Mijn HomeRide 2019

Mijn HomeRide 2019
De HomeRide is een marathon-estafette van 500 kilometer, die je met je team in 24 uur moet overbruggen. Iedereen rijdt op een een racefiets en ik ben de enige in het evenement die de tocht op een handbike aflegt. De opbrengst, die we via donaties, sponsoring en acties binnen krijgen, gaan rechtstreeks naar de Ronald McDonald-huizen, zodat vaders, moeders, broertjes en zusjes dicht bij hun ziek gezinslid kunnen verblijven zodat ze altijd in de buurt zijn. 

December 2018 heb ik mijn eerste operatie gehad voor m’n nieuwe prothese, een klik-prothese. Voorheen had ik een koker-prothese. Na ongeveer 8 weken herstel volgde op 8 januari de tweede operatie en de week daarna de start van de revalidatie. Ik wilde hier zo snel mogelijk mee klaar zijn want met m’n hoofd zat ik al bij de HomeRide. De artsen, revalidatieartsen en de mensen om me heen vertelden me dat het dit jaar niet zou gaan lukken. Maar ikzelf wist wel beter!! Na vier weken revalideren reed ik 20 januari in m’n oude Quickie-handbike samen met Petra m’n eerste ritje. 14 februari reed ik voor het eerst in m’n nieuwe Wolturnus-handbike die ik bij Double Performance had laten aanmeten. Na 6 weken was ik klaar met revalideren. 

Ik heb mijn stinkende best gedaan om zo fit mogelijk aan de start te komen: drie keer in de week bij Sportschool Harks Geldrop krachttraining doen en twee à drie keer op de handbike. Op een gegeven moment had ik een kleine 1500 kilometer met m’n armen weggetrapt, dus daar ligt het niet aan. Nu moest het gaan gebeuren, want belofte maakt schuld. Ik heb namelijk gezegd bij de bezoekjes die we hebben gebracht aan Ronald McDonald Huis Kindervallei en Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant, dat ik 175 kilometer van de 500 kilometer die we met ons team in 24 uur moeten overbruggen, ga rijden. 


De start was dit jaar in Den Haag en ging in een hartvorm door Nederland langs de steden Rotterdam, Tilburg, Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn, Utrecht, Amsterdam en ten slotte weer in  Den Haag. 

22 juni 2019 was het dan zo ver, de start van de HomeRide. Ik stapte meteen de eerste etappe op, van Den Haag naar Tilburg. Het geeft je extra kracht als de mensen langs de kant je toeroepen en andere deelnemers op de racefietsen je zeggen hoeveel respect ze voor je hebben. Net voorbij Moerdijk was een cheerpoint en gaf ik het stokje na 82,35 kilometer en een gemiddelde van 22,6 kilometer per uur over. De etappe zou eigenlijk maar 60 kilometer zijn, maar uiteindelijk door omstandigheden werden het er ruim 22 kilometer meer! Die laatste kilometers waren erg moeilijk want ik had geen drinken of energygelletje meer, dus de laatste kilometers zijn echt op karakter gegaan. 

Daarna opfrissen, rusten, eten en langs de masseur om weer fit te worden. Toen stapte ik weer op m’n handbike voor mijn tweede etappe. Vanaf het Goffertpark in Nijmegen werden we weer door het aanwezige publiek met applaus uitgezwaaid en reden we naar Nistelrode, een etappe van 31,23 kilometer en een gemiddelde van 23,5 kilometer per uur. Hier hadden we gezamenlijk met iedereen van het team (rijders, begeleiders, masseur, fotograaf en buschauffeur) het diner en daarna ging het volgende team de nachtetappe in. Voor ons is het dan lekker opfrissen, de bus in en even proberen te slapen. 

De volgende morgen waren we aangekomen in Utrecht waar we gingen ontbijten, langs de masseur en omkleden, handbike in orde maken, genoeg drinken in de Camelbak, een enegygelletje inladen. We konden vertrekken voor onze derde rit die via Utrecht naar Amsterdam ging. Hier stonden wat minder mensen langs het parcours omdat we om 5 uur vertrokken. Na een half uurtje rijden had ik het gevoel dat we alleen maar aan het klimmen waren en dat in een vlak land. Ik reed niet harder dan 17 à 18 kilometer per uur. Na een kwartiertje zo fietsen kwam ik erachter dat ik na een scherpe bocht mijn parkeerrem had aangetikt met m’n knie waardoor die constant aanliep op m’n voorwiel. Na even stoppen en de rem weer rechtzetten ging het weer soepel en reden we in een goed tempo door naar Amsterdam. De etappe was 73,11 kilometer en we reden ondanks de problemen toch nog een gemiddelde van 22,6 kilometer per uur. 

In Amsterdam was het wat eten, opfrissen, alles in orde maken, langs de masseur en omkleden, want na drie uur gingen we voor onze laatste rit met heel het team naar de finish.

We verplaatsten ons met de bus van Amsterdam naar Noordwijkerhout waar we ons aansloten bij de rest en gezamenlijk via de Pier van Scheveningen door de duinen naar Den Haag terug reden. Daar werden we door een grote mensenmassa opgewacht en werden de teams één voor één op het podium geroepen en daar werd bekendgemaakt welk bedrag per team is opgehaald, evenals het totaalbedrag. Ook kregen we nog een mooie medaille als aandenken. In totaal heb ik 229 van de 500 kilometer afgelegd! 


Wij hebben als team een bedrag van 22.236 euro opgehaald en het totaal van de HomeRide/HomeRun is 1.405,315 euro geworden.
Rene Verleg
26-07-2019
Columns van René Verleg
Mijn HomeRide 2019

Mijn HomeRide 2019