Innovatieve technische eigenschappen van Off Road Handbikes

De voordelen van het Off Road Handbiken kun je met 4 F’s als volgt samenvatten: Fun, Fitness, Family, Forest.

De eerste 3 F’s gelden natuurlijk sowieso voor handbiken in z’n algemeenheid: het is een plezierige activiteit, goed voor je algemene conditie en kracht en je kunt het in je eentje doen. Maar ook met vrienden of familie, waarmee handbiken een sociale functie vervult. De 4-de ‘F’, die van ‘Forest’, is echter specifiek (en uniek) voor Off Road.

‘Forest’ staat dan niet alleen voor ‘bos’, maar voor álle onverharde wegen: zandpaden, gras, heide, bergachtig landschap, gravel/ATB-trails, strand, etc. Ieder buitengebied (de randen van dorpen en steden) kent écht veel veldwegen om leuk Off Road op te rijden. Die veldwegen ken je niet wanneer je motorische mobiliteit beperkt is, aangezien je hier niet kunt komen met de auto en ook niet met rollator of rolstoel.

Die extra toegankelijkheid van een Off Road Handbike mét e-motor tot een andere ondergrond dan asfalt geeft je zoveel meer vrijheid, mogelijkheden en onafhankelijkheid en dus ook méér plezier, méér fitness. Je pakt je bike eerder, vaker en voor langere tochten. De Off Road Handbike geeft nog méér mogelijkheden om met vrienden/familie sámen overál tochten te maken: dus niet alleen op asfalt, maar ook of juist wég van het asfalt!

Meer mogelijkheden ook omdat de krachtige e-motor je actieradius enorm vergroot (100 – 150 km op één acculading). Je Off Road-tochten kunnen nu veel langer zijn! Bij een enkele Off Road Handbike kan de krachtige e-motor maar liefst op 45 km/uur afgesteld worden, zodat je snel van het ene naar het andere bosgebied kan rijden: dat is kicken die hoge snelheid! In feite gaan op deze manier ‘Road’ (asfalt) en ‘Off Road’ (ongelijk/onverhard wegdek) samen in één en dezelfde handbike! Een Off Road Handbike is dus multifunctioneel inzetbaar.

Wat is een Off Road Handbike?

Wat verstaan we nu precies onder een Off Road Handbike? Dat is een vast frame handbike (dus géén aankoppelbare handbike) met drie wielen (meestal twee achter en een voor) die toegerust is om op onverhard wegdek te rijden. Een Off Road Handbike heeft de volgende specificaties: (1) de degelijkheid van de constructie krijgt voorrang boven licht-van-gewicht-zijn, (2) een grotere grondspeling dan de ‘weg-handbikes’, (3) een zogenaamde ‘langzit’ zithouding: de romp zo goed als rechtop, (4) voorzien van (dikke) mountainbike banden met profiel, (5) een elektromotor die méér vermogen levert dan de gebruikelijke 250 Watt en voorzien is van een ‘throttle’, een gaspedaaltje. Tot slot: (6) vering van de achterwielen.

Toelichting op deze 6 eigenschappen

Aanvraag Off Road Handbike

Via het WMO-loket in je gemeente kun je een aanvraag doen voor een sporthulpmiddel: in dit geval de Off Road Handbike. De goedkoopste Off Road Handbike, merk Praschberger via leverancier RD Mobility, kost 9.700 euro: een uitmuntende Off Road Handbike met alle bovengenoemde kenmerken. Gemiddeld echter krijg je via de WMO een bedrag van 2.500 euro voor je sportvoorziening: lang niet genoeg dus voor een Off Road Handbike. ‘Uniek sporten’ maakt het echter mogelijk om aanvullende financiering te verkrijgen voor een Off Road Handbike. Zie hiervoor: Uniek Sporten Hulpmiddelen of de website van Uniek Sporten.

OHCN – de club

Iedereen die Off Road wil handbiken en zo’n Off Road Handbike heeft of wil aanschaffen, is welkom bij de Off road Handbike Club Nederland (OHCN)! Dat een nieuwe community van mensen die in ieder geval één ding gemeen hebben: de liefde voor het rijden in de natuur op onverharde ondergrond: bos, zandpaden, heide, bergachtig landschap, gravel, ATB-trails, strand, etc. Snelheid komt op de tweede plaats. Al willen we natuurlijk wél lekker vlot door het bos ‘kachelen’... Plezier, het sámen biken in de natuur én de Off Road challenge staan voorop.

De OHCN is een community/club van hándbikers. Dat betekent dat partners/vrienden lekker thuis mogen blijven/niet geacht worden méé te fietsen met een (voetbewogen) mountainbike : we houden het klein (en gezellig) met elkaar als handbikers. De parcoursmoeilijkheden onderweg lossen we samen als OHCN-deelnemers wel op (sommige deelnemers kunnen uit de bike/hebben beenfunctie en kunnen dus helpen wanneer nodig). Hulp bij in- en uitladen van de handbike uit de auto is dus geen probleem. Er wordt wel een grote mate van zelfstandigheid verwacht van de deelnemers. Dat begint al met het zelfstandig naar de locatie komen. De leden van de OHCN betalen géén contributie/hebben geen financiële verplichtingen naar de club.

De deelnemers ontmoeten elkaar per toerbeurt een keer per maand voor een Off Road tocht/challenge, uitgezet/bedacht door een van de deelnemers. Elke keer ergens anders in Nederland en elke keer gepland door een andere deelnemer: die weet namelijk het best waar bij hem of haar in de buurt een mooie Off Road tocht te rijden is. En die desbetreffende deelnemer zorgt ook voor het ‘koffie en lunch moment’ onderweg; waarbij ieder overigens zélf afrekent voor wat hij/zij gebruikt.

Heb je interesse in de Off Road Handbike Club Nederland? Meld je dan bij Kees van Breukelen: kees@rolstoelperformance.nl.