Handbikewedstrijden in Nederland en Europa

Een korte terugblik op 2013

Een korte terugblik op 2013
Het handbikeseizoen 2013 loopt bijna ten einde. Mooi moment voor een terugblik door de bril van actieve wedstrijdrijder Seine Snippe (foto), tevens voorzitter van stichting Handbiken.nl die deze website beheert.

Verheugend is dat dit jaar relatief veel mensen gesnuffeld hebben aan de handbikesport, van wie er ook een aantal actief blijft in de komende jaren. Dat is noodzakelijk voor beter bezette wedstrijden. De n zal wat fanatieker zijn dan de ander en dat is logisch. De HandbikeBattle van de Nederlandse revalidatiecentra en de laagdrempelige clinics van MoveForward hebben zeker bijgedragen aan dit bredere draagvlak.

Nieuwe regels

Begin 2013 heeft de KNWU nog even een paar reglementswijzigingen doorgevoerd rond het Nationale Handbike Circuit. Alle wedstrijden tellen mee en er geldt een andere puntentelling. Hier is vanuit het deelnemersveld verschillend op gereageerd. Er zal nog een evaluatie komen van deze wijzigingen. Hiervoor had ik via Facebook al enkele meningen gepeild. Via deze weg hoop ik nog wat meer mensen te bereiken dus ga ik dezelfde vraag hier nog eens stellen.

1)    Wat vinden jullie dat alle wedstrijden meetellen en niet de beste 5
a.    Verbetering
b.    Verslechtering
c.    Maakt me niet uit

2)    Wat vinden jullie van de nieuwe puntenverdeling
a.    Verbetering
b.    Verslechtering
c.    Maakt me niet uit

3)    Overige opmerkingen:
Graag de gesloten vragen als zodanig beantwoorden. Alle andere creatieve ideen graag onder punt 3. De antwoorden opsturen naar info@handbiken.nl met als onderwerp Input evaluatie 2013.

Spreiding

In eerste instantie was het de bedoeling dat er 8 NHC wedstrijden en 2 NKs (wegwedstrijd en tijdrit) verreden zouden worden. Door het uitvallen van 1 NHC is ervoor gekozen om het NK Tijdrijden mee te laten tellen. Dit jaar was er echt een piek in de NHC-wedstrijden van eind mei tot begin juli. Er wordt altijd gestreefd naar een zo groot mogelijke spreiding qua datums en geografische ligging, maar daarin zijn we ook afhankelijk van het aanbod.

Wedstrijden

Na vele jaren op de NHC-kalender stonden de Zomeravondronde van Ede en de Ronde van Rozenburg, de Nedereindse Berg en Delden er nu niet op. Het criterium in Delden telde niet mee voor het NHC, omdat ze dit jaar NK mochten zijn. En de organisatie van de Nedereindse Berg had een heel weekend georganiseerd voor jonge talenten om dit af te sluiten met een wedstrijd in het Utrechtse Wilhelminapark. De rijders die al heel wat jaren meedraaien weten dat dit eigenlijk gewoon een soort van Hoogstraatrace is. Verder waren er ook nog andere NHC-initiatieven. In s Heerenberg bestond de mogelijkheid om deel te nemen aan een tijdrit. En het wedstrijdjaar is afgesloten in Zuid-Limburg. Eerst is gesproken over de Cauberg, maar het is uiteindelijk een prachtig parkoers geworden met de Geulhemmerberg er in.

HandbikeBattle en MoveForward

Naast initiatieven voor wedstrijden in Nederland werd dit jaar voor de eerste keer de HandbikeBattle georganiseerd, een klimwedstrijd in het Oostenrijkse Kaunertal, waar Nederlandse handbiketeams van verschillende revalidatiecentra tegen elkaar strijden. Dit initiatief bleek erg succesvol en heeft een aantal nieuwkomers opgeleverd in de wedstrijden. Dit evenement zou, als ik het goed begrepen heb, jaarlijks moeten terugkeren. Het heeft ook veel aandacht getrokken en kan uitgroeien tot iets veel groters. Een mooi initiatief en ook super georganiseerd.

EHC

Het Europees Handbike Circuit was dit jaar met 4 evenementen wat magertjes. Het begon vroeg op 22 maart in een ijskoud Rosenau (Frankrijk). Ondanks de kou stonden er toch een kleine 200 man aan de start. Ondergetekende is gestopt vanwege onderkoelingsverschijnselen. Daarna waren er twee warme evenementen. We hadden ook bijna een EHC evenement in Nederland gehad, maar helaas kon dit toch geen doorgang hebben. Daarna is een organisatie in Barcelona gevonden die een finale wil organiseren. Deze gaat plaatsvinden op 5 en 6 Oktober. Hopelijk gaan ze zo ver dat ze nog een keer willen snuffelen aan een EHC-wedstrijd. Er staat een voor mij onbekende Nederlander op de startlijst van Barcelona. Wie weet de eerste.

Rest mij nog eenieder een goede winter met behoud van conditie toe te wensen en tot ziens op de wedstrijden in 2014.

Seine Snippe, voorzitter Stichting Handbiken.nl

23-09-2013
Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners