Para-cycling Weekend Utrecht

Paralympische renners uit heel Europa, wielerfanaten en andere geïnteresseerden verzamelden zich in het weekend van 30 en 31 mei op wedstrijdcircuit ‘het Lint’ te Utrecht voor het Paracycling Weekend 2015. In de aanloop naar de Tourstart over ruim een maand, is dit internationale wielerevenement georganiseerd in Utrecht. 

Bron: Utrecht 2015
Tekst: Eefje Kievits


De promotie van Le Tour Utrecht was dan ook duidelijk zichtbaar bij aankomst op het circuit. Opvallend geparkeerd bij de start en finish stond een van de caravaan-auto’s te pronken – helaas zonder Miffy op het dak. 

Direct was duidelijk dat deze wedstrijd niet onbelangrijk is voor de renners. Met het oog op plaatsing voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio waren er bijzonder gewilde UCI-punten te behalen. Op professionele wijze bereidden de renners zich voor op hun individuele tijdrit, welke o.a. plaatsvonden op zondag. Handbikers reden warm op het sportcomplex wat zich laat omringen door het circuit. De tandems deden hun warming up op een rollerband in de parkeergarage.




De renners werden vergezeld door een aantal trouwe supporters. Af en toe juichte er een handjevol mensen langs het circuit als de omroeper een naam noemde met de tijd en ranking. Met een tijdrit is het opletten geblazen om te kunnen volgen wie er wint. Het meest uitbundige gejuich van de middag was dat voor de winst van handbiker Tim de Vries.

Het betreft een aantal interessante disciplines van de wielersport. Filemon Wesselink kan dit voor het handbiken inmiddels beamen. Hij was namens Le Tour Utrecht aanwezig om een video-item te maken. Hij maakte na een spoedcursus zijn eerste meters op een handbike. Ietwat wiebelig kwam hij weer terug bij de start. Als je hem ziet rijden, is het lastig te bevatten dat men 37 à 40 kilometer per uur gemiddeld rijdt. Dit is harder dan menig hobbywielrenner op een racefiets doorgaans aantikt. Om al niet te spreken over de tandems met voorop een stuurman of stuurvrouw en achterop een wielrenner die blind is. Vertrouwen en techniek leggen de basis voor deze sport met dergelijk hoge snelheden.

Na de huldigingsceremonie vond er aan het einde van de middag nog een side-event plaats. Utrechtse wielerverenigingen maakten hun opwachting voor het Utrechts Tijdrit Kampioenschap met individuele en ploegentijdritten. Ook zij verbaasden zich over de gemiddelde snelheid van de handbikers; “Ik zou nog moeten oppassen dat zij mij met alléén armkracht niet inhalen” zei een jongen tijdens het warm rijden.

Al met al heerste er een fijne sfeer op ‘het Lint”, gooide de regen geen roet in het eten en was iedereen op professionele wijze bezig met de sport. De ‘Grand Départ’ komt dichterbij en Utrecht is er op alle fronten zichtbaar klaar voor.


Eefje Kievits

02-06-2015
Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners