingen zijn gunstig. Hier in het land van de roodwitte Dannebrog is het nog steeds rustig... stilte voor de Berlijnse storm?
 

Op een rij:

  • Evenement: BMW Berlin Marathon 2018 (website en route)
  • Afstand: 42 kilometer en 195 meter
  • Dag: 16 september 2018
  • Starttijd: 8.59 uur
  • Startnummer Remco: H153

door Remco de Waal

Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners