Perfect decor voor wedstrijden op het allerhoogste niveau

Impressie van het WK-parkoers in Greenville (VS)

Impressie van het WK-parkoers in Greenville (VS)
De Nederlandse selectie Paracycling is neergestreken in het Amerikaanse  Greenville. Dus ook de handbikers. Jetze Plat verkent, exclusief voor handbiken.nl, de parkoersen. Op de foto traint hij met uittredend wereldkampioen Arnoud Nijhuis (Cycling-1) en handbiker Herber Burggraaf (H4) op de brede wegen.

De volgende atleten hebben een startplaats bemachtigd voor het belangrijkste toernooi van 2014:
-    Laura de Vaan (H5)
-    Mischa Hielkema (H3)
-    Herber Burggraaf (H4)
-    Johan Reekers (H5)
-    Tim de Vries (H5)
-    Jetze Plat (H5)
Het evenement begint op donderdag 28 augustus met de teamrelay (estafette). Helaas kan Nederland, wegens een bepaald aantal punten dat een team nodig heeft, niet meedoen aan deze discipline. Zaterdag komen onze handbikers voor het eerst in actie. Een tijdrit van 16,6 kilometer staat dan op het programma. Op maandag vindt de wegwedstrijd plaats. Op de bijgevoegde kaartjes zijn start en finish rechts, iets boven het midden, op de Carolina Point Pkway.

Tijdritparkoers, 8,3 km


Dit is een behoorlijk uitdagend rondje. Echte klimmen zitten er niet in maar het gaat constant op en neer. Schakelen zal dus zeker een belangrijke factor worden, want dat zal per ronde vaak moeten gebeuren. Na het startpodium moet er na zo`n 300 meter meteen een 180 graden bocht gemaakt worden. Dit zal bij niemand echt problemen opleveren, want de wegen zijn erg breed. De snelheid zal direct erg hoog liggen, want het gaat meteen naar beneden, het eerste stuk 1 à 2 procent en na zo`n kilometer maximaal 4 procent. De snelheid zal hier zeker tot boven de 60 km/h oplopen en onderaan is er een behoorlijk scherpe bocht naar links. De wegen zijn ook hier breed dus heel hard zal er niet geremd hoeven worden. Direct gaat het zo`n 200 meter lang behoorlijk omhoog maar door de hoge snelheid vanuit de afdaling zal je hier snel boven zijn. Bovenop gaat het wederom naar beneden en dan ligt de snelheid weer behoorlijk hoog.  Vervolgens loopt het licht omhoog en is er een 180 graden bocht, rechtsom want tot nu ging het parkoers `tegen het verkeer in’. We hebben nu ongeveer twee kilometer gehad. Hetzelfde stuk gaan we ook weer helemaal terug, tot zo’n 500 meter van de start. Dit stukje gaat behoorlijk omhoog. Bovenop kom je bij een kruispunt waar we linksaf slaan. Hier is het eventjes vlak. Over een snelweg heen rechtdoor waar weer een snel stuk tussen de bomen volgt. Als je nog fris bent kun je het volgende lichte klimmetje goed bovenkomen, ook vanwege de snelheid die de afdaling heeft mee gegeven. We slaan rechtsaf een vierbaans hoofdweg op om na 500 meter alweer een scherpe maar overzichtelijke bocht naar rechts te nemen, de snelheid zal hier weer hoog liggen. Hier vliegt een stuk asfalt van 7% omhoog onder je handbike door, want de snelheid kun je goed vasthouden. Bovenop gaat het wederom naar beneden en dan volgt het enige klimmetje van redelijke betekenis. Je krijgt wederom de snelheid mee van de afdaling mee maar hier zul je toch echt goed op je tanden moeten bijten om die snelheid vast te houden. `Bovenop’ is niet helemaal bovenop, het loopt namelijk nog zo`n 200 meter met 2% omhoog. Bij het kruispunt slaan we linksaf om direct een rotonde op te rijden waar we de derde afslag nemen. Een stukje vlakke weg volgt. Na de rotonde is het nog zo`n 600 meter, waarbij de laatste 150 meter richting de finish een stijgingspercentage van 2 procent heeft. Alle handbikers zullen dit tijdritrondje twee keer afleggen.

Parkoers wegrit, 11 km


Bij de wegwedstrijd, die op maandag 1 september verreden zal worden, is het parkoers bijna gelijk als dat van de tijdrit. De eerste 25 procent en de laatste 50 procent is gelijk, alleen gaan we op maandag rechtdoor op het keerpunt van de tijdrit. Dit maakt het iets lastiger, omdat het dan nog vals, slopend,  omhoog loopt. Bovenop gaan we rechtsaf een grote weg op waarna een zeer snelle afdaling volgt. Het loopt vervolgens ook weer behoorlijk omhoog en ook hier zal de laatste 100 a 200 meter behoorlijk op de tanden gebeten moeten worden om voldoende snelheid te houden. Bovenop slaan we weer rechtsaf. Weer naar beneden, omhoog over een spoorovergang en dan  kom je weer op het tijdritparkoers, onderaan een slopend stukje omhoog.

Uitputtend

Kortom, in Greenvuille ligt niet direct een heel zwaar parkoers. Maar bij de wegwedstrijd, als we er meerdere rondes moeten rijden, wordt het erg uitputtend, zeker als het een harde wedstrijd is. Als je weg wilt rijden uit het peloton dan is het een voordeel dat je, door alle hoogteverschillen en bochten, redelijk snel uit het zicht bent. Greenville biedt dus een perfect decor voor een wedstrijd op het allerhoogste niveau!

Jetze Plat, pro handbiker en Nederlands kampioen Weg

26-08-2014
Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners