Onderzoek naar nieuwe Battles in Zwitserland en Noorwegen

Wordt de HandbikeBattle een Nederlands exportproduct?

Wordt de HandbikeBattle een Nederlands exportproduct?

Drie keer hebben Nederlandse handbikers nu de Oostenrijkse Kaunertalergletscherstrasse beklommen. En met succes, want op alle fronten oogst de organisator – Stichting Handbike Events – lof. Ondernemend als ze is, heeft de Stichting door stagiaire Berit Gunderson van de Hogeschool van Amsterdam onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van de HandbikeBattle-formule in Zwitserland en Noorwegen. Met haar haalbaarheidsonderzoek plus adviesrapport studeerde Berit deze zomer af in Sport, Management en Ondernemen.

Kansrijk concept

De omslag van het haalbaarheidsonderzoek laat nog duidelijk twee vlaggen zien: de Noorse en de Zwitserse. Lukt het om in Noorwegen en Zwitserland het HandbikeBattle-concept te laten wortel schieten? Na 110 pagina’s heeft Berit het juiste antwoord gevonden. Vandaar dat op het adviesrapport alleen de Zwitserse vlag in full colour staat afgebeeld en de Noorse wat vager. Waarom is een HandbikeBattle in Zwitserland kansrijker?

Veel handbikers

Volgens Berit omdat de Zwitserse situatie voor rolstoelsporters met een dwarslaesie het meeste lijkt op de Nederlandse. De handbikesport is goed georganiseerd en heeft relatief veel beoefenaren. Ook zijn er subsidies beschikbaar om handbikes aan te schaffen. En tenslotte is er in Zwitserland een duidelijk aanspreekpunt, de Swiss Paraplegic Association, met een goed uitgerust centrum in Nottwil bij Luzern. Niet voor niets was dat het epicentrum van het onlangs verreden Wereldkampioenschap Aangepast Wielrennen. En het land ligt ook nog centraal in Europa.

Aparte business unit

Als de Stichting Handbike Events behalve voor in Oostenrijk – ook door en voor Zwitsers een HandbikeBattle wil organiseren dan komt daar heel wat bij kijken. De Battle moet een geregistreerd merk worden, kosten: 1750 euro. Maar dat is nog het minste probleem. Berit schetst in haar afstudeerscriptie een organisatiemodel, waarbij de Zwitserse editie een business unit wordt van Stichting Handbike Events. Zij pleit voor één hoofdsponsor voor alle edities, waar ter wereld ook, met daarnaast landelijke en regionale sponsors en partners. Behalve het zakelijke telt ook het inhoudelijke aspect: de HandbikeBattle heeft een duidelijke visie: ‘Als we mensen met een lichamelijke beperking laten ervaren wat extreme mentale en fysieke uitdagingen met hen doen, geven we hen power om hun dromen waar te maken en de kwaliteit van leven te verbeteren.’ Die visie moet de Zwitserse partner delen en in praktijk brengen. Om dat te regelen pleit Berit voor een goede juridische onderbouwing van de internationale samenwerking.

Nieuwe sponsorcontracten

Komt er nu ook een HandbikeBattle in Zwitserland en wel in 2016, zoals Berit  voorstelt? Een ding is zeker: de oude sponsorcontracten zijn bijna verleden tijd. Over nieuwe sponsoring voor de periode 2016-2018 wordt dit najaar druk onderhandeld. Dat lijkt een natuurlijk moment om nieuwe stappen te zetten, bijvoorbeeld in Zwitserland. Na het geslaagde WK Paracycling willen de Zwitsers van de Paraplegic Association misschien een nieuwe uitdaging aangaan. Naar mooie klimparkoersen en comfortabele hotels hoeven ze alvast niet lang te zoeken.
Het bestuur van de Stichting Handbike Events bespreekt op 4 september de plannen voor de toekomst. ‘De voorstellen van Berit worden daarin serieus meegenomen’, aldus Abel ten Hoorn, penningmeester van de Stichting – en tevens Berits scriptiebegeleider.

Eigen bedrijf


Direct na haar studie is Berit Gunderson op 1 augustus met Berit Sports Concepts gestart, dat zich richt op het managen van (top)sporters. Via dat eigen bedrijf zal zij onder meer werkzaamheden uitvoeren voor de HandbikeBattle, voorlopig op vrijwillige basis. info@beritsportsconcepts.nl


 

04-09-2015
Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners