Met Top End naar de top

De grote doorbraak van Tim de Vries

Sinds jaar en dag rijdt Tim de Vries met een handbike van Top End. Onze dubbele nationale kampioen in de H5 is dik tevreden over dat Amerikaanse handbikemerk. En Top End is ook tevreden met de klimmende prestatiecurve van Tim. Daarom wordt @handbikertim nu als enige Nederlander door Top End gesponsord.

´Kom bij me thuis in Vinkeveen maar op de koffie, dan kunnen we rustig praten´, luidt Tims uitnodiging voor een gesprek over zijn sportieve doorbraak in 2014 en over zijn Top End. Die doorbraak is het resultaat van doelbewuste keuzes vanaf 2010, toen Tim van het aangepast roeien overstapte naar het aangepast wielrennen.

Roeien

´Ik had dankzij de roeitrainingen al een goede conditie toen ik  met handbiken begon. Ik kon snel meekomen met de top. Maar op tactisch vlak heb ik nog heel veel moeten leren´, bekent hij ruiterlijk. Na een proefjaartje in het peloton merkte Tim dat tijdrijden hem redelijk af ging. ´Ik kon lang een hoog vermogen trappen. Maar ik heb geen hoog piekvermogen, dus een sprinter ben ik niet.´ In overleg met zijn privétrainster Caroline van Herrikhuijzen besloot Tim om het over de tijdritboeg te gooien. Tijdrijders kunnen namelijk ook succesvol zijn in wegwedstrijden. Op voorwaarde dat ze al gedemarreerd zijn vóór de eindsprint.

Victorie

In 2014 begon Tims victorie. Om precies te zijn in de NHC-wedstrijd in Wijk en Aalburg. ´Daar heb ik aanvallend gereden. Heb ik initiatief genomen. Toen ik na mijn demarrage omkeek, zag ik dat ik echt een gat had geslagen. Daar had ik jaren voor getraind en toen lukte het! Nu nog krijg ik er kippenvel van. Ik dacht: ik kan nog meer.´ Ook op tactisch vlak had Tim intussen zijn lesje geleerd. Het bewijs: op het WK 2014 in Greenville behaalde hij twee keer brons.


Voor het eerst solo naar winst - Wijk en Aalburg 2014

Mentaal

Omdat Tim zich focust op de tijdrit is krachttraining in de winter cruciaal. En daarnaast natuurlijk veel duurtraining. Tussen januari en april traint hij steeds langere blokken. Om de paar weken test z´n trainster Caroline of de powerwaarden toegenomen zijn. Vanaf mei voegt Tim er sprinttrainingen aan toe. Die moeten ervoor zorgen dat hij de versnellingen in wegwedstrijden kan bijhouden. ´Ik weet nu dat ik aanvallers kan volgen. Ja, dat ik als tijdrijder nog wat over heb om ze daarna te lossen. Voor mij is dat een groot mentaal voordeel.´
´Mijn succes is ook het gevolg van bewust bezig zijn met voeding. Ik weeg nu tien kilo lichter dan een jaar geleden. En natuurlijk pak ik zoveel mogelijk rust. Dat is vorig jaar goed bevallen. Ik kijk nu al uit naar het WK in Zwitserland, eind juli. Want alles is nog beter geworden dan vorig jaar. Niet in de laatste plaats dankzij mijn nieuwe Top End.´

Maximaal

Zijn eerste handbike schafte Tim in 2010 zelf aan. Hij vond het ontwerp van Top End mooi. En als hij eens wat nodig had dan werd dat meteen opgelost, ook al moest het onderdeel uit Florida komen. In 2014 kreeg Tim een handbike van Top End. ´Mijn bronzen WK-fiets´, zegt hij vertederd. Maar hij wilde meer. Na een gesprek in Duitsland met Top End-baas Paul Schulte over aerodynamische en biomechanische aanpassingen kreeg Tim de uitnodiging om naar de fabriek in de VS te komen. ´Ik wilde smallere cranks. Ik vroeg me af of ik voor de tijdrit 28- of 26 inch-wielen moest kiezen. Ik wilde de maximale kracht halen uit mijn fiets, en maximale efficiëntie.´ In januari hebben Paul en Tim dat in het zonnige Florida wekenlang besproken en uitgedokterd.

Sponsor

De grondstof voor het frame – hoogwaardig aluminium – is niet veranderd. Maar het frontaal oppervlak van de fiets is behoorlijk verkleind. Het zitje is een centimeter verhoogd, Tim zit nu iets steiler en ook iets dichter bij het balhoofd. ´Ik kan nu meer power in mijn fiets duwen, onder meer door enkele extra plaatjes die de boel stijver maken. En ik heb grammetjes gewonnen met de lichte SRAM Red-groep en de 28 inch Zipp-wielen met de 8 cm hoge carbonvelgen. Aan het eind van mijn verblijf heb ik Paul gevraagd of Top End me wilde sponsoren, omdat ik goed presteer op hun handbikes. Zijn antwoord voor de komende jaren was ‘Ja’.  Ik krijg nu al mijn materiaal van Top End. Mega-mooi!´

De koffie is op, Tims verhaal is verteld. Hij stapt in zijn Olympische VW en gaat trainen op de Posbank. En morgen gaat hij opnieuw. Als die topper niet ambitieus is.

Tekst Rogier Wiercx
Foto Femke Soigneur (boven) en Bert Willems

16-07-2015
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws