Jetze Plat wordt profhandbiker

De handen vrij richting Rio

Delen
De handen vrij richting Rio

Beetje gek

Beroepshandbiker. Het voelt een beetje gek, geeft de 21-jarige sportman uit Vrouwenakker toe. ‘Ik besef het nog niet helemaal. Deze week heb ik afscheid genomen op mijn werk. Ik had een deeltijdbaan bij Double Performance. Maar dat vergde toch teveel uren om echt goed te kunnen trainen en mijn rust te pakken. Dus heb ik in goed overleg mijn contract opgezegd. In 2011, na mijn nominatie voor Londen, heb ik al eens zes maanden onbetaald verlof genomen om optimaal te kunnen trainen. Ik weet dus wat het is om exclusief met sporten bezig te zijn. Dat is best zwaar, maar ik heb nu via mijn sport ook allerlei  contacten  in het land. Ik ben ambassadeur voor Move Forward, ik geef clinics en presentaties . Daar verdien ik wat mee. Ik heb ook privésponsors voor de kosten van onder andere materiaal. Financieel gezien heb ik tot januari 2014 een toelage van NOC*NSF. Dus voorlopig maak ik me geen zorgen.’

Bijna top

De wereldtop. Jetze zit er tegenaan. Hij won een keer een Worldcup-wedstrijd en eindige ook al eens op een internationaalpodium ‘Mijn vierde plek in Londen was erg zuur. Dat wil ik nooit meer meemaken. Dus gooi ik nu alles op de sport.’ Jetze traint intussen hard om zijn achterstand op de internationale concurrentie goed te maken. Hij rijdt dit jaar alle nationale wedstrijden en start soms in het buitenland. Eind augustus wil hij top zijn op het WK in Canada. Hij is druk bezig om zijn begeleidingsteam verder te fine-tunen. Ook wint hij al advies in over de beste juridische vorm voor z’n eenmanszaak.

De eerste professionele handbiker van Nederland is Jetze niet. Dat was Johan Reekers, die vanaf 2011 alles heeft geïnvesteerd voor de Paralympische Spelen in Londen 2012. Jetze kiest voor een investeringsperiode van 3,5 jaar tot aan Rio 2016.
26-01-2013

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners