Overwinteren met een indoortrainer


Het is winter. De temperatuur is behoorlijk laag, het weer is onbestendig en er is weinig daglicht. Kortom geen goede omstandigheden om eens lekker te gaan handbiken en je conditie op peil te houden. Gelukkig zijn er alternatieven om toch bezig te blijven. Een indoortrainer biedt deze mogelijkheid. Zo kun je in de winter lekker doorhandbiken en ga je in het nieuwe seizoen veel beter van start. Heerlijk binnen, warm en droog. Alleen, welke indoortrainer moet je kiezen? Ralf Bekers van Wings Technology zet alle soorten indoortrainers op een rijtje en geeft aan welke voor jou als handbiker bruikbaar zijn. En wil je weten hóe je kunt trainen op zo'n ding, kijk dan op /basistraining.
 

Hoe wil je trainen?

Als je de keuze hebt gemaakt om ‘s winters indoor te gaan handbiken, komen er tijdens de zoektocht naar een indoortrainer misschien nieuwe vragen naar boven. Vind je het belangrijk om alleen je basisconditie op peil te houden, of wil je meer? Ben je van plan om helemaal fit aan het wedstrijdseizoen te beginnen, bijvoorbeeld aan de hand van een trainingsschema? Zoek je afleiding bij het binnen trainen, omdat je gehoord hebt dat het saai kan zijn? Wil je niet te veel uitgeven aan een trainer? De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk voor de keuze van een trainer. Welke trainer past het beste bij jou?
 

Het aanbod: drie soorten indoortrainers

Er zijn veel fietstrainers op de markt van verschillende merken. Tegenwoordig zijn er drie soorten indoortrainers: 1. wheel-on trainers, 2. direct drive trainers en 3. rollerbanken.
  1. Wheel-on trainers zijn indoortrainers waarbij je het voorwiel van de handbike vastzet en een rol plaatst tegen de voorband van je handbike. Deze rol zorgt ervoor dat het wiel wordt afgeremd. Vaak kan de weerstand van de rol worden ingesteld.
  2. Direct drive trainers zijn indoortrainers waarbij de handbike zonder voorwiel wordt gemonteerd. De ketting komt dan om een cassette te liggen die op de indoortrainer geplaatst is. De weerstand van de indoortrainer wordt intern opgewekt en wordt via de cassette op je ketting overgebracht.
  3. De rollerbank is een indoortrainer waarbij het voorwiel van de handbike op losse rollen staat. Deze rollen hebben over het algemeen geen rem.
 

Groot aanbod en veel prijsverschil

Het aanbod van fietstrainers is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Indoortrainers zijn te koop in verschillende prijsklassen, variërend van €120 tot bijna €1300. Webshops geven vaak kortingen op de adviesprijzen van de leveranciers. Met de prijs is er ook een enorm verschil in functionaliteit, waarbij het grootste verschil zit in de mogelijkheden om de weerstand aan te sturen: handmatig of elektronisch. De handmatig instelbare indoortrainers zijn betaalbaar, maar ze zijn beperkt ten opzichte van de indoortrainers met elektronisch instelbare weerstand. Deze laatste worden smarttrainers genoemd, en smart betekent dat de indoortrainer een koppeling kan maken met een telefoon, laptop of tablet om de weerstand elektronisch te regelen.
 

Apps

Er zijn tegenwoordig veel apps beschikbaar voor smarttrainers. Zo kun je virtueel rondrijden op wedstrijdparkoersen, je eigen gereden routes virtueel nafietsen, je kunt strijden tegen andere app-gebruikers en HD-video’s van beroemde cols nafietsen met bijbehorende inspanning. Onder andere ZWIFT is een bekende app die je kunt gebruiken om een nieuwe dimensie te geven aan je training. Er zijn dus veel mogelijkheden met een smarttrainer. In een volgend artikel komt meer informatie over dit soort trainingsapps.
 

Ook aankoppel

Ook met aankoppelbare handbikes, al dan niet elektrisch ondersteund, kan er binnen getraind worden. De keuze is echter wel beperkt tot één merk: Kinetic. De Magnetic trainer van Kinetic heeft de mogelijkheid om een adapter voor een 20” wiel (20 inch) te plaatsen. Zo kun je met je Tracker, Roam Runner, Stricker of andere 20” aankoppelbare handbike toch lekker trainen. Als je de handbike in de indoortrainer hebt geplaatst dan is het een kwestie van aankoppelen en fietsen. Het aankoppelen kan wel iets lastiger gaan, aangezien de handbike met het voorwiel los van de grond staat. Voor gebruik met elektrische ondersteuning heb je een adapterset nodig voor de wielklem die ruimte vrijhoudt voor de stroomdraad.

 

1. Wheel-on trainers

Deze groep indoortrainers maakt gebruik van een rol die tegen de voorband van de handbike wordt gedrukt. De rol geeft een weerstand als het wiel gaat draaien Deze weerstand komt overeen met de weerstand die je ervaart bij het buiten fietsen. Daarnaast kan de weerstand verhoogd worden om het bergop fietsen te simuleren. Om je handbike op zo’n trainer te kunnen gebruiken, dient het voorwiel ingeklemd te worden op de as. Om de handbike beter in de trainer te kunnen klemmen levert de fabrikant van de trainer hiervoor meestal een aparte snelspanner.

Deze is beter geschikt dan de snelspanners van veel wielmerken. Afhankelijk van het model handbike heeft de inklemming van het voorwiel een groot nadeel. Handbikes waarbij de benen langs de vork liggen (AP handbikes en de ATP longseat handbikes) kennen het volgende nadeel: op de plaats waar het voorwiel moet worden ingeklemd liggen normaal de benen. De beensteunen moeten dan ook vaak verwijderd worden of opgeklapt. De benen liggen dan in spreidstand naast de indoortrainer. Het nadeel daarvan is dat de steunfunctie van de benen weg is en je makkelijker onderuit schuift in je handbike. Kniezitters hebben hier geen last van.


Als de handbike ingeklemd is, dient er alleen nog maar een weerstandsrol tegen de band te worden gezet. Deze rol moet met enige kracht tegen de band drukken om genoeg wrijving te hebben. Dit werkt het beste als de band zo hard mogelijk is opgepompt (op de zijkant van de band staat hoeveel bandenspanning deze kan hebben). Als deze twee handelingen zijn verricht ben je klaar om te gaan handbiken.
 
De groep wheel-on trainers is onder te verdelen in twee subgroepen. Er is een groep basistrainers, waarbij de weerstand instelbaar is door de snelheid te verhogen of door met een hendeltje de weerstand in te stellen in een aantal standen. En er is een groep smarttrainers met elektronisch instelbare weerstand en een koppeling met diverse software en apps.

Door het heen- en weer bewegen van de armen, of armen en romp bij kniezitters, kan het volgende fenomeen optreden als je een beetje je best doet: de handbike en indoortrainers schuiven langzaam de hele kamer door tijdens het fietsen. Zo kan het voorkomen dat je de handbike netjes voor de  tv opstelt, maar dat je gedurende de training steeds verder van de tv wegschuift. Het verplaatsen van de massa van de armen, in combinatie met een gladde vloer zorgen ervoor dat de boel gaat schuiven. Om dit te voorkomen kun je een rubber mat onder de trainer leggen of de achterwielen blokkeren door er een stroef voorwerp voor te leggen: een rubber hamer, een deurstopper of twee wielsteunen die veel fabrikanten meeleveren met de trainer. Wordt er één wielsteun meegeleverd, dan zal je er eentje bij moeten bestellen.

1.a. Wheel-on basistrainers

Dit zijn de meest simpele indoortrainers, ideaal voor handbikers die zonder al te veel poespas willen blijven trainen. Deze indoortrainers zijn vaak uitgerust met een handschakelaar die op het frame van de handbike geplaats kan worden om de weerstand aan te passen. Groot voordeel is dat ze draadloos zijn: behalve de indoortrainer en een fiets heb je verder niets nodig om te kunnen trainen. Voor iets meer dan 100 euro heb je al een basis fietstrainer. Simpel, efficiënt & doeltreffend. Alle trainers zijn geschikt voor wielmaten van 26” tot 29”, dus vrijwel alle vastframe handbikes passen op de basistrainers. De aankoppel- en e-handbikes zijn, zoals hierboven beschreven, alleen geschikt voor de Kinetic indoortrainer.

Bij de meeste indoortrainers is de werking zoals hierboven beschreven: de as wordt ingeklemd en de rol wordt tegen de band gezet. Bij het merk Elite is het iets anders: het frame waarin het wiel wordt geklemd heeft een draaipunt aan de onderkant. Daardoor kantelt het wiel tegen de rol. Het maakt daarbij dus niet uit hoe groot het wiel is, het past gewoon. Er is echter bij kleine wielen van 20” een beperking: de band raakt de zijkant van de behuizing van de weerstandsrol. Het nadeel van de Elite trainer (zie onder) is dat de druk op de rol niet constant is.

Door de armbeweging bij het handbiken wordt het gewicht van de armen steeds heen en weer verplaatst. Hierdoor wip je tijdens het handbiken een beetje voor- en achterwaarts. De band drukt dan wisselend hard en zacht tegen de rol en kan ook het contact met de rol verliezen. Het vervelende is dat het wiel ineens gaat doordraaien en je even in het luchtledige trapt. Dit wip-effect is niet ideaal als je een intensieve training aan het doen bent. Zeker kniezitters kunnen hier nog meer last van hebben, omdat er meer massa (armen en romp) wordt verplaatst gedurende de aandrijfcyclus. Om dit effect te verkleinen kunnen de achterwielen van de handbike vastgezet worden door er bijvoorbeeld wat voor te leggen (zoals een rubber hamer of een deurstopper, zie figuur 3).

Bij de indoortrainers van de andere merken zijn er meestal adapters nodig om de wielmaat aan te passen. Aangezien de indoortrainers voor racefietsen met 28” wielen gemaakt zijn is er voor je handbike met 26” wiel een adapter nodig om de weerstandsrol dicht genoeg bij de band te krijgen. De kans is dus groot dat er eerst gesleuteld moet worden als je je nieuwe indoortrainer wilt gaan gebruiken, al valt het werk mee en leveren de meeste fabrikanten goed passende onderdelen en duidelijke uitleg.

Er bestaan ook basistrainers die met sensoren zijn uitgerust. Deze zijn wat duurder, maar je trainingsbereik is met deze indoortrainers groter. Doordat je kunt zien hoe hard je trapt, kun je ook gerichter trainingsschema’s volgen en je prestaties bijhouden. Deze indoortrainers kun je nog geen smarttrainers noemen, omdat de weerstand met de hand wordt ingesteld en niet elektronisch.

De trainers zijn gebouwd voor gebruik met racefietsen waarbij de weerstandsrol zich aan de achterkant van het achterwiel (het aangedreven wiel bij een racefiets) bevindt. Bij een handbike is het aangedreven wiel het voorwiel en is er juist voor het voorwiel meer ruimte om een weerstandsrol te plaatsen. Dus wordt vaak de indoortrainer omgedraaid zodat de weerstandsrol zich voor het voorwiel bevindt. Bij de basistrainers is het geen probleem om de trainer om te draaien. Bij sommige smarttrainers kan dit wel een probleem opleveren, maar daarover meer bij het bespreken van die groep.

 

Alle types en modellen wheel-on basistrainers op een rijtje:


Elite Qubo Fluid

Prijs: € 339

Eigenschappen: Deze indoortrainer heeft een vloeistofrem. Het voordeel is dat de indoortrainer een stuk stiller is, het nadeel is dat de weerstand niet instelbaar is. Het is namelijk zo dat als je harder fiets er meer weerstand is. Geschikt voor gewoon kilometers maken. De trainer is minder geschikt voor kniezitters vanwege het ‘wip-effect’.

Min- en pluspunten:
+ stil
+ handbike makkelijk te installeren
-  ‘wip’-effect tijdens het handbiken
-  geen instelbare weerstand
Tacx Blue Matic
 
Prijs: € 159

Eigenschappen: Dit is een no-nonsens basistrainer. De maximale weerstand is 700 Watt en met een hendel op het stuur instelbaar in 10 verschillende standen. Net als bij andere basistrainers is op lage snelheid de weerstand vrij beperkt.

Min- en pluspunten:
+ goedkoop
+ eenvoudig
-  weerstand beperkt
 Elite Nove Force

Prijs: € 200

Eigenschappen: Deze basistrainer heeft een maximale weerstand van 1080 Watt en dat is wat hoger dan de simpele trainers. Je moet op de Elite Novo Force wel erg hard fietsen om de weerstand zo hoog te krijgen. De weerstand is vanaf het stuur instelbaar in acht verschillende standen.

Min- en pluspunten:
+ instelbare weerstand
+ hogere weerstand
+ makkelijk te gebruiken voor verschillende wielmaten
-  last van het ‘wip’-effect
 Tacx Blue Twist

Prijs: € 129

Eigenschappen: Dit is de goedkoopste indoortrainer van Tacx. De weerstand is instelbaar, maar alleen bij de weerstandsrol, dus hij kan niet vanaf de handbike worden ingesteld tijdens het trainen. Je kunt er niet bij.

Min- en pluspunten:
+ goedkoop
+ simpel
+ makkelijk mee te nemen
-  lastig om weerstand in te stellen
Elite Qubo Power Mag

Prijs: € 259

Eigenschappen: Deze indoortrainer is in 8 standen instelbaar tot 1420 Watt. De elastomeer roller is stiller dan een metalen roller. Wat deze trainer bijzonder maakt is de Misuro Blu sensor die een koppeling maakt met de My E-training software op je tablet of smartphone.

Min- en pluspunten:
+ instelbaar
+ stiller
+ koppeling met software
-  ‘wip’-effect
Kinetic Magnetic trainer

Prijs: € 349

Eigenschappen: Zoals hierboven beschreven is deze indoortrainer uitermate geschikt voor kleine wielen, dus voor aankoppelbare handbikes. Een extra 20” adapter kan bijbesteld worden. Zelfs e-handbikes kunnen geplaatst worden.

Min- en pluspunten:
+ instelbaar
+ robuust                                                                           
+ geschikt voor 20” wielen
+ geschikt voor e-bikes
Tacx Satori

Prijs: € 299

Eigenschappen: Net als de Elite Qubo is de Tacx Satori te koppelen aan een tablet of smartphone. Dat maakt de trainer al geschikt voor software als ZWIFT. Het enige nadeel is dat de weerstand niet elektronisch instelbaar is. Je zult dus zelf de weerstand moeten veranderen als je een beklimming rijdt met behulp van trainingssoftware. De gemeten snelheid, cadans en vermogen geven je wel meer inzicht in je training.

Min- en pluspunten:
+ ANT+ en Bluetooth koppeling
+ 10 weerstandsniveaus
+ eenvoudige montage
+ eenvoudige bediening weerstand
-  weerstand niet elektronisch instelbaar

1.b. Wheel-on smarttrainers

De belangrijkste eigenschap van deze groep indoortrainers is dat de weerstand elektronisch kan worden ingesteld via de smartphone, tablet of laptop via verschillende apps. Verder kunnen deze indoortrainers communiceren met een scala aan sensoren. Deze koppeling gaat via ANT+ of Bluetooth (hierover in een later artikel meer informatie). Om de weerstand elektronisch te regelen moeten de trainers vaak wel verbonden zijn met het lichtnet, oftewel voorzien zijn van een stekker. Met deze interactieve trainers kun je hellingpercentages rijden (mits je de trainer goed gekalibreerd hebt) en een beklimming nabootsen, die je in je app aan het rijden bent. Zo kun je dus een aantal beschikbare parcoursen nafietsen. Ook is het mogelijk om een training van tevoren in te stellen zoals een intervaltraining en blokkentraining. Ook ‘ZWIFTen’ is mogelijk met een interactieve of smarttrainer, zodat je in de virtuele wereld ook met en tegen andere fietsers en handbikers kunt rijden.

Deze trainers zijn bedoeld voor de handbikers die zich dit jaar een serieuze tocht ten doel hebben gesteld, zoals de HandbikeBattle of de Elfstedentocht. Sommige wheel-on smarttrainers hebben een motorrem om de beleving nog realistischer te maken. Daar kunnen namelijk afdalingen mee worden nagebootst. Het wiel wordt dan aangedreven door de motor zodat de weerstand gedurende de afdaling bijna geheel weg valt en je dus ook kunt rijden zoals in het echt. Het grote nadeel hiervan is dat de rijrichting van het wiel hiermee wordt vastgelegd en dat de weerstandsrol aan de achterzijde van het wiel, in dit geval het voorwiel van je handbike, geplaatst moet worden. En daar is niet altijd plaats voor. Bij veel kniezitters is er vaak wel meer ruimte dan bij lighandbikes.
 

Alle types en modellen wheel-on smarttrainers op een rijtje


Wahoo Kickr Snap
 
Prijs: € 549

Eigenschappen: Dit is een realistische indoortrainer die hellingspercentages tot 12% kan nabootsen. Door het wheel-on systeem is een fiets makkelijk te monteren, dat zou dus voor een handbike ook moeten gelden. LED-lampjes geven weer welke verbindingen er zijn gemaakt met diverse sensoren en apparaten.

Min- en pluspunten:
+ weerstand instelbaar met smartphone
+ eenvoudige montage
+ stabiele voet
 Tacx Bushido
 
Prijs: € 679

Eigenschappen: Deze indoortrainer is in tegenstelling tot veel basistrainers draadloos, dus er is geen stopcontact nodig. De motorrem werkt als een dynamo en wekt zelf de energie op die nodig is voor bediening en verbinding met de sensoren. De krachtige motorrem kan weerstand genereren tot 1400 Watt waardoor je steile alpencols kan nabootsen (max 15% stijging). Met de Tacx software kun je echte koersen nafietsen. Een cadanssensor is niet nodig omdat de trainer zelf de cadans bepaalt. Die is na elke omwenteling te zien op indicatielampjes.

Min- en pluspunten:
+ draadloos
+ stabiel
+ stiller door elastomeer in weerstandsrol
+ eenvoudig te installeren
+ Tacx software meegeleverd
-  prijs
Bkool Smart Pro2
 
Prijs: € 579

Eigenschappen: Deze indoortrainer kan een zeer groot hellingspercentage simuleren: max 20%. En verder is het met deze trainer mogelijk om een afdaling of het rijden in iemands slipstream te simuleren (als je bijvoorbeeld met ZWIFT traint). Dat maakt de trainer gevoelig voor de draairichting. De weerstandsrol moet dus wel aan de achterkant van het voorwiel worden geplaatst en daar is niet altijd plek voor.

Min- en pluspunten:
+ makkelijk te koppelen met de gewenste software
+ simuleert afdalingen
+ zeer hoge weerstand
+ erg stil
+ compact en klein
-  instabiel bij hogere vermogens
 Elite Rampa
 
Prijs: € 549

Eigenschappen: Deze indoortrainer levert tot 800 Watt weerstand en is niet draadloos. Geschikt voor banden in de maat 24” tot 29”. Installatie kan snel en eenvoudig. Snelheid, cadans en vermogen kunnen worden weergegeven.

Min- en pluspunten:
+ makkelijk te installeren
+ licht en dus makkelijk te verplaatsen
Tacx Vortex
 
Prijs: € 449

Eigenschappen: De Vortex is het goedkope broertje van de Bushido, hij heeft wel een stekker en is iets minder sterk. Hij heeft nog steeds een krachtige rem tot 950 Watt. Met gebruik van de Tacx-software kun je erg gericht trainen en hij simuleert het gevoel van het buiten rijden erg goed, je ervaart dezelfde weerstand vergeleken met buiten rijden.

Min- en pluspunten:
+ prijs
+ Tacx-software meegeleverd
 Tacx Genius
 
Prijs: € 699

Eigenschappen: Deze trainer kan ook een hoog vermogen aan: 2000 Watt. Dat is ongeveer 20% stijging. Hij is niet draadloos, zoals de Bushido. De trainer kalibreert automatisch, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ook een afdaling wordt gesimuleerd, dus let op of er genoeg ruimte is om de weerstandsrol achter je voorwiel te plaatsen. De video’s van Tacx zijn erg realistisch. Er is een GPS-mode, waarmee je in een Google Maps-omgeving kunt rijden. Daarvoor moet je een GPS-route inladen, bijvoorbeeld de tocht die je in april gereden hebt en opgeslagen in je Garmin (GPX file). Het koppelen met de software kan soms wel problemen geven. Het is aan te raden om eerst te testen of de software geschikt is voor je smartphone/tablet alvorens de trainer aan te schaffen.

Min- en pluspunten:
+ hoge weerstand
+ veel mogelijkheden met software en video’s
+ eigen routes kunnen worden bepaald met behulp van Google Maps.
+ afdalingen worden gesimuleerd
-  software installatie kan problemen geven

2. Direct drive trainers

Deze indoortrainers zijn behoorlijk verschillend ten opzichte van bovenstaande trainers. Het grootste verschil is dat de weerstand direct op de aandrijflijn komt te staan. Het voorwiel van de handbike wordt gedemonteerd en de vork van de handbike wordt op de trainer geplaatst. De ketting wordt daarbij om een cassette met tandwielen gelegd die op de trainer is geplaatst. De trainer vervangt dus eigenlijk het voorwiel. Het voordeel daarvan is dat de weerstand directer overgebracht kan worden (dus geen slippende band) en de trainer maakt veel minder zoemend geluid. Mocht je tot aanschaf van een direct drive trainer over gaan dan is het verstandig om er een voor je handbike bijpassende cassette bij te bestellen.

De direct drive trainers hebben ook een groot nadeel: ze zijn ontworpen voor fietsen. En fietsen hebben een aandrijflijn (ketting en tandwielen) aan de achterkant in tegenstelling tot een handbike. De aandrijflijn van een handbike is ondersteboven geplaatst vergeleken met een fiets. Het vliegwiel van de trainer zit aan de achterkant en daardoor is de trainer op deze plaats vaak breder. Bij een fiets is dit geen probleem, want het fietsframe is aan de voorkant van de trainer geplaatst. Bij een handbike is dat andersom en zit het frame aan de achterkant van de trainer gemonteerd en daar is vaak geen ruimte voor tussen de vorkpoten van de handbike. Het hangt van het merk en type handbike af of het gaat passen.


De direct trainers zijn allemaal smarttrainers en de weerstand kan dan ook elektronisch worden ingesteld. Er zijn direct drive trainers in de prijsklasse grenzend aan de basis smarttrainers en er is een groep trainers in het topsegment met heel veel mogelijkheden.

 

Alle types en modellen direct drive trainers op een rijtje:


2.a. Direct drive trainers: middensegment

Tacx Flux

Prijs: € 799

Eigenschappen: Dit is een zware trainer met een vliegwiel van 23kg. Dat is lastig installeren, maar levert een heel realistisch rijgedrag op. Er wordt zonder contact met magneten geremd en dat maakt de trainer heel erg stil. De maximale weerstand is 1500 Watt en dat geeft een heleboel mogelijkheden om te trainen met software als de Tacx Cycling App en ZWIFT. Er kan ook zonder sensoren worden getraind. De trainer gedraagt zich dan als een niet instelbare trainer waarbij de weerstand toeneemt met de snelheid.

Min- en pluspunten:
+ stil
+ veel mogelijkheden
+ kan ook stand alone gebruikt worden
-  erg zwaar
Elite Direto

Prijs: € 849

Eigenschappen: De vermogensmeter die in deze trainer verwerkt zit deelt de pedaalslag op in 12 stappen zodat de slag te analyseren is. De Elite My E-training app is te gebruiken met de trainer, maar ook andere software is goed te gebruiken. Met de inklapbare poten en het handvat is de Elite Direto makkelijk op te bergen.

Min- en pluspunten:
+ pedaalanalyse
+ inklapbaar
Elite Turbo Muin

Prijs: € 579

Eigenschappen: Deze trainer is erg stil. De vloeistofrem zorgt daarvoor. De trainer heeft geen stekker en is dus niet elektronisch instelbaar. De vloeistofrem is progressief, oftewel de weerstand neemt toe naarmate je het verzet verhoogt, oftewel je snelheid verhoogt. En dat gaat tot 2200 Watt. Om de snelheid en het vermogen op de My E-training app van Elite te kunnen weergeven heb je een ANT+ snelheidssensor nodig, gemonteerd op de vork. Bij elke snelheid hoort een vaste weerstand. Dus bij bijvoorbeeld 25km/h hoort altijd dezelfde weerstand. Wil je een intervaltraining op de app volgen dan moet je door het verhogen van je snelheid proberen om het gewenste weerstandsniveau te halen. Dat is wezenlijk anders dan bij de andere direct drive trainers die hierboven zijn beschreven.

Min- en pluspunten:
+ licht en compact
+ stil
- geen elektronisch instelbare weerstand
- losse snelheidssensor nodig
Lemond Fitness Handcycle trainer

Prijs: € 730. De trainer lijkt vooralsnog alleen in de VS te koop.

Eigenschappen: Deze indoortrainer is speciaal voor handbikes gebouwd. Hij heeft geen knop om de weerstand te verhogen. De fan aan de zijkant verhoogt de weerstand als je harder gaat trappen. Dat bootst het gevoel van handbiken op de weg na. De afwezigheid van een vermogensinstelling maakt het trainingsbereik iets beperkter, aan de andere kant kun je er gericht mee binnen trainen als je op tijd schakelt. Door de fan maakt de trainer wel meer geluid dan de meeste direct drive trainers. De trainer kan net als andere indoortrainers variabelen meten, zoals snelheid en cadans, zodat hij gebruikt kan worden in allerlei apps.

2.b. Direct drive trainers: topsegment

De indoortrainers in deze groep hebben allemaal wat gemeen: ze zijn super stil. Dat vinden de buren fijn, maar het is ook een voordeel als je een film wilt kijken of een sportwedstrijd: je hebt geen koptelefoon nodig. Verder kunnen ze allemaal erg steile hellingen simuleren. En ze zijn te koppelen met alle software en apps die er beschikbaar zijn op het gebied van indoor trainen. Verder kunnen de trainers het vermogen meten, sommige zelfs zo nauwkeurig dat je er je pedaaltred mee kunt analyseren. Deze indoortrainers zijn bedoeld voor de serieuze handbiker die zichzelf hoge (wedstrijd)doelen heeft gesteld.
 
Tacx Neo Smart

Prijs: € 1399

Eigenschappen: Dit is een zeer stille, krachtige, intelligente indoortrainer. Zelfs een vermogen van 2200 Watt kan hij nog afremmen, dat staat gelijk aan een hellingspercentage van 25%. Daarnaast drijft hij aan in afdalingen. Een video natuurgetrouw nafietsen in de Tacx App behoort dus tot de mogelijkheden. Ook andere apps zijn goed te gebruiken door de ANT+ en Bluetooth-koppeling. Hij kan ook stand alone gebruikt worden, dus zonder aansturing van een smartphone of tablet. Hij gedraagt zich dan progressief, oftewel de weerstand neemt toe naarmate de snelheid toeneemt. De Neo heeft een stekker, maar hij is ook zonder stekker te gebruiken, er kunnen dan alleen geen afdalingen worden gesimuleerd. De trainer is dus altijd en overal inzetbaar. Dat klinkt allemaal helemaal fantastisch, maar een handbike op deze trainer plaatsen is helaas niet gemakkelijk. De trainer is aan de achterkant erg breed en daardoor passen de meeste 26” handbikes niet. De vork is aan de achterkant te smal om over de trainer heen te vallen. De enige optie is om de trainer ondersteboven te hangen in een constructie, dan past het wel.

Min- en pluspunten:
+ stil
+ extreem krachtige rem
+ in alle situaties te gebruiken, dus ook zonder stekker
+ eenvoudig te bedienen
- erg zwaar
- prijs
- software niet meegeleverd
- alleen geschikt voor 28” wielen, dus voor veel handbikes ongeschikt.
Wahoo Kickr

Prijs: € 1199

Eigenschappen: Deze trainer is geschikt voor handbikes met schijfremmen, er is meer ruimte om een bredere vork te plaatsen. Hij is gemakkelijk te koppelen met allerlei apps. Zo kun je heel gericht trainen of meer lol hebben in het binnen trainen. Doordat het vliegwiel laag zit is een handbike wel te monteren.

Min- en pluspunten:
+ makkelijk op te bergen door handvat en inklapbare poten
+ te gebruiken in combinatie met heel veel verschillende software en apps
+ wordt geleverd met 11 speed cassette
+ koppeling met vermogensmeter is mogelijk
- geen software bijgeleverd
- erg zwaar
Elite Drivo

Prijs: € 1399

Eigenschappen: Zeer complete fietstrainer, het is het topmodel van Elite. Een ingebouwde vermogensmeter houdt nauwkeurig bij hoe hard je trapt en analyseert gedurende de trapbeweging hoeveel vermogen je levert, zodat je dit kunt analyseren. Net als de andere topmodellen van de andere merken is deze indoortrainer erg stil en er kan tot een hoog vermogen op getraind worden (22% heling). Ook kan de Drivo gekoppeld worden aan diverse apps en software. Er is alleen een groot nadeel aan de Drivo: de vork van je handbike zal er waarschijnlijk niet op passen, tenzij je een stellage maakt waarbij de Drivo ondersteboven komt te hangen.

Min- en pluspunten:
+ accuraat gemeten vermogen
+ inklapbaar
+ hij is verrijdbaar
-  in normale stand past een handbike niet
-  erg zwaar
-  geen cassette meegeleverd

3. Rollerbanken

In de groep rollerbanken is er eigenlijk maar één indoortrainer die voor handbikes geschikt is. Dat is de Sportcrafters Handcycle mini roller (€280). Deze indoortrainer is erg simpel, het voorwiel van de handbike wordt op twee rollen gelegd en dan is het een kwestie van trappen. Om ervoor te zorgen dat het wiel op de rollen blijft en er niet af schiet zijn er twee stalen balkjes geplaatst aan de zijkant die de voetensteunen tegenhouden.
 

Tekst: Ralf Bekers, ralf@wingstechnology.nl, december 2017

Openingsfoto: Marja Sluis

Delen

Uitgelicht

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners

Partners

uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners uitgelicht en partners