Home Actueel

Nieuws

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’

Op 19 september 2020 sloot Laura de Vaan in Utrecht met een persoonlijk woord haar imposante wedstrijdcarrière als handbikester af, pal nadat ze was gehuldigd als Nederlands kampioene in de WH5/Open. De beloning was een langdurig applaus, als oeuvreprijs voor haar jarenlange successen.

NHC Rotterdam in beeld

Bert Willems legde de deelnemers van de NHC Rotterdam op de gevoelige plaat...

NK Para-cycling in bewegend beeld

Het NK Handbiken van afgelopen zaterdag maakte deel uit van het NK Para-cycling. In deze videovoorstelling kun je nog eens 'bewegend' nagenieten van de prestaties van de toppers in de verschillende disciplines van aangepast wielrennen.

Wegkampioenen 2020 bekend

Mooie strijd op Nedereindse Berg in Utrecht in woord en beeld

Op een zonovergoten nazomerzaterdag gingen 35 handbikers in Utrecht de uitdaging aan wie de nieuwe Nederlandse kampioenen van 2020 zouden worden.

'Eindelijk weer een wedstrijd'

Tijdritkampioenen 2020 bekend

Na tien maanden op hun handen zitten konden de handbikers eindelijk weer eens een echte wedstrijd rijden: het Nederlandse Loterij NK Tijdrijden op de wielerbaan in Sloten (Amsterdam). De uitslag bevestigt dat de onderlinge verhoudingen nog net zo zijn als vorig jaar.

4 wedstrijden, waarvan 2 kampioenschappen

Aangepaste wedstrijdkalender 2020 para-cycling

Er zijn dit najaar toch nog vier nationale wedstrijden en zowel licentiehouders als basisleden kunnen aan al deze wedstrijden meedoen. Dat is een unieke kans!

Sietske onderzoekt gezondheidsproblemen bij sporters met fysieke beperking

Doe jij mee? Kijk op de link!

Ben je een sporter met een fysieke beperking, ouder dan 18 jaar en heb je interesse om deel te nemen aan een onderzoek naar gezondheidsproblemen?

Voor licentiehouders en basisleden

Inschrijving NK Para-cycling Weg geopend!

Groot nieuws! Op 19 september vindt het NK Para-cycling 2020 plaats in Utrecht. Bij hoge uitzondering zijn dit keer ook renners met een KNWU-basislicentie welkom, naast natuurlijk de renners met een wedstrijdlicentie.

Chiel Albers popelt om weer te racen

Het onzichtbare rood-wit-blauw van de H4-kampioen

Dat hij in september 2019 nationaal kampioen werd in de H4-klasse was een volslagen verrassing. En dat hij in 2020 nog nergens trots zijn trui heeft kunnen tonen was vooraf even onvoorstelbaar. Hoe houdt rood-wit-blauwe Chiel Albers (MH4) de moed erin dit seizoen?

Internationale competitie voor Europese handbikers

20 jaar European Handbike Circuit – gesprek met voorzitter Seine Snippe

Het European Handbike Circuit bestaat nu 20 jaar. Maar het feestje moet vanwege Corona nog even wachten op de hervatting van de competitie. Tot dat moment liggen de cadeautjes voor de deelnemers en vrijwilligers nog rustig te wachten in de kelderbox van Seine Snippe, de huidige president van het EHC - vooraan op de foto.

Alternatieve HandbikeBattle

‘Ik wil de echte Battle’

"De schouders voelen de ‘day after’ nog wat stram en in m’n ellebogen zeurt een pijntje. Dat krijg je als je dit seizoen voor het eerst twee uur lang stevig doorbiket. Wat dat betreft hakt de Alternatieve HandbikeBattle in Nederland er net zo in als de normale editie in Oostenrijk. Maar verder was alles anders."

Solo & toch samen op 21 juni

Doe de Alternatieve HandbikeBattle vanuit je huis

Op 21 juni kun je, mét of zonder buddy, meedoen aan de Alternatieve HandbikeBattle 2020. Iedere handbiker, waar dan ook, kan deelnemen. Gratis. Hoe gaat dat in z’n werk?

De teller van René Verleg staat op 112,5 km en € 1327,-

Geldinzameling met de handbike

Zaterdag 9 mei heb ik in samenwerking met TML Dommelstreek 112,5 kilometer met een gemiddelde van 21,8 kilometer per uur gereden voor de Geldropse zorgverleners van verzorgingstehuizen De Akert en Berkenheuvel. Ik heb deze tocht afgelegd met m’n handbike.

HandbikeCinema

De Battle van Jetze Plat

Ga er maar eens lekker ontspannen voor zitten. In ruim een uur werkt Jetze Plat de HandbikeBattle 2014 af. De vervolgfilm in de rubriek HandbikeCinema.

Als het mag dan kan het nog

Kunnen we dit najaar wedstrijden rijden?

De NHC-kalender voor 2020 kan de prullenbak in. Van de 16 geplande handbikewedstrijden in Nederland vallen er 15 tussen maart en 1 september – precies in de periode dat sportieve evenementen in groepsverband verboden zijn. Is er na 1 september dan wél enige wedstrijdactiviteit mogelijk?

HandbikeCinema

Kijkje vanuit de buik van het peloton

De H3- en H4-klassen gelden als de moeilijkste categorieën in de handbikesport. Het peloton is omvangrijk. De snelheden liggen hoog maar de renners liggen laag. Ze hebben een beperkt blikveld in een groot peloton. De helmcamera van de Tsjech Miroslav Šulc toont aan dat je stalen zenuwen moet hebben om in dit gekrioel de finish te halen. En sterke armen natuurlijk.

Handbikeroute bij Vianen

Stille lenterit in gele tinten

De zon schijnt, de lente lonkt. Dus pak ik mijn handbike om een toertocht te maken. De keuze van de route in de Handbikeroutes-rubriek is niet moeilijk. De keuze van mijn gezelschap evenmin: vanwege Corona rijd ik solo en kies een route in de buurt. Met start en finish in Vianen.

Column MitchMatch

Corona verslaat Spelen

De vooruitzichten voor het wielerseizoen van 2020 zagen er zo veelbelovend uit. Na een winter hard trainen, zou eind maart eindelijk weer het wedstrijdseizoen beginnen. Ik had honger naar de koers. Mijn laatste wedstrijd reed ik alweer een half jaar geleden. Helaas zal ik nog wel een tijdje honger moeten lijden, want het coronavirus heeft ook de handbikewereld in z’n greep.

HandbikeCinema

Kort maar krachtig

In de korte film Carmen Has a Dream legt Carmen Koedood uit wat handbiken voor haar betekent. Krachtiger dan zij heeft tot nu toe niemand dat voor de camera verwoord.

Adviezen van revalidatiearts Rutger Osterthun

Corona-risico’s voor Battle-deelnemers

Ook de HandbikeBattle in Oostenrijk moest wijken voor het coronavirus. Het evenement is verplaatst naar 17 juni 2021. ‘Daar ben ik het helemaal mee eens’. Aan het woord is dr. Rutger Osterthun, revalidatiearts dwarslaesie bij Rijndam in Rotterdam.

HandbikeCinema

Het fenomeen Alessandro Zanardi

Een magnifieke documentaire over hoe handbikelegende Alessandro Zanardi (H5) zich voorbereidt op de Spelen van Rio in 2016. En hoe hij daar scoort door zijn aartsrivalen uit Nederland te verslaan. Trage film met filosofische inslag.