De moeite waard

Offroad met je handbike

Delen
Offroad met je handbike
Door Alfred Reintjes

Wie rijdt er wel eens 'offroad' met zijn handbike? Zelf rijd ik al een aantal jaren met een omgebouwde Varna handbike door velden en bossen en vraag me af of er meer handbike gebruikers zijn die deze tak van de handbikesport beoefenen. Vooral de wintermaanden zijn ideaal om in het veld, het bos of de duinen te rijden. Het is dan vaak te koud om langdurig op de weg te trainen, je verliest te veel warmte door de lage temperaturen en de wind. In het bos of het veld rijd je niet zo snel en staat er minder wind dus is dit probleem kleiner. Zelfs als het vriest en als er sneeuw ligt dan kun je prima 'offroad' rijden. Let wel op dat je de delen van je lichaam die minder doorbloed zijn goed beschermt tegen de kou.

Hoever kun je 'offroad”'gaan?

Het verbaast mij steeds weer hoe ver ik door het bos kan komen. Natuurlijk ben je beperkt omdat de meeste handbikes een voorwielaandrijving hebben. Vooral berg op verlies je al snel grip met je wiel en houdt de aandrijving echt op. Maar als je weet welke helling je kunt nemen en je hebt de juiste banden met de juiste bandenspanning en natuurlijk een goede bergversnelling dan kun je ver komen. Het mooie van 'offroad' rijden is dat de ondergrond waarop je rijdt altijd anders is. Ook al rijd je dezelfde route, de zandgrond is altijd anders. Regen, vorst en droogte veranderen de ondergrond en brengen altijd weer een uitdaging voor je.

Het 'offroad' rijden is veel meer technisch rijden. Het vergt meer dan alleen kracht. Een goede balans, de juiste grondspeling (ruimte tussen je bike en de bodem), het juiste pad en een goede snelheid, niet te snel maar zeker net snel genoeg om een obstakel te kunnen nemen. Belangrijk daarbij is de overbrengverhouding van je versnellingen. De eerste jaren reed ik met een derailleur. Het nadeel daarbij was natuurlijk het onderhoud. De derailleur kan slecht tegen het zand. Maar een nog groter nadeel van de derailleur is dat hij niet kan schakelen als je stil staat. Sinds vorig jaar heb ik mijn bike voorzien van een versnellingsnaaf waarmee je altijd (ook als je stil staat) de juiste versnelling kan kiezen.

En Mooi! Het 'offroad' rijden brengt je op de mooiste plekken. Midden in het bos wordt je regelmatig getrakteerd op fraaie uitzichten, rondlopend wild en andere bijzonderheden van moeder natuur. Ik kan ook niet wachten dat de velden weer door de sneeuw zijn bedekt en ik mijn bandensporen erin mag zetten.

Ik vraag me af of er meer handbikers ervaring hebben met 'offroad' rijden of misschien wil je wat meer weten over deze tak van de handbikesport. Stuur je reactie naar: alfred.reintjes@gmail.com.
15-01-2014

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners