Geschiedenis handbiken

Bij de overgang van de Vereniging RRCN naar de Stichting Handdbiken.nl heeft pionier-van-het-eerste-uur Kees van Breukelen de geschiedenis van de RRCN chronologisch beschreven. Hij raadpleegde alle clubbladen en andere relevante documenten. Daar voegde hij zijn eigen herinneringen aan toe. Het brengt ons een uniek stukje sporthistorie, dat ook gepubliceerd is in het laatste gedrukte nummer van HandbikenPlus (december 2011).

1985

In 1985 is de 'Bloemenmarathon' een begrip onder rolstoelracers (wheelers). De SOG (Stichting Organisatie Gehandicaptensport) krijgt, als organisator van dit meerdaagse rolstoelrace-evenement, zoveel vragen met betrekking tot rolstoelracen, dat zij besluit een aparte vereniging op te richten; 31 december 1985 is de Road Racers Club Nederland, RRCN een feit. De RRCN wil een platform zijn voor de nieuwe sport roadracen/wheelen, deze sport opzetten, ontwikkelen en ondersteunen en wil de belangen behartigen van zijn beoefenaars, de wheelers. 

Voorzitter is Martin van Diemen, ondersteund door secretaris Frans Verhoef, die twee jaar later plaats maakt voor Frank Albers. Penningmeester is Bloemenmarathon-baas Cor Blase (later Jan van de Hoek). Leden zijn Gerrit Pomp, Jan Veldink en Kees van Breukelen.

Sinds de oprichting werd tot 1988 op onregelmatige tijden een stencil met verenigingsinformatie verstrekt. Vanaf 1988 verschijnt het eerste RRCN-bulletin.

1988

Vanaf 1988 wordt het tweemaandelijkse RRCN-bulletin uitgegeven. Een bulletin dat in eerste instantie de volgende items heeft in elke aflevering: inleiding (Road Race Reflex), nieuws/interviews, uitslagen/verslagen, agenda en een thema (Road Race Research). De laatste rubriek behandelt het onderzoek op het gebied van het Road Racen teneinde deze kennis toegankelijk re maken voor de Nederlandse wheeler. De thema's gaan over (duur)training, zithouding/slagtechniek, voeding, marathonvoorbereiding, geintegreerd sporten etc.

12 november 1988 wordt het eerste symposium wheelen georganiseerd met gerenommeerde namen zoals Henk Gemser en Wim Verhoorn. Onderwerpen op dit symposium zijn: krachttraining, biomechanica, inspanningsfysiologie, integratie wheelers met lange-afstandlopers en tactiek wegatletiek.

Op de Paralympics in Seoul in 1988 komen de volgende wheelers uit voor Nederland: Janette Jansen (nu handbikester!), Theo Duyvestein, Iwan van Breemen, Gerrit Pomp, Jan Kleinheerenbrink en Roelof Keen.

De Road Race-atleten maken bijna allemaal gebruik van de Speedy Wheely, de Nederlandse wheeler van Veldink Techniek in 4-wiel en later 3-wiel uitvoering.

1989

In 1989 wordt een wedstrijdcommissie wheelen geinstalleerd in de RRCN. De Nederlandse Invaliden Sportbond, NIS (later Nebas, en nu Gehandicapten Sport Nederland) benoemt wheeler Gerrit Pomp tot bondscoach weg- en baanatletiek.

Sommige organisaties, zoals de Rotterdam Marathon en CityPierCity(CPC) worstelen met de deelname van de wheelers in hun loopevenement. Ze kiezen voor het slechtste scenario door de wheelers 10-15 min. na de start van de lopers te laten vertrekken. De gevolgen zijn bekend: irritatie over en weer tussen lopers (die op de hielen gereden worden) en wheelers (die gehinderd worden in de doorgang). Rotterdam verbiedt de deelname van de wheelers daardoor, maar wordt door het gemeentebestuur, gedwongen om tot een oplossing te komen.

Frank Albers vervangt Frans Verhoef als secretaris en blijft tot en met 2011 secretaris/penningmeester van de RRCN!

Road Race Research (RRR) behandelt in het bulletin de thema's flexibiliteit gewrichten, 4-wheeler vervangen door 3-wheeler en krachttraining.

1990

Het wedstrijdcircuit, opgezet voor de wheelers, bestaat uit deelname aan hardloopwedstrijden en wordt Road Racers Cup genoemd.

De commercie doet haar intrede in het wheelen met de introductie van de commerciele ploegen HAK en Amigo.

Naast de race-rolstoelen van Veldink wordt de Top End race-rolstoel geintroduceerd door Amigo Mobility. Ook de Sopur vindt zijn weg van Duitsland naar Nederland.

In 1990 wordt de RRCN lid van de KNAU en van de NIS. De KNAU reageert zeer positief en ontvangt de RRCN met open armen.

In het bulletin verschijnen de RRR-onderwerpen ;pushing a racing wheelchair;, slagtechniek en krachttraining.

1991 

Er komen steeds meer verzoeken van KNAU-organisaties voor de deelname van wheelers!

De 10e Bloemenmarathon wordt verreden: het meerdaagse wheeler-evenement in Nederland dat wel vergeleken wordt met de Tour de France voor wielrenners. Dit jaar met 69 deelnemers uit vele landen.

In het bulletin verschijnen thema's als aerodynamica en wordt een deel van MAG-3 geplaatst: het Franse wheeler-bulletin (Engelstalige uitvoering).

Heinz Frei rijdt een nieuw wereldrecord op de marathon: 1.27.53 (zo'n 29 km/uur). In Nederland rijden 'de toppers' circa 25 km/uur.

1992

De wedstrijdkalender bedraagt 18 wedstrijden en, al jaren, tussen de 20 en 30 deelnemers per wedstrijd. De RRCN geeft een informatiemap uit (bekostigd door het Nationaal Revalidatiefonds) om potenti?le nieuwe racers te stimuleren deel te nemen.

Naast de A-, B- en C-klasse wordt een D-klasse opgezet voor de jeugdigen, beginners en degenen die langzamer dan 10 km/uur rijden.

Op de Paralympics in Barcelona wint Theo Duyvestein goud op de 1500 meter met een nieuw wereldrecord en zilver op de 400 meter. Janette Jansen wint zilver op de 5000 meter, brons op de 1500 meter en zilver op de marathon.

Veldink Techniek introduceert de Cobra; de eerste koolstof race-rolstoel ter wereld.

1993

Het armwerk van de Australier Andrew Huges tijdens de Bloemenmarathon van 1993

Hans Anders opticien wordt de eerste clubsponsor van de RRCN. De atleten rijden hun wedstrijden daarom in Hans Anders-shirts.

Geinspireerd door de HAK-ploeg en Amigo-ploeg van enige jaren terug, formeert Huub Nelisse, als ploegleider, de Piet-van-Dam-ploeg (bloemenhandel).

De RRCN kent in 1993 66 wedstrijdwheelers, maar nog steeds rond de 20 racers per wedstrijd. `s Winters worden de trainingen afgewerkt in de veilinghallen in Honselersdijk, mogelijk gemaakt door Piet van Dam en geleid door Huub Nelisse.

RRCN-atleet Feike Waque wordt door het Amerikaanse rolstoelblad Sport-on-Spokes uitgeroepen tot 'Athlete of the year 1993'!

De Aero-edge, de race-wheeler van Fortress, doet zijn intrede op de Nederlandse markt.

Heinz Frei rijdt opnieuw een wereldrecord in Berlijn, 1.27.16.