Monteurs van Double Performance en Wolturnus maken alle handbikes klaar voor de start

Hier wordt gewerkt

De ondergrondse garage van hotel Weisseespitze is de pits-straat van de HandbikeBattle. Hier staat het materiaal geparkeerd: vooral handbikes natuurlijk, maar ook de fietsen voor de buddy’s. 

In een donkere hoek, behangen met foto’s van snelle motoren, staat de werkbank van de fietsenmakers Maaike, Ferry, Lucas van Double Performance en Feike van Wolturnus. Olievlekken op de grond, een dienstauto bij de hand met het gereedschap en reserve-onderdelen op de achterklep. Hier wordt gewerkt. Double Performance is de vaste fietsenmaker van de HandbikeBattle. De monteurs hebben de afgelopen jaren al heel wat pechgevallen verholpen en handbikes van alle merken startklaar gemaakt voor de grote Battle op donderdag. Heel veel oud-deelnemers zijn hen al innig dankbaar geweest. 
 

Check

Double Performance heeft ook wijze lessen geleerd uit het verleden. ‘We wachten niet meer tot de Battle-week met het repareren van handbikes, want dat gaf te veel druk’, vertelt Maaike, het hoofd van de werkplaats. ‘De afgelopen maanden zijn we bij alle revalidatiecentra langs geweest om tijdig alle fietsen te checken op eventuele gebreken of noodzakelijke aanpassingen. Iedere deelnemer heeft een diagnose-rapportje gekregen van zijn of haar handbike. Men kon ermee naar de eigen fietsenmaker gaan, of naar Double Performance in Moordrecht komen. Die check heeft gewerkt, want het is dit jaar rustiger dan vroeger.’ Dus hoeven de Double Performance- en Wolturnus-monteurs niet meer tot middernacht te zwoegen en kunnen ze normale pauzes nemen.
 

Nog lichter verzet

Maaike’s collega Lucas heeft de indruk dat nu vooral individuele rijders langskomen voor een reparatie – en natuurlijk ook mensen die hier pas ontdekken dat hun lichtste bergversnelling toch niet licht genoeg is. Lucas: ‘We adviseren als minimum een versnelling van 22 bij 40 tanden.’ Het meest bizarre geval dat de monteurs op hun werkbank kregen was een handbike met een cassette van zeven tandwielen en een derailleur voor acht tandwielen. Of was het die band waarvan je het canvas kon zien? Handbikers betalen tijdens de Battle-week alleen materiaalkosten, geen arbeidsloon.


 

Geniale geste

De service van Double Performance en Wolturnus bij de HandbikeBattle bestaat uit een mobiel team en een werkplaatsteam. Tot de vooravond van de Battle hadden de rijdende teamleden ‘op de berg’ zo’n zeven bikers geholpen. In de werkplaats waren dat er ruim vijftig. De meest voorkomende klussen bestonden uit het afstellen van remmen en derailleurs en – ondanks de check – het aanpassen van tandbladen. Dat de twee teams op alle eventualiteiten zijn voorbereid blijkt uit de paklijst voor de dienstauto: heel veel binnen- en buitenbandjes, kabels, reservewielen en zelfs twee rolstoelen voor bikers die onderweg naar de WC moeten. Een geniale geste!
 

Oude Varna’s

Op de Battledag rijden de beide teams rond om ter plekke technische gebreken te verhelpen. ‘Maar meestal gaat het dan om lekke bandjes plakken’, zegt de zeer ervaren Feike. ‘Wat me verbaast is dat er nog van die oude maar degelijke Varna’s de berg op gaan. Mooi om te zien.’  
13-06-2018
Overig nieuws

Impressie van een stralende HandbikeBattle Dutch Edition

Alles liep soepel behalve die klim op het Tom Dumoulin Bikepark

HandbikeBattle Dutch Edition 2021 op het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard

Trots en teambuilding bij de enthousiaste HelioHeroes

Rooie Zondag - 17 oktober – schrijf je in!

Een echte kermiskoers in hartje Breda

Wat een prachtige uitzichten op de bergen!

De Alpentocht van Sandra Prins

Een kennismaking met Frontline in Brummen

Groot in handbikes met ondersteuning

Een beeldverhaal van Inge en Mathilde

De Fuji kleurt oranje