Nederlandstalige trainings-app met 30 trainingsprogramma's

Wil je fitter worden met je handbike? Train je voor een evenement als de HandbikeBattle? Dan is de Nederlandstalige KNWU Fondo-app een doeltreffend en betaalbaar hulpmiddel. En ook heel inspirerend als je meer wilt weten over training, materiaal en voeding.

‘We hebben bij de KNWU ervaren trainers in dienst’, legt Martin Faes uit. Hij is de man achter Fondo. ‘Die trainers hebben heel veel kennis over alle aspecten van het sportieve fietsen. Met hun inbreng is de Fondo-app ontwikkeld voor de één miljoen ongebonden wielrenners in Nederland met een concreet fietsdoel voor ogen. Bijvoorbeeld om mee te doen aan een fietsevenement , maar ook om voor de eerste keer 100 kilometer te fietsen. Of om verantwoord af te vallen door te bewegen. Sinds 2020 hebben al 80.000 beginners en semi-gevorderde fietsers gebruik gemaakt van de bijna 500 trainingsschema’s in de Fondo-app.’

Herkenbaar

Bij Fondo krijgen ook handbikers en andere para-cycling renners speciale aandacht. Talentcoach para-cycling Albert Smit was betrokken bij de ontwikkeling van de 30 specifieke trainingsprogramma’s voor para-cycling. ‘Zeker beginnende handbikers, cyclingrenners of tandemstokers hebben veel baat bij stimulerende tips en een helder trainingsschema. Als stok achter de deur én als inspiratiebron’, meent Albert. ‘Inhoudelijk zijn de 30 verschillende trainingsprogramma’s bijna gelijk aan die voor beginnende en semi-gevorderde valide fietsers. Maar veel plaatjes erbij zijn wel anders – met handbikers in dit geval. In de begeleidende teksten hebben we het niet alleen over benen, maar ook over armen. Dat geeft herkenning.’

Als talentcoach vindt Albert de Fondo-trainingen bijzonder geschikt voor fietsers die minder vermogen kunnen leveren of ongeoefende spieren hebben. Denk aan handbikers in de klassen H1, H2 en H3. Of aan cyclingrenners in de klassen C1 tot 3. Of aan tricycling-renners en visueel beperkte stokers die vaak alleen trainen.

Vier niveaus

Fondo kent vier niveaus: starters (niveau 1), met ervaring van 2-3 jaar (niveau 2), ervaren met weinig tijd (niveau 3), ervaren met veel tijd (niveau 4). Iedereen die een programma afwerkt en de bijzonder helder beschreven tips ter harte neemt, kan aan het eind zijn of haar doel halen. Of, zoals Martin Faes het uitdrukt: ‘Door Fondo wordt je een betere fietser, in de breedste zin van het woord. Daardoor ervaar je meer plezier op je fiets. En dan kies je hopelijk voor de wielersport.’ Pluspunt is ook dat je kunt chatten met je Fondo-coach.

Simpel

“Train met vlag en wimpel, maar hou het liever simpel.” Dit motto (met dank aan Koot & Bie) is bij uitstek toepasselijk voor Fondo. Alle trainingen zijn Nederlandstalig en uit te voeren ‘op gevoel’, met een hartslagmeter of met een vermogensmeter. Op gevoel trainen kost je niks, een hartslagmeter is relatief goedkoop, een vermogensmeter is prijziger. Elke training in de Fondo-app is beschikbaar is een versie voor op gevoel, voor hartslag of vermogen. Met behulp van de gratis app CheckMyRide kun je het programma en het tijdsverloop van elke training op je mobieltje aflezen. Maar in het meest ideale geval werk je de Fondo trainingen af op je fietscomputer, bijvoorbeeld van Garmin. Handig! Wie met koud of slecht weer binnen op een smart hometrainer traint kan Fondo gebruiken in combinatie met de virtuele platforms van Zwift en Wahoo RGT.

Niet duur

En wat kost die Fondo-app nou? Er bestaat een gratis versie met een beperkt aantal trainingen en functionaliteiten. De betaalde Pro-versie met alle honderden trainingsschema’s en toegang tot alle features kost € 7 per maand, € 16 per kwartaal of € 40 per jaar.

Bekijk Fondo op knwufondo.nl

Tekst: Rogier Wiercx/Handbiken.nl
Foto: Albert Smit