Derde landstitel voor handbiker Herber Burggraaf

Derde landstitel voor handbiker Herber Burggraaf
Herber Burggraaf heeft een nieuwe triomf mogen bijschrijven op zijn palmares. In de categorie MH4 won de 34-jarige Zijderveldse handbiker zijn derde nationale titel in successie.

Burggraaf was verre van sportief toen hij, in 2008, ten gevolge van een ongeluk, werd opgezadeld met een dwarslaesie. Tijdens zijn revalidatie zocht de voormalige installateur een manier om zijn energie kwijt te kunnen, en hij vond die in het handbiken. Dat is een aangepaste vorm van wielrennen, op een laag-bij-de-grondse ligfiets die met armkracht wordt voortbewogen.

Eigen trainer

“Ik ben lid geworden van WSV Het Stadion (Nieuwegein), die een afdeling voor handbikers met omstreeks dertig leden uit de regio met een eigen trainer”, vertelt Herber Burggraaf. “Toen ik begon was ik al blij als ik het een uurtje volhield. Mijn armspieren werden geleidelijk sterker, en naast een portie goede wil en doorzettingsvermogen bleek ook dat ik aanleg voor deze aangepaste sport had.”

Belangstelling bondscoach

In 2010 ging Burggraaf meedoen aan wedstrijden. In zijn categorie werd hij dat jaar zesde bij het Nederlands kampioenschap, en de jaren daarna werd hij respectievelijk derde en eerste. Dat trok de belangstelling van de bondscoach die, voor hij besloot hem op te nemen in de nationale selectie, als test liet meedoen aan een wereldbekerwedstrijd in Italië. Herber werd daar elfde in de tijdrit en kwam in de wegwedstrijd als zesde over de finish. Daarmee kwalificeerde hij zich meteen voor het wereldkampioenschap in Canada, waar hij met een zesde (tijdrit) en een negende plaats (wegwedstrijd) uitstekend presteerde en zichzelf op de kaart zette.

Ligfiets

“In ons land wordt elk jaar een cyclus van acht wedstrijden voor handbikers gehouden”, meldt Burggraaf. “Wat de beperking van de deelnemers betreft zijn er vijf categorieën, en die rijden allemaal samen. Die wedstrijden gaan over een uur plus een ronde. Ik ben het eindklassement van die serie wedstrijden een keer gewonnen, en met nog één koers te gaan kan ik dit jaar al niet meer worden ingehaald. In Europees verband bedraagt de lengte van een criterium 80 kilometer. Op zo’n ligfiets kun je flinke snelheden halen. In een van de tijdritten heb ik een topsnelheid van 40,6 kilometer per uur gehaald. In Duitsland worden vaak marathons voor handbikers gehouden, en daar wordt soms 43 kilometer per uur gehaald.”

Sportschool

Herber Burggraaf traint gemiddeld vijftien uur per week op de weg en drie uur in een sportschool in Rumpt. Vorige week kwam hij terug van een trainingskamp van twee weken, en deze week reist hij naar Greenville (South Carolina) om daar, op 30 augustus en 1 september, deel te nemen aan het wereldkampioenschap. “Dat zijn wedstrijden waar ik echt naar uitkijk”, laat Burggraaf weten. 

“Ik merk dat ik steeds beter word, en dat moet ook. Volgend jaar wordt heel belangrijk. Dan zijn er drie wereldbekerwedstrijden waarin ik me moet zien te kwalificeren voor deelname aan de Paralympische Spelen die in 2016 in Brazilië worden gehouden. Dat is het hoogst haalbare, en daar wil ik absoluut bij zijn. Ik lig op schema. Ik hoef niet meer trainingsuren te maken, maar de kwaliteit en de intensiteit van de trainingen moet hoger.”

Tekst en foto: Peter Verbeek
Bron: Het Kontakt
20-08-2014
Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners