Home Actueel

Nieuws

Indoor of outdoor, alleen of samen, met of zonder smarttrainer

Lekker trainen

Wie lekker wil handbiken zal op een of andere manier moeten trainen. Met de huidige mogelijkheden is dat absoluut geen saai strafwerk.

Handbike Classificatie 2021 voor nationale evenementen

Wil je aan wedstrijden meedoen? Dan heb je een classificatie (keuring) nodig om te bepalen in welke wedstrijdklasse je mag starten.

Ex-motorcrosser: ‘Ik voelde de adrenaline weer door mijn lijf gieren’

John Schot test de Praschberger Speedbike Competition CC

‘Ik zal er geen doekjes om winden, dit is gewoon een geweldige e-handbike om te crossen’, aldus John Schot uit Heerhugowaard. 'Heerlijk.'

Meld je aan bij Kees van Breukelen

Nieuwe club voor off road handbiken

Ruim 25 jaar terug introduceerde Kees van Breukelen de handbikesport in Nederland. Nu neemt hij opnieuw een initiatief: de oprichting van de Off road Handbike Club Nederland. Voor bikkels die van de natuur houden.

Gaat de Twentse Rolstoelvierdaagse dit jaar digitaal?

Eigenlijk zou de Twentse Rolstoel4daagse in Delden en omgeving gewoon in de laatste week van juli plaats vinden. Maar dit jaar gebeurt dat niet op die manier.

Jetze Plat praat ruim een uur over zijn topsportleven

Prachtig podcast-interview met 's werelds beste handbiker

Klik vooral door naar het mooie, uitgebreide en diepgravende interview: De titel luidt: #20 - Paralympiër Jetze Plat droomt stiekem óók van olympisch goud.

Vanuit je huis de weg op met Strava

Alternatieve HandbikeBattle op 17 april

Normaal gesproken organiseert onze hoofdsponsor MoveForward in april een trainingsdag. Helaas zit dat er ook dit jaar niet in vanwege de pandemie en de maatregelen. We organiseren zaterdag 17 april wél de Alternatieve HandbikeBattle!

In je uppie of met je cluppie

Zwiften met de handbike – bijna net echt

Onlangs ben ik definitief bekeerd tot Zwift. De coronawinter met de lockdown gaf de doorslag. Zoals wel vaker bij bekeerlingen ben ik begeesterd geraakt. Met de Zwift-app kan ik nu vanuit huis samen met andere handbikers trainen. Een heerlijk gevoel!

Fonds Gehandicaptensport helpt jouw club

Nieuwe handbikes kopen met crowdfunding

Hoe financier je als club nieuwe handbikes voor je leden? Dat kan tegenwoordig met behulp van crowdfunding. Fonds Gehandicaptensport helpt je met deze vorm van geld inzamelen.

Proefschrift

Diepgaand onderzoek naar de HandbikeBattle door Ingrid Kouwijzer

Vier jaar lang heeft Ingrid Kouwijzer honderden deelnemers aan de HandbikeBattle wetenschappelijk onderzocht. En nu ligt daar haar proefschrift 'HandbikeBattle. A challenging handcycling event'.

Hoe doen deelnemers het?

Trainen voor de HandbikeBattle

Voor deelnemers aan de HandbikeBattle is het meten van trainingsbelasting erg belangrijk om tot optimale resultaten te komen, zonder blessures op te lopen. Hoe ziet de trainingsperiode van deelnemers van de HandbikeBattle er eigenlijk uit?

‘Iedereen heeft extra tijd gekregen om te trainen’

Talentcoach Albert Smit over het corona-jaar en over 2021

Het jaar 2020 heeft niet gebracht wat veel para-cyclingrenners en hun fans ervan verwacht hadden. Geen wereldkampioenschap, dus ook geen kansen op kwalificatie of classificatie, en geen Paralympische Spelen. Gewone wedstrijden waren er nauwelijks.

Wel alternatieve evenementen in Nederland

Ook geen HandbikeBattle in 2021

Nu al heeft de organisatie van de HandbikeBattle besloten om de editie van 2021 in Oostenrijk niet door te laten gaan. Tegelijk kondigt ze twee alternatieve evenementen aan in Nederland.

Onderzoek naar handbikeclassificatie

Tijdritprestatie van handbikers in verschillende klasses

Sinds april 2018 doet Rafael Muchaxo onderzoek naar handbikeclassificatie. De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van het uitvoeren van metingen met handbikers tijdens internationale wedstrijden. De analyse van deze resultaten is in volle gang.

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Wat zijn de voordelen van handbiken als bewegingsvorm binnen de revalidatie, voor dagelijks gebruik of als recreatieve sportvorm? En welke factoren beïnvloeden de individuele prestatie tijdens het handbiken?

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’

Op 19 september 2020 sloot Laura de Vaan in Utrecht met een persoonlijk woord haar imposante wedstrijdcarrière als handbikester af, pal nadat ze was gehuldigd als Nederlands kampioene in de WH5/Open. De beloning was een langdurig applaus, als oeuvreprijs voor haar jarenlange successen.

NHC Rotterdam in beeld

Bert Willems legde de deelnemers van de NHC Rotterdam op de gevoelige plaat...

NK Para-cycling in bewegend beeld

Het NK Handbiken van afgelopen zaterdag maakte deel uit van het NK Para-cycling. In deze videovoorstelling kun je nog eens 'bewegend' nagenieten van de prestaties van de toppers in de verschillende disciplines van aangepast wielrennen.

Wegkampioenen 2020 bekend

Mooie strijd op Nedereindse Berg in Utrecht in woord en beeld

Op een zonovergoten nazomerzaterdag gingen 35 handbikers in Utrecht de uitdaging aan wie de nieuwe Nederlandse kampioenen van 2020 zouden worden.

'Eindelijk weer een wedstrijd'

Tijdritkampioenen 2020 bekend

Na tien maanden op hun handen zitten konden de handbikers eindelijk weer eens een echte wedstrijd rijden: het Nederlandse Loterij NK Tijdrijden op de wielerbaan in Sloten (Amsterdam). De uitslag bevestigt dat de onderlinge verhoudingen nog net zo zijn als vorig jaar.

4 wedstrijden, waarvan 2 kampioenschappen

Aangepaste wedstrijdkalender 2020 para-cycling

Er zijn dit najaar toch nog vier nationale wedstrijden en zowel licentiehouders als basisleden kunnen aan al deze wedstrijden meedoen. Dat is een unieke kans!