Op maandag 22 juli

Dubbel NK Handbiken in Delden

Dubbel NK Handbiken in Delden
Het altijd enthousiaste Delden is op 22 juli het mekka voor handbikend Nederland. In de avond strijden zowel handbikers in een aankoppelbike als in een vastframe om de nationale kampioenstitel 2013. Voor het eerst is het NK Aankoppelhandbike officieel door de KNWU erkend. De titel bij de vastframebikes is al langer 'echt'. Wie worden de opvolgers van Job Tichelman (aankoppel - foto onderaan) en Matthijs Plat (vastframe - foto hierboven)?

Job Tichelman zal zichzelf niet opvolgen, want hij is op vakantie. En Matthijs zal voor de overall overwinning een hele kluif hebben aan zijn broer Jetze en Tim de Vries. Of gaat oude vos Johan Reekers aan de haal met het felbegeerde kampioenstruitje? Bij de vrouwen is de meervoudig Paralympisch medaillelaureaat Laura de Vaan de absolute favoriete, of weet Jennette Jansen haar te verschalken?
Bijkomende vraag is wie de fel begeerde parkoersrecords gaan verbreken? Job Tichelman klokte vorig jaar 24 minuten en 47 seconden over de aankoppelwedstrijd. Het parkoersrecord bij de vastframers is in handen van Jetze Plart met een tijd van 35 minuten en 40 seconden.

Korte wedstrijden

Bij het NK zijn er truien en medailles voor de eerste drie aankomenden in elke klasse. Maar dan moeten er per klasse wel voldoende deelnemers aan de start staan. Het is aan alle handbikers van Nederland om op 22 juli hun sportieve plicht te vervullen en massaal deel te nemen. De NK's zullen dit jaar kort maar hevig zijn. De aankoppelbikers rijden 10 km (acht rondjes), de vastframebikers slechts 21 km (17 rondjes). Dat is het gevolg van te krappe afspraken over de afsluiting van busroutes.
Het korte rondje in Delden met vier bochten, asfalt, klinkers en vals plat lijkt altijd makkelijker dan het in de praktijk is. Echte hardrijders, die snelheid paren aan kracht en koersinzicht, maken de meeste kans om juichend als eerste de finishlijn in de Langestraat te passeren.

Let op: verplichte inschrijving voor 18 juli

Aankoppelhandbikers moeten zich voor 18 juli digitaal inschrijven via de KNWU of via www.rolstoelvierdaagse.nl. 
Vastframehandbikers moeten zich voor 18 juli digitaal inschrijven via de KNWU.
Deelname is gratis. In beide wedstrijden is een valhelm verplicht.

Programma op 22 juli

17.30-19 uur: aankoppelhandbikers halen hun startnummer en transponder op het Ressingplein in het centrum van Delden.
19-20 uur: vastframebikers halen hun rugnummer en transponder op het Ressingplein in het centrum van Delden.
19.20 uur: opening van de Nationale Kampioenschappen door Saskia Ros, voorzitter van de Twentse Rolstoelvierdaagse, en Ellen Nauta, burgemeester van Hof van Twente.
19.35 start van het eerste officiŽle NK Aankoppelhandbiken over 10 km in de Langestraat.
20.35 start van het NK Handbiken voor vastframerijders over 21 km in de Langestraat.
21.50 uur: huldiging en prijsuitreiking voor alle wedstrijden op het Ressingplein, met het Wilhelmus.


Job Tichelman, de blije aankoppelkampioen van 2012.

10-07-2013
Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners