Wegkampioenen 2020 bekend

Mooie strijd op Nedereindse Berg in Utrecht in woord en beeld

Mooie strijd op Nedereindse Berg in Utrecht in woord en beeld

Op een zonovergoten nazomerse zaterdag gingen 35 handbikers in Utrecht de uitdaging aan wie de nieuwe Nederlandse kampioenen van 2020 zouden worden. Na een lange wedstrijd van ruim anderhalf uur waren de kaarten geschud en kon de huldiging beginnen. 


Anders dan anders had de jury besloten om de mannen een halve minuut voor de vrouwen te laten starten. Zodoende konden de snelste vrouwen niet meteen aansluiten bij de mannen en moesten ze meer hun eigen wedstrijd rijden. De dames zochten steun bij elkaar en finishten na een spint, die Laura WH5/Open) won voor Jennette Jansen (WH1-4). (Foto: Ab Wollaars)


Bij de mannen ontstond al snel een kopgroep met alle favorieten: Geert Schipper, Mitch Valize, Jetze Plat (links op foto) en Tim de Vries (rechts). Maar Jetze (MH4) koos voor een lange solo en dwong Tim (MH5) - op afstand - tot hetzelfde procedé. De twee wereldkampioenen zouden na anderhalf uur ook solo finishen. (Foto: Bert Willems)


(Foto: Ab Wollaars)


Geert Schippers (Foto: Ab Wollaars)


Voor uittredend kampioen Chiel Albers (MH4) was een derde plaats op het venijnige klimparkoers het hoogst haalbare, achter de zilveren Geert Schipper. Thuisrijder Herber Burggraaf eindigde als derde maar werd ingedeeld bij de basisleden, omdat zijn licentie administratief nog niet rond was. Hij was diep teleurgesteld. In de met 12 deelnemers druk bezette MH3-klasse duurde het sportieve gevecht wat langer. Sidney Bito, Mark Mekenkamp, Edward Maalouf  en Mischa Hielkema knokten in de vuurlinie voor wat ze waard waren. Dit keer won Mischa. 


Aan het eind kondigde Laura de Vaan mee dat zij vandaag de laatste wedstrijd in haar rijk gevulde sportieve carrière had gereden. Langdurig applaus viel haar ten deel, terwijl menigeen een traan wegpinkte. (Foto: Bert Willems)


Op de groepsfoto poseren alle nieuwe kampioenen: v.l.n.r. Jennette Jansen, Jetze Plat, Tim de Vries (staand), Laura de Vaan en Mischa Hielkema. (Foto: Bert Willems)


De uitslagen van de licentiehouders en van de basisleden vind je in de rubriek Uitslagen.


Bekijk ook de mooie fotoreportages van Bert Willems en Ab Wollaars. Foto's mogen vrij gebruikt worden, met vermelding van de naam van de fotograaf. (Een selectie van) beelden in hoge resolutie zijn op te vragen via webmaster@handbiken.nl.

20-09-2020
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws