WMO: een budget voor jouw nieuwe handbike

Wie een motorische beperking heeft en graag recreatief of competitief wil handbiken, kan natuurlijk uit eigen portemonnee een handbike aanschaffen. Maar dat is wel een hele uitgave! En waarom zou je die doen, als je daar via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) een budget voor kunt krijgen? Het is dus verstandig om in dit geval naar het (digitale) WMO-loket van jouw gemeente te gaan en daar een budgetaanvraag voor een handbike in te dienen.

Gemeenten eisen vaak dat je eerst lid wordt van een wielervereniging om te bewijzen dat je sportieve ambities hebt. Het is slim om je aan te melden bij een vereniging waar al enkele handbikers zijn. Beschik je over een gemeentelijke kortingspas dan betaalt de gemeente vaak een groot deel van je clubcontributie. 

Een vereniging met meerdere handbikers is gezelliger en bovendien zijn daar vaak aangepaste voorzieningen. Ook is er meestal een trainer beschikbaar die weet wat handbiken is. Hier vind je wielerverenigingen met handbike-ervaring.

Dan komt het moment om te gaan winkelen en een handbike te zoeken die jou letterlijk en figuurlijk past. Vraag vooral uitgebreid advies over het juiste model (aankoppelhandbike, vastframe handbike met kniezit of liggende houding) en test of die bike past. Weet je wat je wilt en wat die handbike kost, koop hem dan nog niet maar vraag eerst budget aan bij het WMO-loket van jouw gemeente. Soms krijg je de hele aanschafprijs vergoed, soms een gedeelte. Koop de handbike pas als je aanvraag is goedgekeurd. Of betaal je liever alles zelf?
 

De procedure

De aanvraagprocedure bij het WMO-loket verloopt niet altijd even soepel. De praktijk is weerbartsiger dan de theorie. In de ene gemeente krijg je makkelijk een budget, in de andere niet of minder. Het blijkt ook nog steeds moeilijk om een handbike te definiëren in het kader van de WMO. Is het een vervoersvoorziening? Is het een sportrolstoel? Wat te doen met het verschil tussen aankoppelbare handbike en vast-frame handbike? Wel verstrekken/niet verstrekken? 
Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners