Handbiken en wintersport, het kan!

Weissensee 2012

Vrijdag 3 februari 2012 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat Ad Aarts het onmogelijk geachte toch flikte en de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee volbracht. Tweehonderd kilometer, in iets meer dan elf uur en negen minuten… In een icehandbike welteverstaan! Een enorme beproeving, bij momenten een helletocht zelfs, maar ook een prestatie van formaat. Uniek, bovendien. Wie had pakweg een jaar geleden durven denken dat een man met een partiële dwarslaesie één van de meest populaire en heroïsche schaatstochten zou kunnen volbrengen? Op de schaats nog wel!

Een buitengewone prestatie dus, maar bijna waren de goede bedoelingen in alle schoonheid gestorven. Ondanks alle voorbereidingen bleek één dag voor de start van de tocht dat de icehandbike aan de achterkant de neiging had ‘uit te breken’. In gewone mensentaal: in de bochten liep de icehandbike het risico om rond de as te draaien. Gevaarlijk, voor Ad, maar ook voor andere schaatsers. Gelukkig was broer Paul aanwezig om samen met enkele andere knappe koppen een oplossing te bedenken: de schaatsijzers werden iets schuiner gezet én op de achterzijde van de icehandbike werd een soort handvat gemonteerd, waardoor de schaatsers die Ad begeleidden in de bochten konden corrigeren en dus het spinnen voorkomen. Daarmee werd de rol van de begeleidingsploeg nog groter.

Dat team, bestaande uit de ervaren schaatsers van Wessels Zeist (http://www.wessels-zeist.nl/), heeft Ad de gehele dag bijgestaan. Kobus Schellevis, Eelco van de Werf en Ernst-Jan van Weijen deden dat zelfs van de eerste tot de allerlaatste kilometer. En dat terwijl Kobus en Eelco drie dagen daarvoor de tocht al eens afgelegd hadden. De ploeg was er steeds om te helpen en was een geweldige steun, zoals ook de verzorgingsploeg een onmisbare bijdrage had. Foto’s van het teamwork, maar ook van al het andere dat zich op de Weissensee afspeelde, zijn terug te vinden op de website van journalist en fotograaf Bart Coolen.

En nu..? Volgend jaar weer? Ad sluit niets uit… Voor meer informatie zie www.icehandbike.com.

11-03-2012
Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners