'Laura, Tim en Jetze hebben al getoond dat ze kunnen winnen', zegt een hoopvolle bondscoach.

Eindelijk WK-goud voor Nederlandse handbikers?

Met meer kansen op WK-goud dan ooit bereiden de Nederlandse handbikers zich voor op een bijzondere titelstrijd in het Zwitserse Nottwil. Op vrijdag 31 juli rijden ze in de buurt van Luzern de tijdrit en op zondag 2 augustus de wegwedstrijd. Gouden kansen lijken logisch na wat met name de mannen en vrouwen in de H5-klasse in de afgelopen maanden hebben laten zien in hun kniezitters. Bondscoach Fedor Hes is dan ook, net als sommige rijders,  optimistischer dan ooit: 'Al blijven Alessandro Zanardi en Ernst van Dyk natuurlijk de topfavorieten.'

Steile klim en technische afdaling

De rondjes in Nottwil hebben een behoorlijk aantal hoogtemeters. De kleine ronde van 7 kilometer voor de vrouwenklassen en de mannen H2 heeft een hoogteverschil van ruim 80 meter. In de grote ronde van 15,5 km voor de mannen H3, H4 en H5 moeten maar liefst 240 hoogtemeters overwonnen worden. Het Zwitserse parkoers is daarom geknipt voor klimmers - en voor dalers, want de grote ronde kent een lange, snelle, technische afdaling.

Kleine ronde




Grote ronde



Wattages en kilo's

En dus heeft Nederland met Tim de Vries, Jetze Plat, Laura de Vaan en Jennette Jansen vier kandidaten voor de hoogste podiumplaatsen. Volgens Fedor Hes lijkt de stijgingsgraad in Notwill erg op die van de Wereldbekerwedstrijd half juni in Yverdon-les-Bains. En wie bezetten daar het podium in de wegwedstrijd? Plat, Reekers en De Vries; en bij de vrouwen De Vaan en Janssen. Intussen zijn we anderhalve maand verder en hebben onze landgenoten nog meer overwinningen en ereplaatsen behaald. Dat schept terecht hoge verwachtingen, al zal de concurrentie in Nottwil groter zijn dan elders. 'Het is daar een echt klimparkoers waar je op je wattages en je gewicht wordt afgerekend’, aldus de bondscoach door de telefoon vanuit Zwitserland.

Ieder voor zich

'In de beide H5-klassen domineren dit seizoen de Nederlanders. Jetze, Laura en Tim hebben laten zien dat ze op mondiaal niveau kunnen winnen. Hoewel we in de H5 een getalsmatig overwicht hebben, rijdt iedereen toch voor zichzelf. Dat wil zeggen, we rijden niet tegen elkaar en niet voor elkaar. Dat heeft te maken met de interne selectie voor de Paralympische Spelen in Rio 2016. Omdat we daar meer kandidaten hebben dan startplekken, moeten we intern gaan selecteren. En dat doen we vooral aan de hand van de sportieve resultaten. Dus iedereen heeft baat bij een zo hoog mogelijke individuele score.'

Ervaring opdoen

Wat betreft de enkelingen in de H2 (Edwin ter Steege en Carmen Koedood) verwacht Fedor geen topklasseringen. 'Dat hoeft ook niet. Zij mogen vooral ervaring opdoen. Carmen is belangrijk voor het team, omdat ze punten verdient voor onze landenranking. Dit parkoers moet haar liggen. Voor Edwin geldt dat hij tijdelijk in de H2 is geclassificeerd. Dat vechten we aan, omdat hij H1 is. Dus kan hij vast sfeer proeven in de verwachting dat hij volgend jaar in een andere klasse mag starten.’ Van Mischa Hielkema (H3) en de Herber Burggraaf (H4) verwacht Fedor een toptien-klassering. Of de Nederlanders op woensdagavond 29 juli  ook in de team-estafette starten is nog niet bekend.

Livestream?

Wie in Notwill wereldkampioen wordt, mag twee jaar lang de regenboogtrui dragen. In het Paralympische jaar 2016 worden namelijk geen wereldkampioenschappen gehouden. Twee halen, een betalen dus. Of er handbikewedstrijden op livestream te zien zijn is nog niet bekend.
29-07-2015
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws