World Cups Aangepast Wielrennen

Emmen wereldtoneel eindstrijd wereldbeker

Emmen is dit weekend het middelpunt van het aangepast wielrennen op wereldniveau. Deelnemers uit de hele wereld - Rusland, Zuid-Korea, Canada en Colombia om maar enkele landen te noemen - streden om eremetaal voor verschillende wereldbekers, de laatste van het seizoen. Gisteren waren de wegwedstrijden voor de handbikers. Oranje boven?

De vrouwen en H4-mannen streden in de eerste van meerdere wegwedstrijden. Het parkoers was weliswaar nat, maar het regende niet meer. Geert Schippers voert een peloton aan.

Bij de mannen werd al gauw een kopgroep gevormd van vier renners: de Fransman Mathieu Bosredon, Thomas Frühwirth uit Oostenrijk, Rafal Wilik (Polen) en 'onze' Jetze Plat. Jetze is ook de leider in het Wereldbekerklassement.

Wilik leek gedurende een aantal ronden te willen wachten op zijn landgenoot Arkadiusz Skrzypinski die in het pelotonnetje achter de kopgroep reed. Op een gegeven moment schudde Wilik dan toch stevig aan de boom; alleen Jetze kon volgen. Jetze: "Kop over kop namen we afstand, met snelheden van 38 tot 42 kilometer per uur". 


Uiteindelijk kwam het op een sprint aan tussen deze twee matadoren waarbij Jetze aan het langste eind trok: met een gemiddelde snelheid van 42.02 kilometer per uur (63,9 kilometer) ging Jetze juichend over de streep. 

'Emmen' maakt onderdeel uit van een lange reeks handbike- en paratriatlondeelnames (en -overwinningen!) kort op elkaar. Jetze: "Dat was wel vermoeiend. Morgen alleen nog 'Heidelberg' en dan een week vrij."


Ook bij de dames deelnemers uit verschillende landen...

Bij de vrouwen vormde zich ook al snel een kopgroep met niet de minste namen: de Duitse dames Dorothee Vieth en Andrea Eskau en de Oranjedames Laura de Vaan en de Drentse Jennette Jansen. Verrassende vijfde naast de vier H5-dames was de Amerikaanse Alicia Dana. Dana zou uiteindelijk winnaar worden in de H3-klasse.


Vier rondes voor het einde leken Vieth het tempo niet meer bij te kunnen houden en ook in de eindsprint leek zij haar meerdere te moeten erkennen in de drie andere H5-dames.


In de eindsprint bleek Eskau de snelste, vlak voor Jennette en Laura.

Door haar derde plaats is Laura de Vaan de winnaar in het wereldbekerklassement geworden. Laura: "Ik was niet geheel fit en reed berekenend. Er waren verschillende aanvallen en die kon ik pareren. Ik ben dik tevreden over het resultaat."


Carmen Koedood (boven) won het algemene H2-klassement in de wereldbeker!


Ook aan verzorging werd gedacht...

Bij de wedstrijd van de mannen in de klassen H1, H2 en H5 brak de zon door. Daar kregen vooral de oranjemannen energie van. Eerst probeerde Johan Reekers te ontsnappen aan de kopgroep van vier man. De andere drie, concurrenten Luis Costa uit Portugal, de Amerikaan Alfredo de los Santos en Tim de Vries, keken elkaar aan. Tim: "Ik dacht: ik ga niet achter een landgenoot rijden. Als er maar een Nederlander wint op oranjebodem."


Groep achter Tim de Vries, van links naar rechts: Costa (Portugal), De los Santos (VS), Johan Reekers, Vergnaud (Frankrijk) en Colombari (Italië).

Nadat Johan toch was bijgehaald, zette Tim aan: "Ik meende te zien dat De los Santos en Costa 'choco zaten' en wilde uitproberen of ik een gaatje kon slaan. Toen ik hoorde dat de voorsprong 40 seconden was, probeerde ik te consolideren op ongeveer 40 kilometer per uur." Uiteindelijk werd die 40 seconden 3 minuten en kwam hij solo de laatste bocht door.


In een bad van luid gejuich kwam Tim met een brede glimlach over de eindstreep. Missie geslaagd: oranje boven!


De top drie werd dezelfde als bij de tijdrit: achter De Vries werd het een spannende sprint waarbij De los Santos (rechts op foto hierboven) en Costa nog de meeste energie over hadden; uiteindelijk won de Amerikaan de sprint.
  De provincie Drenthe en gemeente Emmen timmeren flink aan de weg wat wedstrijden in aangepast wielrennen betreft. Volgend jaar is er weer een wereldbeker en in 2019 is Emmen gastheer voor de wereldkampioenschappen aangepast wielrennen. Georganiseerd door dezelfde mensen als die van de goede georganiseerde wereldbeker van dit weekend. Dat belooft wat!
 

Foto's: Bert Willems

02-07-2017
Overig nieuws

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’
NHC Rotterdam in beeld
NK Para-cycling in bewegend beeld

Wegkampioenen 2020 bekend

Mooie strijd op Nedereindse Berg in Utrecht in woord en beeld

'Eindelijk weer een wedstrijd'

Tijdritkampioenen 2020 bekend