Voorbereiding Nederlandse wielerploeg voor Spelen in Londen

Foto: Laura de Vaan bereidt zich voor op de tijdrit in Segovia, gesteund door (van links naar rechts) hoofdtrainer Eelke van der Wal, arts Marsha Tijssen en teamgenoot Alyda Norbruis

De Nederlandse Wielren Unie (KNWU) stuurt een 11 man sterk team naar de Paralympische Spelen in Londen, de grootste Paralympische wielerploeg tot nu toe. En dat is nog afgezien van de grote entourage: coach, teammanager, de mechanica en de artsen. Zij zijn er om ervoor te zorgen dat de sporters alles wat ze nodig hebben om te trainen hebben, dat zij zich blijven focussen en dat zij hun piek bereiken in Londen.

Hun coach is voormalig profwielrenner Eelke van der Wal. Hij is 100% toegewijd aan zijn atleten, hun welzijn, hun voorbereiding, hun race. Daarnaast heb je teammanager Geert Kamps, mental coach van beroep. Kamps zorgt voor administratie, logistiek en mediarelaties. Hij geeft een beschermende barrière voor Van der Wal en zijn atleten tegen elke inmenging van buiten.

Hij is de man die de vragen beantwoordt en hij is bereid de voorbereiding van het team Paralympische te beschrijven.

"Wij hebben ons sinds het begin van 2011 voltijds gericht op de Spelen," legt Geert Kamps uit. "Omdat de wedstrijden van 2010 ook meetellen voor de Paralympische kwalificatie, hebben we echt hard moeten werken om de achterstand in 2011 in te halen."

De laatste grote pre-Paralympische wedstrijd voor de Nederlandse atleten was in de tweede ronde van de UCI Para-cycling Road World Cup in Segovia, Spanje, in juni. Tijdens deze drie dagen van strijd had Van der Wal nog steeds 13 atleten die streden om 11 Paralympische plekken (acht para-fietsers plus drie tandempiloten).

"Het was een zeer belangrijk weekend voor de atleten, op slechts een paar weken voordat we ons team bekend zouden maken. Het was een laatste kans voor degenen die nog niet zeker waren van hun selectie."

Toen het team officieel werd aangekondigd was dat meteen het einde van de onzekerheid voor de atleten en het begin van de laatste intensieve fase van de Paralympische teamopbouw.

Momenteel werken de atleten drie dagen per week samen aan de groepstrainingen in het Nationaal Sportcentrum in Papendal, en de andere vier dagen met hun persoonlijke trainers. Deze routine wordt onderbroken voor de drie officiële trainingskampen die nog gepland zijn tussen nu en Londen:
Voor buitenstaanders lijkt dit een Spartaans schema, maar het is nodig, niet alleen voor fysieke training, maar ook voor het opbouwen van de teamgeest onder de atleten. Kamps haalt er het voorbeeld van twee van zijn team: Johan Reekers (54) en Jetze Plat (21). Ondanks de 33 jaar leeftijdsverschil concurreren de twee H4-renners in dezelfde sportklasse.

"Ik kan zeggen dat hun relatie een 'team' is," zegt Kamps. "Zij maken gebruik van elkaars uiteenlopende sterktes in opleiding om sterker te worden. Johan is een model voor de anderen in de manier waarop hij op zoek gaat naar rustige plekken om te ontspannen en te rusten. Jetze aan de andere kant is zeer professioneel in de manier waarop hij elke stap zet, groot of klein, om zijn doel te bereiken: een gouden medaille in Londen."

Hij is niet de enige die de lat hoog legt. Het Nederlandse team is vol zeer gekwalificeerde atleten, onder wie twee wereldkampioenen: Laura de Vaan (WH4, weg tijdrit) en Alyda Norbruis (C2, 500 meter op de baan).

"Het team is in zeer goede vorm, lichamelijk en geestelijk, en ze zijn allemaal zeer gemotiveerd.", zegt Kamps. Zijn verwachtingen voor Londen zijn hoog, gezien de intensiteit van hun opleiding, die als doel heeft om hen te helpen te gaan van zeer goed naar uitstekend.

Bron: UCI Communication Services, 20 juli 2012
25-07-2012
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws