Handbikeroutes: GPX

Van bijna elke Handbikeroute is een GPX-bestand beschikbaar. Klik op een route en kijk bij 'Route in het kort' bij 'GPX' (indien aanwezig). Maar wat kun je ermee?

In een GPX-bestand zit de informatie van een route opgeslagen in voor bepaalde apparaten herkenbare code. De route gaat van waypoint naar waypoint. Het routeapparaat legt die informatie op bestaande landkaarten en in combinatie met GPS-satellieten kan het apparaat de gebruiker zo vertellen of hij bijvoorbeeld moet afslaan of de weg moet vervolgen.

De meest gangbare apparaten voor handbikers om GPX te gebruiken, zijn fietscomputers en smartphones. Sommige fietscomputers hebben mogelijkheden om via kabel of Bluetooth een GPX-bestand van een computer naar de fietscomputer over te zetten. 

Een andere methode is om op je computer het GPX-bestand in te laden in een toepassing (app) die synchroniseert met de navigatie-software op je toestel. Die methode moet ook worden gebruikt als je met je smartphone op pad wilt.

Welke methode dan ook, eerst moet je het GPX-bestand op de pagina van de gewenste route downloaden en opslaan in een te onthouden map op je computer.

Het voert te ver om alle fietscomputers die er op de markt zijn hier te bespreken, evenals alle apps voor computers en fietscomputers. Laat je informeren naar GPX-mogelijkheden bij de aanschaf van een fietscomputer en/of kijk in de 'stores' van Apple-, Android- en Windows-telefoons voor de beschikbare apps.

N.B. Zet bij gebruik van je smartphone als fietsnavigatie je mobiele data uit. Je kunt offline navigeren!

Zie ook de Handleiding voor meer informatie over het gebruik van de Handbikeroutes.