Wat is handbiken?

Handbiken volgens Wikipedia

Handbiken, in het Engels ook wel handcycling genoemd, is een sport die onder andere wordt beoefend door personen met een motorische beperking. Hierbij beweegt men zich voort in een handbike, een speciaal soort fiets waarvan de 'pedalen' (meestal) gelijkmatig worden voorbewogen door de armen of in ieder geval de bovenste extremiteiten. Dit in tegenstelling tot een ligfiets, die wordt voortbewogen door de benen (de onderste extremiteiten). Bron: Wikipedia

Handbiken is gezond

Bewegingswetenschapper Floor Hettinga: "Met handbiken boek je vrij snel conditiewinst en prestatiewinst. Die voordelen gelden zeker voor revalidanten." Hettinga is hoofd van de Sports, Performance and Fatigue Research Unit van de universiteit van Essex. Eerder doceerde zij trainingsfysiologie en biomechanica aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed daar onderzoek naar handbiken.

Floor Hettinga: "Handbiken is gezond!"

De handbike is het beste mobiliteitshulpmiddel

Ongetwijfeld het beste mobiliteitshulpmiddel voor mensen met een motorische beperking dat er de laatste 25 jaar verschenen is: de handbike. Hetzij als aankoppelfiets vóór de rolstoel, bestaande uit een fietsdeel met een wiel (dat van de rolstoel een handige driewieler maakt na fixatie en het liften van de voorwielen), hetzij als een vastframe driewielige hand aangedreven fiets.

Heel veel rolstoelgebruikers hebben door de komst van de handbike hun mobiliteitsmogelijkheden kunnen vergroten. Steeds meer rolstoelgebruikers ontdekken dat ook zij dat kunnen. Omdat het aandrijfrendement van de handbike veel groter is dan dat van de handbewogen rolstoel, kan de actieradius enorm uitgebreid worden. Dat betekent dat rolstoelgebruikers nu afstanden kunnen afleggen, met hun armen als motor, die voorheen slechts voorbehouden waren aan zeer goed getrainde atleten (wheelers). 

Ideaal voor mensen met een dwarslaesie 

Wie meer wil weten over de vele voordelen van handbiken, kan het best 'Hoe blijf je fit met een dwarslaesie?' lezen. Daarin leggen ergotherapeute Linda Valent (revalidatiecentrum Heliomare) en fysiotherapeut Rogier Broeksteeg (revalidatiecentrum Rijndam) heel helder uit waarom fitheid juist dan belangrijk is en hoe je dat met een handbike kunt bereiken. Het boek is te bestellen via de Dwarslaesie Organisatie Nederland.

Handbiken is relatief goedkoop 

Dat betekent dat de auto niet altijd nodig is. Dat betekent ook dat de handbike een goed en gezond alternatief kan zijn voor de scooter. Leuker voor de gebruiker en goedkoper voor de financier.

De handbike werd in Nederland geïntroduceerd door de rolstoelsportafdeling (Double Performance) van de toenmalige rolstoelimporteur Amigo Mobility, rond 1990. De terminologie ('handbiken' en 'handbikes') werd eveneens door Double Performance geïntroduceerd en is inmiddels gemeengoed geworden, al heeft een enkeling het over handfietsen. 

Eigenlijk betrof deze introductie een herstart. De handbike van nu is immers een oud principe in een nieuw jasje. De eerste handbikes (vastframe 3-wielers) zijn reeds meer dan een halve eeuw oud! Ze waren zeer zwaar, lomp, inefficiënt en stigmatiserend voor de doelgroep. Om die redenen verdwenen ze uit het straatbeeld om, begin jaren '90, vernieuwd, terug te keren. Nu voorgoed!