Handbikeroutes: handleiding

Overzichtskaart en lijst van routes

De Handbikeroutes kun je oproepen via de alfabetische lijst van startplaatsen. De lijst bevat eerst de routes in Nederland. Daarna volgen België en Duitsland. De kleuren van de nationale vlag geven het land aan. Voor België is dat verticaal: zwart-geel-rood; voor Duitsland horizontaal: zwart-rood-geel.

Route-kaartje

Van bijna elke route is een routekaartje te zien. Dit laat alleen de basisafstand zien; niet de inkortingen en uitbreidingen.

Startplaatsen

De meeste Handbikeroutes hebben naast de hoofdstartplaats een of meer alternatieve startplaatsen. Dan kun je kiezen welke startplaats voor jou het gunstigst of het dichtste bij is. De startplaats is altijd een parkeerplaats. Misschien wil je vanuit je woon- of vakantieplaats rechtstreeks met je handbike naar de route en is een opgegeven startplaats te ver weg. Dan zoom je in op het routekaartje, en bekijk je waar je op de route kunt aanhaken.

Afstanden

De meeste Handbikeroutes hebben naast de basisafstand ook inkortingen en uitbreidingen. Een aantal hiervan is niet altijd helemaal uitgeschreven, want dat zou te veel ruimte kosten. Soms moet je een deel van de basisafstand vervangen. Je bewerkt dan eerst thuis de route van de basisafstand zoals hieronder bij ‘Route-aanduiding’ is aangeven.

Route-aanduiding

Als je een GPS-apparaat gebruikt, download je het GPX-bestand naar je smartphone. Lees hier meer over het gebruik van GPX. Toch is het belangrijk onderweg ook de route-aanduiding te lezen vanwege wegsituaties waar jij als handbiker extra moet opletten.

Gebruik je geen GPS-apparaat, dan kun je op je smartphone de website en de route oproepen. Vervolgens zet je je mobiele data uit. Op deze manier kun je offline de route-gegevens lezen. Dat is goedkoper dan bij online-gebruik.

Gebruik je voor de route-gegevens geen smartphone, dan print je voor onderweg alleen het onderdeel ‘Route-aanduiding’ of de inkorting of de uitbreiding. Dit doe je als volgt. Je kopieert wat je wilt printen. Je plakt dit in een Word-document en bewerkt dit in grootte en rangschikking zoals je het wilt hebben voor onderweg. Daarna volgt het printen en eventueel op formaat vouwen of knippen. Vervolgens kun je het papier bevestigen aan je handbike, bijvoorbeeld met plakband, plakgum, knijpertjes, elastiekjes, een Knooppunter van de ANWB, of een telefoonhouder.

Afkortingen in de route-aanduiding

De routes als snelkoppeling op startscherm van smartphone of tablet

  1. Open de browserapp waarmee je websites bezoekt.
  2. Typ in de adresbalk www.handbiken.nl/routes en open de website.
  3. Tik op de drie puntjes rechtsboven (Android-toestel) of op het vierkantje met de pijl naar boven (iPhone of iPad).
  4. (tik, zo nodig, op ‘meer’.)
  5. Tik op ‘zet op beginscherm’ of ‘toevoegen aan startscherm’.
  6. Tik op ‘toevoegen’.

Knooppunten

De basis van de routes in Nederland en Vlaanderen bestaat uit fietsknooppunten. Omdat niet alle wegsituaties voor jou als handbiker geschikt zijn, wijken de routes soms af van het knooppuntennetwerk. Onderweg zie je langs de wegen bordjes met een nummer. Die bordjes leiden naar een knooppunt met dat nummer. Zo’n knooppunt is altijd op een plek met meer richtingen. Hier kies je een volgend nummer van de twee of meer mogelijkheden. Dit nummer leidt je weer naar een volgend knooppunt.

Zie ook de Fietsrouteplanner, een website met knooppunten op een digitale kaart van Nederland en België.

Fietsspoorwegen

Fietsspoorwegen zijn fietspaden op voormalige spoorwegen. Bij obstakels, zoals bebouwing, wordt het pad onderbroken door gewone wegen. De routes in de Eifel en de Ardennen gaan bijna allemaal over fietsspoorwegen. Ze zijn juist voor jou als handbiker heel geschikt. Je hoeft alleen maar het fietspad te volgen. Ook is het wegdek vaak uitstekend. In de Ardennen behoren deze paden tot het Waalse Ravel-netwerk; een geheel van meestal verharde paden voor langzaam niet-gemotoriseerd verkeer, waaronder jaagpaden langs kanalen en rivieren.

Eisen waaraan de routes voldoen