WK 2015 in Nottwil (CH)

Veel medailles, slechts één gouden

Veel medailles, slechts één gouden
Het WK Paracycling 2015 is achter de rug. Bij de wegwedstrijd hebben de mannen beter gepresteerd dan in de tijdrit. De vrouwen evenaarden op de weg hun tijdritprestaties. Met een gouden, vier zilveren en een bronzen medaille arriveren de handbikers vandaag op Papendal. Een goede score met groeikansen richting Rio 2016.Je kunt teleurgesteld zijn over slechts één gouden medaille - Laura de Vaan (rechtsvoor op de foto van Bert Willems)  in de tijdrit. En je kunt zeggen dat de twee zilveren van Laura en Jetze Plat in de wegrit net geen gouden exemplaren zijn.  Dat het allemaal wat tegenvalt ten opzichte van de hooggespannen verwachtingen. Het goede nieuws is dat Laura en Jetze voluit de strijd zijn aangegaan met hun eeuwige grote rivalen, respectieflijk Andrea Eskau en Alessandro Zanardi. Die lef is nieuw en geeft hoop. Pierre de Coubertin heeft gezegd: 'Het essentiële in niet om te hebben gewonnen, maar om goed te hebben gestreden.' Dat hebben ze gedaan!Intussen heeft ook debutante Carmen Koedood (foto Tom Skulander, boven) twee zilveren medailles mogen ophalen. Die waren min of meer aangekondigd, omdat de tijdsverschillen tussen de drie H2-vrouwen groot waren. Maar ze tellen wel en geven ook medaillehoop voor Rio.


De opvallendste medaille bij het handbiken is de bronzen van Johan Reekers (foto). 'Old soldiers never die',  seinde Fedor Hes terecht. Johan heeft een tactisch sterke race gereden en was ook sterk genoeg om in een gunstige uitgangspositie te komen voor het podium. Dat laatste kon Tim de Vries niet: hij was in de wegwedstrijd op achtervolgen aangewezen en in de tijdrit kwam hij ook tekort. Tim is terecht teleurgesteld na zijn succesvolle aanloop naar dit WK.
Ook opvallend is de zilveren score van Jetze Plat. Vorig jaar in Greenville werd hij nog naar huis gereden, nu knokte hij voor elke meter - en met succes. Daarmee smoort hij de critici de mond, die beweren dat zijn successen in de para-triatlon ten koste gaan van het pure handbiken. Jetze noemt zichzelf nu trots 'vice-worldchampion' (iets wat hij in de para-triatlon ook is) en dat zal hij blijven tot het WK 2017 in het Zuidafrikaanse Pietermaritzburg. Overigens viel de prestatie van de uittredende wereldkampioen Ernst van Dyk tegen, hij eindigde als zevende in de wegwedstrijd.Foto Bert Willems

In de luwte van de H5 mannen en vrouwen voldeed Mischa Hielkema (H3, foto onder) aan de verwachtingen door twee keer bij de eerste tien te eindigen.Herber Burggraaf viel wat tegen op dit bergachtige parkoers, want hij haalde de toptien niet. Debutant Edwin Ter Steege (H2)  heeft waardevolle ervaring opgedaan door in drie wedstrijden te starten. Jennette Janssen (H5) tenslotte is zichzelf wat tegengevallen en heeft het podium niet bereikt. Zij gaat nu werken aan een betere zitbalans op de handbike.
De conclusie is dat de Nederlanders het in Nottwil goed hebben gedaan. In Zwitserland was het erg steil. In Rio zal het vooral warm zijn. We hebben nog dertien maanden om ons voor te bereiden op een hete strijd om meer gouden plakken.
De uitslagen vind je hier.
03-08-2015
Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners