Geschiedenis handbiken
Bij de overgang van de Vereniging RRCN naar de Stichting Handdbiken.nl heeft pionier-van-het-eerste-uur Kees van Breukelen de geschiedenis van de RRCN chronologisch beschreven. Hij raadpleegde alle clubbladen en andere relevante documenten. Daar voegde hij zijn eigen herinneringen aan toe. Het brengt ons een uniek stukje sporthistorie, dat ook gepubliceerd is in het laatste gedrukte nummer van HandbikenPlus (december 2011).
1985
- In 1985 is de Bloemenmarathon een begrip onder rolstoelracers (wheelers). De SOG (Stichting Organisatie Gehandicaptensport) krijgt, als organisator van dit meerdaagse rolstoelrace-evenement, zoveel vragen met betrekking tot rolstoelracen, dat zij besluit een aparte vereniging op te richten; 31 december 1985 is de Road Racers Club Nederland, RRCN een feit. De RRCN wil een platform zijn voor de nieuwe sport roadracen/wheelen, deze sport opzetten, ontwikkelen en ondersteunen en wil de belangen behartigen van zijn beoefenaars, de wheelers.
- Voorzitter is Martin van Diemen, ondersteund door secretaris Frans Verhoef, die twee jaar later plaats maakt voor Frank Albers. Penningmeester is Bloemenmarathon-baas Cor Blase (later Jan van de Hoek). Leden zijn Gerrit Pomp, Jan Veldink en Kees van Breukelen.
- Sinds de oprichting werd tot 1988 op onregelmatige tijden een stencil met verenigingsinformatie verstrekt. Vanaf 1988 verschijnt het eerste RRCN-bulletin.
1988
- Vanaf 1988 wordt het tweemaandelijkse RRCN-bulletin uitgegeven. Een bulletin dat in eerste instantie de volgende items heeft in elke aflevering: inleiding (Road Race Reflex), nieuws/interviews, uitslagen/verslagen, agenda en een thema (Road Race Research). De laatste rubriek behandelt het onderzoek op het gebied van het Road Racen teneinde deze kennis toegankelijk re maken voor de Nederlandse wheeler. De themas gaan over (duur)training, zithouding/slagtechniek, voeding, marathonvoorbereiding, geïntegreerd sporten etc.
- 12 november 1988 wordt het eerste symposium wheelen georganiseerd met gerenommeerde namen zoals Henk Gemser en Wim Verhoorn. Onderwerpen op dit symposium zijn: krachttraining, biomechanica, inspanningsfysiologie, integratie wheelers met lange-afstandlopers en tactiek wegatletiek.
- Op de Paralympics in Seoul in 1988 komen de volgende wheelers uit voor Nederland: Janette Jansen (nu handbikester!), Theo Duyvestein, Iwan van Breemen, Gerrit Pomp, Jan Kleinheerenbrink en Roelof Keen.
- De Road Race-atleten maken bijna allemaal gebruik van de Speedy Wheely, de Nederlandse wheeler van Veldink Techniek in 4-wiel en later 3-wiel uitvoering.
1989
- In 1989 wordt een wedstrijdcommissie wheelen geïnstalleerd in de RRCN. De Nederlandse Invaliden Sportbond, NIS (later Nebas, en nu Gehandicapten Sport Nederland) benoemt wheeler Gerrit Pomp tot bondscoach weg- en baanatletiek.
- Sommige organisaties, zoals de Rotterdam Marathon en CityPierCity(CPC) worstelen met de deelname van de wheelers in hun loopevenement. Ze kiezen voor het slechtste scenario door de wheelers 10-15 min. ná de start van de lopers te laten vertrekken. De gevolgen zijn bekend: irritatie over en weer tussen lopers (die op de hielen gereden worden) en wheelers (die gehinderd worden in de doorgang). Rotterdam verbiedt de deelname van de wheelers daardoor, maar wordt door het gemeentebestuur, gedwongen om tot een oplossing te komen.
- Frank Albers vervangt Frans Verhoef als secretaris en blijft tot en met 2011 secretaris/penningmeester van de RRCN!
- Road Race Research (RRR) behandelt in het bulletin de themas flexibiliteit gewrichten, 4-wheeler vervangen door 3-wheeler en krachttraining.
1990
- Het wedstrijdcircuit, opgezet voor de wheelers, bestaat uit deelname aan hardloopwedstrijden en wordt Road Racers Cup genoemd.
- De commercie doet haar intrede in het wheelen met de introductie van de commerciële ploegen HAK en Amigo.
- Naast de race-rolstoelen van Veldink wordt de Top End race-rolstoel geïntroduceerd door Amigo Mobility. Ook de Sopur vindt zijn weg van Duitsland naar Nederland.
- In 1990 wordt de RRCN lid van de KNAU én van de NIS. De KNAU reageert zeer positief en ontvangt de RRCN met open armen.
- In het bulletin verschijnen de RRR-onderwerpen pushing a racing wheelchair, slagtechniek en krachttraining.
1991
- Er komen steeds meer verzoeken van KNAU-organisaties voor de deelname van wheelers!
- De 10e Bloemenmarathon wordt verreden: het meerdaagse wheeler-evenement in Nederland dat wel vergeleken wordt met de Tour de France voor wielrenners. Dit jaar met 69 deelnemers uit vele landen.
- In het bulletin verschijnen themas als aerodynamica en wordt een deel van MAG-3 geplaatst: het Franse wheeler-bulletin (Engelstalige uitvoering).
- Heinz Frei rijdt een nieuw wereldrecord op de marathon: 1.27.53 (zon 29 km/uur). In Nederland rijden de toppers circa 25 km/uur.
1992
- De wedstrijdkalender bedraagt 18 wedstrijden en, al jaren, tussen de 20 en 30 deelnemers per wedstrijd. De RRCN geeft een informatiemap uit (bekostigd door het Nationaal Revalidatiefonds) om potentiële nieuwe racers te stimuleren deel te nemen.
- Naast de A-, B- en C-klasse wordt een D-klasse opgezet voor de jeugdigen, beginners en degenen die langzamer dan 10 km/uur rijden.
- Op de Paralympics in Barcelona wint Theo Duyvestein goud op de 1500 meter met een nieuw wereldrecord en zilver op de 400 meter. Janette Jansen wint zilver op de 5000 meter, brons op de 1500 meter en zilver op de marathon.
- Veldink Techniek introduceert de Cobra; de eerste koolstof race-rolstoel ter wereld.
1993
Het armwerk van de Australiër Andrew Huges tijdens de Bloemenmarathon van 1993
- Hans Anders opticiën wordt de eerste clubsponsor van de RRCN. De atleten rijden hun wedstrijden daarom in Hans Anders-shirts.
- Geïnspireerd door de HAK-ploeg en Amigo-ploeg van enige jaren terug, formeert Huub Nelisse, als ploegleider, de Piet-van-Dam-ploeg (bloemenhandel).
- De RRCN kent in 1993 66 wedstrijdwheelers, maar nog steeds rond de 20 racers per wedstrijd. s Winters worden de trainingen afgewerkt in de veilinghallen in Honselersdijk, mogelijk gemaakt door Piet van Dam en geleid door Huub Nelisse.
- RRCN-atleet Feike Waque wordt door het Amerikaanse rolstoelblad Sport-on-Spokes uitgeroepen tot Athlete of the year 1993!
- De Aero-edge, de race-wheeler van Fortress, doet zijn intrede op de Nederlandse markt.
- Heinz Frei rijdt opnieuw een wereldrecord in Berlijn, 1.27.16.
1994
- In 1994 vat de RRCN het plan op om de terugloop van het aantal leden een halt toe te roepen door gedecentraliseerd beleid: een geografische verdeling waardoor per gewest miniverenigingen zouden moeten ontstaan. Door gebrek aan mankracht komt dit initiatief echter niet van de grond.
- Frank Albers neemt, maast het secretariaat ook het penningmeesterschap op zich wanneer Jan van de Hoek de RRCN verlaat als penningmeester.
- Het aantal actieve leden daalt van 40 naar 34. In het bulletin start de nieuwe rubriek FysioFinesses: bedoeld om de wheeler te adviseren op (para)medisch gebied.
1995
- Hans Anders Opticien verlengt het sponsorcontract voor een jaar. Toch is de financiële situatie van de vereniging zodanig dat het bestuur besluit geen reizen naar het buitenland meer te verzorgen voor de leden.
- Gemiddeld staan er nu zon 15 wheelers aan de start van elke race.
- Martin van Diemen, 10 jaar lang voorzitter, verlaat de RRCN. In zijn laatste Road Race Reflex schrijft hij: "het bestuur is er zich van bewust, dat een vereniging zich moet aanpassen aan de maatschappelijke veranderingen”. Hoewel hij toen niet kon weten van de shift die de vereniging zou gaan maken van wheelen naar handbiken, leek hij, gezien deze uitspaak, dit toch aan te voelen.
- Voor het eerst verschijnt er in het bulletin een aankondiging voor een handbike-race (naast de wheelerrace): de SBG-race in Oldenzaal van de stichting beweging en gezondheid.
1996
- In het bulletin lezen we: "Handbiken, wat is dat nou? Volgens mij weten de meeste wheelers wel wat dat is. Het is een nieuw opkomende sport die je in je gewone rolstoel kan doen, maar ook in speciaal daarvoor gefabriceerde handbikes met vast frame. Wij willen deze sport graag bij de RRCN onderbrengen, naast het wheelen. Het is tenslotte ook “road racen”, maar dan als “fietssport”. Zie daar: het handbiken doet zijn intrede in de RRCN!
- Een artikel over de rolstoelsporten wheelen en handbiken wordt opgenomen in het bulletin: "wat hardlopen is voor de niet-gehandicapte atleet, is wheelen voor de rolstoelsporter. En waar de valide sporter op zijn racefiets stapt, neemt de gehandicapte sporter de handbike. Het wheelen is inmiddels wereldwijd uitgegroeid tot een atletiekvorm van betekenis. Maar ook het handbiken gaat een grote toekomst tegemoet. Een schets van twee fascinerende takken van rolstoelsport”.
1997
- April 1997: de RRCN installeert de wedstrijdcommissie handbiken en omarmt, naast het wheelen, deze tweede vorm van road racen. De RRCN wordt (collectief) lid van de NVHPV, de Nederlandse Vereniging voor Human Powered Vehicles die reeds lang de APV-klasse kent: arm-powered-vehicles. De NVHPV is de ligfietsorganisatie. De KNWU is immers nog niet in beeld.
- Handbiker van het eerste uur Kees van Breukelen rijdt, in NVHPV-verband, twee officieuze wereldrecords: 36,579 per uur met zowel 2-wieler, en later, driewieler.
- Voor het eerst verschijnt het bulletin met op de voorpagina een handbiker i.p.v. een wheeler. In de rubriek handbike-nieuws (eigenlijk een voortzetting van het vroegere Road Race Research) komen alle aspecten, betrekking hebbend op handbikes en handbiken, aan de orde.
- De Hoogstraatrace (30 handbikers) en de Vondelparkrace (64 handbikers) ontpoppen zich als de eerste grote handbike-evenementen/wedstrijden.
- In 1997 wordt voorts, voor de 11e keer reeds, de Twentse rolstoelvierdaagse gereden waarbij nu steeds meer deelnemers de handbike gebruiken i.p.v. de gewone rolstoel of wheeler.
1998
- De RRCN kent, na het startjaar 1997 voor de handbikers, per 1 januari 1998, 45 wheelers en 35 handbikers.
- 1998 wordt het eerste jaar met een handbikekalender naast de wheelerkalender.
- Met de komst van de handbikers gaat ook het beleid om: werd eerst centaal de inschrijving (van de wheelers) geregeld, nu is elk lid zelf verantwoordelijk voor zijn inschrijving per wedstrijd. De contributie van de RRCN gaat dan 50 gulden bedragen op jaarbasis.
- Was de wheelerklasse-indeling (A, B en C) gebaseerd op snelheid, de handbike-indeling wordt gebaseerd op functie: A1 cervicale laesie (geen/zeer beperkte triceps), A2 (cervicale laesie, wel triceps) en A3 (alle overigen met normale schouder/arm/handfunctie).
- Bij de Vondelparkrace staan er dat jaar maar liefst 15 A1-atleten aan de start, 21 A2-atleten en 35 A3-atleten! Kees van Breukelen schreef na afloop in het bulletin:,,ook in de A3-race vraagt men zich af: waar ligt de grens? We beginnen net met handbiken en nu al rijden we 35 km/uur. Met een pelotonnetje moeten snelheden van 40 km/uur haalbaar zijn. Fantastisch!” (Het duurt geen 10 jaar en dan worden inderdaad marathons afgelegd met een snelheid van 40 km/uur).
- In september 98 gaat de eerste editie van Rotterdam on Wheels van start met een internationale wheelermarathon (40 deelnemers) en een 10 km wedstrijd voor handbikers (20 deelnemers). Rotterdam on Wheels is een apart wheel-evenement, opgezet nadat er zoveel problemen geschapen werden rondom de deelname van wheelers aan de Rotterdam marathon. Nu, anno 2011, het Rotterdam on Wheels-evenement ter ziele is, kun je concluderen dat de roadracer, met name de wheeler, maar ook de recreant met zijn aankoppelbare handbike, weer terug is bij af. Zijn of haar deelname aan de Rotterdam-loop-marathon wordt, nog steeds, niet op prijs gesteld. Het Algemeen Dagblad schreef hier in 1998 al over: "Het unieke van een grote stadsmarathon is juist de samensmelting van topsport en recreatiesport. Net als de meesten van de 10.000 hardlopers gaat het de wheelers om de bijzondere sfeer van een groot evenement, om het contact met andere deelnemers en om de aanmoedigingen van de 100.000 toeschouwers in de stad”. Mijn advies daarom aan de recreant: schrijf je gewoon in als deelnemer, niet als wheeler of handbiker, accepteer dat je achteraan gaat starten, verwacht geen snelle tijd want die is in de grote meute niet mogelijk , maar geniet van de deelname, de ambiance en de sfeer van zon stadsmarathon!".
1999
- De RRCN geeft een mooie promotie-brochure uit over handbiken die jaren gebruikt zal worden.
- In het bulletin verschijnt een artikel over de verschillende visies, internationaal, op de nieuwe sport handbiken.
- De Vondelparkrace is dit jaar het NK handbiken en de faculteit bewegingswetenschappen van Amsterdam doet wetenschappelijk onderzoek onder de deelnemende handbikers.
2000
- Januari 2000: de RRCN telt reeds 100 handbike-leden! 2000 kan gezien worden als het jaar dat de RRCN uitsluitend een handbike-vereniging is geworden: de wedstrijdcommissie wheelen wordt opgeheven. De transitie van wheelen naar handbiken is daarmee een gegeven. De wedstrijdcommissie handbiken van de RRCN komt met regelgeving met betrekking tot handbike-deelname (prestatierit/toertocht en recreatieraces voor de aankoppelbare handbikes versus wedstrijdrace voor de vastframe-handbikers), handbike-equipment en classificatie.
- De A1-, A2- en A3-indeling wordt vervangen door de internationaal geldende classificatie H1, H2, H3 en H4, waarbij de H1 en H2 quads zijn, H3 beperkte rompfunctie heeft en H4 de overigen zijn. In Nederland worden de H3 en H4 samengevoegd.
- De RRCN stelt de eerste richtlijnen op voor handbike-wedstrijden, bedoeld voor organisaties. (In gewijzigde vorm worden deze richtlijnen anno 2011 nog steeds gehanteerd!)
- Een start wordt gemaakt met het stimuleren van verenigingen om handbikers op te nemen. Zo opent RWC Ahoy in 2000 de baan voor de handbikers.
- He RRCN-bestuur heeft het voornemen een internetsite op te zetten en een eerste start wordt gemaakt. Uiteindelijk zal, anno 2012, deze site www.handbiken.nl dé informatie-site zijn en worden voor handbikend Nederland!).
- De RRCN organiseert het eerste handbike-symposium in Utrecht (80 deelnemers) onder de titel: ”Handbiken, meer mobiliteit in een handomdraai”.
- Editie 2000 van Rotterdam on Wheels kent, voor het eerst, een handbike-marathon.
- Voorafgaande aan de Vondelparkrace wordt een clinic Quad handbiken georganiseerd.
- Er komt dit jaar een gerechtelijke uitspraak dat de aankoppelbare handbike, naast vervoersvoorziening, ook aangevraagd zou moeten kunnen worden bij de gemeente als sportvoorziening.
- In Altenstad vindt de World Cup handbiken plaats.
- De RRCN staat hier aan de basis van een belangrijk toekomstbepalend idee: laten we een Europees Handbike Circuit (EHC) organiseren te beginnen in 2001!
2001
- De RRCN meldt zich aan bij de KNWU! En maakt daarmee een juiste keuze: handbiken moet gezien worden als een vorm van aangepast wielrennen. Deze aansluiting bij de KNWU past in het door de overheid en de Nebas (nu GSN, Gehandicapten Sport Nederland) ingezette beleid met betrekking tot organisatorische integratie: aansluiten bij de valide representant van de betreffende sport, daar waar dat mogelijk is.
- In het RRCN-bulletin wordt de rubriek Tech Tips geïntroduceerd, verzorgd door Double Performance, handbike-speciaalzaak. Ook verschijnt het artikel: AP- en ATP-handbikes: een ergonomische classificatie. De eerste ATP-kneeseat handbike wordt geïntroduceerd en beschreven.
- In Neuchatel vindt het eerste EK handbiken plaats waar Nederland zowel bij de dames als heren goed scoort.
- De verschillende handbike-trainingsgroepen in Nederland stellen zich voor in het bulletin.
- Het eerste EHC (Europees Handbike Circuit) kan direct een succes genoemd worden: gemiddeld 57 handbikers per wedstrijd (later worden dat er vaak meer dan 100), afkomstig uit 10 deelnemende landen.
- Maar ook op recreatief vlak is er ontwikkeling: in 2001 start, naast de reeds bestaande rolstoelvierdaagse in Delden, het tweede meerdaagse rol-evenement: de rolstoelmeerdaagse in Deurne voor handbewogen rolstoelers, handbikers en wheelers.
2002
- In navolging van het EHC wordt een NHC gestart (Nationaal Handbike Circuit). Een raceserie van 8 wedstrijden waarvan de 5 beste resultaten, via een toegekend puntensysteem, telt voor de eindranking per klasse. Dit NHC vervangt het Road Racers Cup-wedstrijcircuit. In eerste instantie is het de bedoeling dat zon race-serie er ook komt voor de deelnemers met een aankoppelbare handbike, maar die laten het afweten door niet te verschijnen. In mei 2002 schrijft Kees van Breukelen daarover: "ik ben bang dat we moeten constateren dat er geen interesse is voor het racen met een aankoppelbare handbike. Een prachtig instrument voor vervoer, fitness en recreatie maar sport/racen? Nee, dus”.
- Het bulletin krijgt een face-lift, o.a. door een andere kaft, kleurenfotos én een andere naam: Handbiken Plus.
- Op het WK handbiken in Altenstad wordt Monique van de Vorst wereldkampioen en verovert zilver op de tijdrit. Cefas Bouman behaalt de bronzen medaille op de tijdrit.
- 15 die-hard handbikers rijden de wedstrijd Tour de Lac Leman: 174 km!
2003
- Internationaal wordt besloten dat alle nationale handbike circuits, NHCs gaan heten en ingericht worden zoals het EHC, met dezelfde uitgangspunten en regels (Nederland deed dat al). Meestal wordt hierbij geconformeerd aan de IPC/UCI-regelgeving. De nieuwe classificatie vanuit het IPC voor het handbiken wordt bijv. overgenomen en ingevoerd bij EHC en NHC. De HC1- enHC2-klasses worden samengevoegd tot divisie A (tetras). De HC3-klasse wordt divisie B (paras zonder buik/beenfunctie). HC4 wordt divisie C: overigen. Niet alle IPC-regelgeving wordt echter overgenomen: validen en atleten met een minimale handicap zijn bijv. welkom in divisie C. Ook de regel dat de rugleuning van de handbike niet verder achterover mag staan dan 45° wordt niet gehanteerd in zowel EHC als NHC (dit om innovatie niet te blokkeren).
- Het gaat goed met het ledenaantal van de RRCN: in 2003 reeds 200 leden!
- Vanaf 2003 wordt in elke aflevering van “Handbiken Plus” een lijst met trainingsmogelijkheden voor handbikers weergegeven. Er verschijnen interessante artikelen over intervaltraining, ATP- (Arm Trunk Power) techniek, de deelname van validen (inclusief of exclusief) en met behulp van een organogram wordt de relatie en taakverdeling tussen RRCN en KNWU beschreven. Ook de rubriek Tech Tips (dat probeer ik) vind je terug in elke aflevering van “Handbiken Plus” met onderwerpen als de ketting, uitspoor, versnellingen, rolweerstand en banden/spanning/slijtage.
- Voor het eerst doen we als handbikers mee in een profcriterium voor wielrenners: De 8 van Chaam.
2004
- Wedstrijdlicenties worden door de KNWU verplicht gesteld (maar zijn nog gratis) om aan het NHC-circuit te mogen deelnemen.
- De RRCN stelt, naast de A, B, C en D-divisie (dames), tóch weer een E-divisie in, voor de recreant met het doel ook voor deze groep handbikers iets te kunnen betekenen. Er blijkt echter toch geen animo hiervoor.
- De meerdaagse toertocht in Deurne wordt voor de 4e keer gehouden en er is nu, voor de handbikers, ook de gelegenheid 70 km per dag af te leggen. De recreatieve handbikegroep MiddenLimburg ontstaat.
- In de 8 van Chaam wielerwedstrijd haalt handbiker Kees van Breukelen de snelheid van 62 km/uur in de eindsprint (en geeft daarmee reeds in 2004 aan welke snelheid de jeugdige Jetze Plat zal moeten kunnen rijden om het podium te halen bij de Paralympics in Londen 2012!). Kees wint ook het EHC van dat jaar.
- Op de Paralympics in Athene verovert wheeler Kenny van Weeghel goud op de 400 meter, zilver op de 200 meter en brons op de 100 meter. Handbiken staat voor het éérst op het programma en Johan Reekers behaalt er een bronzen plak.
- In het bulletin, Handbiken Plus, verschijnen weer Tech Tips: over derailleur en materiaalkeuze. Informatie over recreatieve handbiketochten wordt verzameld en de lezer voorgeschoteld.
2005
- In Handbiken Plus verschijnt een interessant artikel: “gevraagd: andere zienswijze op handbiken”. Daarin wordt gepleit voor een ruimere visie dan de tot nu toe gehanteerde visie dat wheelen atletiek is en dus bij de KNAU thuishoort en dat handbiken aangepast wielrennen is en dus bij de KNWU op haar plaats is. De grootste groep handbikers (die met een aankoppelbare handbike) heeft namelijk niets te zoeken bij de KNWU maar zou wel kunnen genieten van de deelname aan stadsmarathons. Gepleit wordt dan ook voor een ruimere visie bij de organisatoren van evenementen: de atleet die niet (goed) kan hardlopen zou dat natuurlijk rollend moeten kunnen doen, waarbij het niet zou moeten uitmaken of dit rollen met een wheeler of met een handbike gebeurt.
- In een ander artikel, “power-reductie”, wordt de draak gestoken met de zienswijze van de HCT (Handbike City Trophy)-organisatoren in Duitsland, die de kniezitter handbike (ATP-kneeseat) verbieden in de HCT-competite: "het is geforceerd en doet beslist afbreuk aan onze mooie sport wanneer atleten gedwongen worden gebruik te maken van sport-equipment waarmee ze niet hun maximale potentieel kunnen benutten. Dat gaat tegen het karakter van de sport in. Bij wedstrijd- en topsport gaat het immers niet om functie-vermindering maar juist om functie-vermeerdering”.
- Het NHC van 2005 mislukt bijna wanneer er 4 races wegvallen om verschillende redenen. Het deelnemersaantal stokt enigszins. Is het nieuwe eraf en houden we, na een explosieve start, toch maar een kleine kern wedstrijdhandbikers over? Het EHC wordt evenals vorig jaar, gewonnen door handbiker Kees van Breukelen, die daarmee zijn 25 jarige wheel- en handbike-carrière beëindigt.
- Het EK handbiken is dit jaar in Nederland! Monique van de Vorst wordt Europees kampioen bij de dames en Don van der Linden bij de heren (divisie C).
2006
- In het bulletin Handbiken Plus verschijnen artikelen over de evolutie van de vastframe handbikes, over de 2-wiel handbike en over de basisprincipes van training. De Tech Tip artikelen gaan (wederom) over weerstand, slijtage en over banden.
- Veel aandacht is er dit jaar voor het recreatieve handbike-gebruik getuige de verhalen over de rolstoelvierdaagse in Delden, de meerdaagse in Deurne, Westfriesland on wheels, Limburgsmooiste, de Lustwaranderoute, Leontiens Ladies Ride, het fietsknooppuntensysteem, de boerenkoolloop en andere persoonlijke verslagen van recreatierijders.
- Het WK handbiken vindt plaats in Zwitserland en Monique van de Vorst wordt wereldkampioen.
2007
- De RRCN organiseert 5 toertochtdagen: ze worden zeer matig bezocht door de recreatierijder. Alleen de toertocht in het noorden van het land telt 15 deelnemers door deelname van handbikers van GSV Emmen.
- Vanaf 2007 wordt wel een aparte toertochtkalender gepubliceerd in het bulletin.
- De Tech Tip rubriek gaat over camber en rolweerstand en wederom zijn er een flink aantal persoonlijke handbikeverhalen te vinden in het bulletin.
2008
- Hollister wordt de nieuwe sponsor van de RRCN in 2008 en de RRCN geeft een nieuwe informatiebrochure uit die de oude van 1999 vervangt.
- Er komt een gerechtelijke uitspraak, na een zaak aangespannen door een handbiker, dat de vast-frame handbike gezien moet worden als een sportrolstoel waarvoor dus het sportrolstoelbudget kan worden aangevraagd bij de gemeente.
- Het artikel one sport, two positions ook verstuurd naar het IPC, verschijnt in Handbiken Plus. Het is een reactie op de beslissing van de organisatie van het HCT (Handbike City Trophy) in Duitsland, om geen kniezitters meer toe te laten in hun race-circuit. De IPC volgt de Duitsers hierin (gelukkig) niet en hanteert zowel de AP- als ATP-klasse middels de verschillende handbike-divisies.
- Op de Paralympics in Beijing wint Monique van de Vorst de zilveren medaille op de wegwedstrijd en de zilveren medaille op de tijdrit.
2009
- De samenwerking, internationaal, tussen EHC en IPC/UCI wordt steeds hechter, resulterend in het gegeven dat veel EHC-races nu IPC-races worden. Dat heeft wel consequenties voor de valide racers. Zij blijven welkom in de EHC-races, maar er moet voor hen een aparte Open klasse worden ingericht (zij mogen het wedstrijdverloop immers niet beïnvloeden daar waar punten te verdienen zijn voor EK, WK en Paralympics).
- In het bulletin Handbiken Plus worden door wedstrijdsecretaris handbiken Seine Snippe de vernieuwde richtlijnen gepubliceerd voor de (KNWU- RRCN) NHC-competitie alsmede handbike-etiquetteregels voor de deelnemers: hoe gedraag je je en waar moet je je aanhouden.
- De Tech Tip rubriek gaat over thuistrainers.
2010
- 17 januari 2010 overlijdt op zijn 69-ste verjaardag onze eerste voorzitter Martin van Diemen.
- Handbiken Plus krijgt in 2010 een geheel nieuwe look: eigentijds en full color met min of meer vaste rubrieken. Toegevoegd aan reeds bestaande rubrieken worden: het interview, de rubriek vraag en antwoord, column Eelke (bondscoach aangepast wielrennen KNWU) en column Kees.
- Tech Tip gaat over klimmen en welke versnellingen daarbij te gebruiken. Een 4-luik verschijnt over training met als titel "Van (goed) trainen word je beter”.
- Internationaal wordt gewerkt met een nieuw classificatiesysteem: eigenlijk nieuwe terminologie voor reeds bestaande klasses (lees de jaren 2000 en 2003 nog maar eens). H1 voor de cervicale laesie-atleten, H2 voor de thoracale laesie-atleten, H3 voor degene die AP rijden (liggen) maar buik/bekken/beenfunctie hebben en H4 voor de ATP-rijders: de kniezitters. Ook nationaal, in het NHC, gaan we dit hanteren. Alleen voegen we de H3, H4 en Open klasse (validen/niet geclassificeerden of niet-licentiehouders) samen tot de H3/4/O-klasse vanwege de minieme prestatieverschillen en geringe deelnemersaantallen op nationaal niveau.
- In Utrecht vindt op het wielercircuit de Nedereindse Berg, het eerste NK plaats voor aankoppelbare handbikes. We hopen dat dit traditie gaat worden zodat, naast de prachtige evenementen Delden en Deurne, de aankoppelaars nu een jaarlijks doel hebben om naar toe te trainen.
2011
- Niet alleen de RRCN bestaat 25 jaar, maar in 2011 wordt ook de 25-ste editie van de Twentse rolstoel 4-daagse verreden!
- In het bulletin verschijnt wederom de Tech Tip, dit keer over banden (update) en klimmen (vervolg). Steeds meer teams hebben de fun ontdekt van de uitdaging die het beklimmen van een berg (Alpe dHuez, Mont Ventoux, Colombière) met zich meebrengt. De artikelen over klimmen beogen hierbij ondersteunend te werken.
- Informatie wordt voorts geboden over het verzekeren van de handbike.
- Het artikel handbike-taken schetst, via het in de sport bekende piramide-model, de belangrijkste handbike-taken, uitgevoerd door de organisaties GSN (Gehandicapten Sport Nederland), RRCN en KNWU.
Slot
- Het bestuur van de RRCN heeft die handbiketaken nog eens kritisch tegen het licht gehouden en komt tot de conclusie dat het doel van de vereniging (anno 2011 255 leden) bereikt is: het wedstrijdgebeuren, eerst wheelen, nu handbiken, is opgezet, ontwikkeld, ondersteund, gecoördineerd en nu veilig ondergebracht als discipline aangepast wielrennen bij de KNWU. De RRCN is, sinds de aansluiting bij de KNWU in 2001, de uitvoerende instantie geweest van het NHC (Nationaal Handbike Circuit). De opzet en uitvoering van het NHC kan de KNWU, anno 2012, prima zelf.
- De faciliterende taak (lidmaatschap handbikevereniging voor het verkrijgen van het sportrolstoelbudget waarmee een handbike kan worden aangeschaft) kan nu overgenomen worden door zowel regionale handbikeverenigingen als plaatselijke wielrenclubs.
- Ook de wedstrijdlicentie kan via een wielerclub of handbikeclub verkregen worden en hoeft niet meer via de RRCN tot stand te komen.
- Blijft over de informatieve taak met betrekking tot het handbiken en de handbike in al zijn facetten van vervoers-, fitness-, recreatie- of sporthulpmiddel. Die informatieve taak gaan we opnieuw gestalte geven via de geheel vernieuwde website www.handbiken.nl. Het RRCN-bulletin Handbiken Plus verdwijnt daarmee na 24 jaar alsmede de naam RRCN.
- De Road Racers Club Nederland wordt voortgezet als Stichting Handbiken.nl met als enig doel, middels de website handbiken.nl, het verschaffen van alle mogelijke informatie op handbikegebied, teneinde het handbiken te stimuleren en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling ervan en de (potentiële) handbiker te ondersteunen bij zijn vervoers-, fitness-, of recreatiebehoefte, dan wel wedstrijdgerichte sportbeoefening.
- Wijlen Martin van Diemen, onze eerste RRCN-voorzitter, schreef in 1995 in het bulletin: "een vereniging moet zich aanpassen aan de maatschappelijke veranderingen”. Wij, bestuursleden van de RRCN, geven hieraan, middels bovengenoemde beleidswijziging, gehoor Martin.