Home Actueel

Nieuws

Vanuit je huis de weg op met Strava

Alternatieve HandbikeBattle op 17 april

Normaal gesproken organiseert onze hoofdsponsor MoveForward in april een trainingsdag. Helaas zit dat er ook dit jaar niet in vanwege de pandemie en de maatregelen. We organiseren zaterdag 17 april wél de Alternatieve HandbikeBattle!

In je uppie of met je cluppie

Zwiften met de handbike – bijna net echt

Onlangs ben ik definitief bekeerd tot Zwift. De coronawinter met de lockdown gaf de doorslag. Zoals wel vaker bij bekeerlingen ben ik begeesterd geraakt. Met de Zwift-app kan ik nu vanuit huis samen met andere handbikers trainen. Een heerlijk gevoel!

Fonds Gehandicaptensport helpt jouw club

Nieuwe handbikes kopen met crowdfunding

Hoe financier je als club nieuwe handbikes voor je leden? Dat kan tegenwoordig met behulp van crowdfunding. Fonds Gehandicaptensport helpt je met deze vorm van geld inzamelen.

Proefschrift

Diepgaand onderzoek naar de HandbikeBattle door Ingrid Kouwijzer

Vier jaar lang heeft Ingrid Kouwijzer honderden deelnemers aan de HandbikeBattle wetenschappelijk onderzocht. En nu ligt daar haar proefschrift 'HandbikeBattle. A challenging handcycling event'.

Hoe doen deelnemers het?

Trainen voor de HandbikeBattle

Voor deelnemers aan de HandbikeBattle is het meten van trainingsbelasting erg belangrijk om tot optimale resultaten te komen, zonder blessures op te lopen. Hoe ziet de trainingsperiode van deelnemers van de HandbikeBattle er eigenlijk uit?

‘Iedereen heeft extra tijd gekregen om te trainen’

Talentcoach Albert Smit over het corona-jaar en over 2021

Het jaar 2020 heeft niet gebracht wat veel para-cyclingrenners en hun fans ervan verwacht hadden. Geen wereldkampioenschap, dus ook geen kansen op kwalificatie of classificatie, en geen Paralympische Spelen. Gewone wedstrijden waren er nauwelijks.

Wel alternatieve evenementen in Nederland

Ook geen HandbikeBattle in 2021

Nu al heeft de organisatie van de HandbikeBattle besloten om de editie van 2021 in Oostenrijk niet door te laten gaan. Tegelijk kondigt ze twee alternatieve evenementen aan in Nederland.

Onderzoek naar handbikeclassificatie

Tijdritprestatie van handbikers in verschillende klasses

Sinds april 2018 doet Rafael Muchaxo onderzoek naar handbikeclassificatie. De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van het uitvoeren van metingen met handbikers tijdens internationale wedstrijden. De analyse van deze resultaten is in volle gang.

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Wat zijn de voordelen van handbiken als bewegingsvorm binnen de revalidatie, voor dagelijks gebruik of als recreatieve sportvorm? En welke factoren beïnvloeden de individuele prestatie tijdens het handbiken?

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’

Op 19 september 2020 sloot Laura de Vaan in Utrecht met een persoonlijk woord haar imposante wedstrijdcarrière als handbikester af, pal nadat ze was gehuldigd als Nederlands kampioene in de WH5/Open. De beloning was een langdurig applaus, als oeuvreprijs voor haar jarenlange successen.

NHC Rotterdam in beeld

Bert Willems legde de deelnemers van de NHC Rotterdam op de gevoelige plaat...

NK Para-cycling in bewegend beeld

Het NK Handbiken van afgelopen zaterdag maakte deel uit van het NK Para-cycling. In deze videovoorstelling kun je nog eens 'bewegend' nagenieten van de prestaties van de toppers in de verschillende disciplines van aangepast wielrennen.

Wegkampioenen 2020 bekend

Mooie strijd op Nedereindse Berg in Utrecht in woord en beeld

Op een zonovergoten nazomerzaterdag gingen 35 handbikers in Utrecht de uitdaging aan wie de nieuwe Nederlandse kampioenen van 2020 zouden worden.

'Eindelijk weer een wedstrijd'

Tijdritkampioenen 2020 bekend

Na tien maanden op hun handen zitten konden de handbikers eindelijk weer eens een echte wedstrijd rijden: het Nederlandse Loterij NK Tijdrijden op de wielerbaan in Sloten (Amsterdam). De uitslag bevestigt dat de onderlinge verhoudingen nog net zo zijn als vorig jaar.

4 wedstrijden, waarvan 2 kampioenschappen

Aangepaste wedstrijdkalender 2020 para-cycling

Er zijn dit najaar toch nog vier nationale wedstrijden en zowel licentiehouders als basisleden kunnen aan al deze wedstrijden meedoen. Dat is een unieke kans!

Sietske onderzoekt gezondheidsproblemen bij sporters met fysieke beperking

Doe jij mee? Kijk op de link!

Ben je een sporter met een fysieke beperking, ouder dan 18 jaar en heb je interesse om deel te nemen aan een onderzoek naar gezondheidsproblemen?

Voor licentiehouders en basisleden

Inschrijving NK Para-cycling Weg geopend!

Groot nieuws! Op 19 september vindt het NK Para-cycling 2020 plaats in Utrecht. Bij hoge uitzondering zijn dit keer ook renners met een KNWU-basislicentie welkom, naast natuurlijk de renners met een wedstrijdlicentie.

Chiel Albers popelt om weer te racen

Het onzichtbare rood-wit-blauw van de H4-kampioen

Dat hij in september 2019 nationaal kampioen werd in de H4-klasse was een volslagen verrassing. En dat hij in 2020 nog nergens trots zijn trui heeft kunnen tonen was vooraf even onvoorstelbaar. Hoe houdt rood-wit-blauwe Chiel Albers (MH4) de moed erin dit seizoen?

Internationale competitie voor Europese handbikers

20 jaar European Handbike Circuit – gesprek met voorzitter Seine Snippe

Het European Handbike Circuit bestaat nu 20 jaar. Maar het feestje moet vanwege Corona nog even wachten op de hervatting van de competitie. Tot dat moment liggen de cadeautjes voor de deelnemers en vrijwilligers nog rustig te wachten in de kelderbox van Seine Snippe, de huidige president van het EHC - vooraan op de foto.

Alternatieve HandbikeBattle

‘Ik wil de echte Battle’

"De schouders voelen de ‘day after’ nog wat stram en in m’n ellebogen zeurt een pijntje. Dat krijg je als je dit seizoen voor het eerst twee uur lang stevig doorbiket. Wat dat betreft hakt de Alternatieve HandbikeBattle in Nederland er net zo in als de normale editie in Oostenrijk. Maar verder was alles anders."

Solo & toch samen op 21 juni

Doe de Alternatieve HandbikeBattle vanuit je huis

Op 21 juni kun je, mét of zonder buddy, meedoen aan de Alternatieve HandbikeBattle 2020. Iedere handbiker, waar dan ook, kan deelnemen. Gratis. Hoe gaat dat in z’n werk?