Pittig parkoers in Londen

Het handbikeparkoers van de Paralympische Spelen in Londen is bekend. De leden van de nationale KNWU-selectie zijn het parkoers al gaan verkennen. Wegkampioen Jetze Plat doet verslag.

Het parkoers voor het aangepast wielrennen ligt op ongeveer 45 minuten rijden met de auto van Londen en gaat voor een deel over het racecircuit Brands Hatch. Dit racecircuit ligt vlakbij de plaats Farningham. Brands Hatch was ooit het toneel voor de Formule 1 racewagens. Maar het parkoers was te gevaarlijk en wordt nu niet meer gebruikt voor de Formule 1, maar wel voor veel andere auto- en motorsporten. Het aangepast wielrennen gebruikt in september een deel van het circuit.

Rechts: weg- en tijdritparkoers Londen (klik op kaart voor vergroting in pdf)

Pittig rondje

De start van de handbikewedstrijd tijdens de Paralympische Spelen is bij de gebruikelijke start/finish op het racecircuit. Na de start gaan we al snel met een lange bocht naar links van het parkoers af richting de openbare weg, dit eerste deel loopt allemaal vals plat omhoog. Met een bocht naar rechts gaan we de openbare weg op met direct een enorm snelle afdaling waar zeer hoge snelheden gehaald gaan worden. Onderaan de afdaling zit een gevaarlijke haakse bocht naar rechts en direct gaat het behoorlijk steil omhoog, vervolgens een aantal kilometer pittig op en neer en vervolgens draaien we weer rechts het circuit op.

Hoogtegrafiek parkoers Londen

Hoogteverschillen parkoers (klik voor vergroting)


We komen nu aan de achterzijde van het circuit binnen en dan komt een snel stuk, waar het echt hard gaat terwijl er toch behoorlijke hoogteverschillen zijn. Het snelle stuk eindigt met een zwaar klimmetje. Dan moeten we links aan houden en komen we in de pitsstraat. Dit stuk gaat weer flauw naar beneden. Dan komt de laatste bocht die 180 graden rechtsom gaat en daarna is het nog ongeveer 400 meter naar de finish.

Op woensdag 5 september wordt de Individuele tijdrit gereden, op vrijdag 7 september de wegwedstrijd en op zaterdag 8 september de teamtijdrit.

Klasse
WegwedstrijdTijdrit
H1 (mannen)48 km16 km
H2 (mannen)56 km16 km
H3 en H4 (mannen)64,5 km16 km
H1 tot en met H4 (vrouwen)48 km16 km

door Jetze Plat

27-12-2011
Overig nieuws

Astrid Oomens droomt van een fietsreis naar Portugal

Geniaal: handbiken met een fietscaravan (+ hulphond + rolstoel)

Ruim 47 kilometer in 1 uur! Bekijk de videobeelden.

Werelduurrecord handbiken weer in handen van Geert Schipper

Hoe moet je trainen voor een goede finishtijd?

Vermogen en finishtijd van de HandbikeBattle

Geannuleerd!

Rooie Zondag 23 oktober, de laatste ronde in de NHC

Tonneke's column

Honger

Snelle race in de Achterhoek

De nieuwe Nederlandse wegkampioenen