Home Actueel

Nieuws

De teller van René Verleg staat op 112,5 km en € 1327,-

Geldinzameling met de handbike

Zaterdag 9 mei heb ik in samenwerking met TML Dommelstreek 112,5 kilometer met een gemiddelde van 21,8 kilometer per uur gereden voor de Geldropse zorgverleners van verzorgingstehuizen De Akert en Berkenheuvel. Ik heb deze tocht afgelegd met m’n handbike.

HandbikeCinema

De Battle van Jetze Plat

Ga er maar eens lekker ontspannen voor zitten. In ruim een uur werkt Jetze Plat de HandbikeBattle 2014 af. De vervolgfilm in de rubriek HandbikeCinema.

Als het mag dan kan het nog

Kunnen we dit najaar wedstrijden rijden?

De NHC-kalender voor 2020 kan de prullenbak in. Van de 16 geplande handbikewedstrijden in Nederland vallen er 15 tussen maart en 1 september – precies in de periode dat sportieve evenementen in groepsverband verboden zijn. Is er na 1 september dan wél enige wedstrijdactiviteit mogelijk?

HandbikeCinema

Kijkje vanuit de buik van het peloton

De H3- en H4-klassen gelden als de moeilijkste categorieën in de handbikesport. Het peloton is omvangrijk. De snelheden liggen hoog maar de renners liggen laag. Ze hebben een beperkt blikveld in een groot peloton. De helmcamera van de Tsjech Miroslav Šulc toont aan dat je stalen zenuwen moet hebben om in dit gekrioel de finish te halen. En sterke armen natuurlijk.

Handbikeroute bij Vianen

Stille lenterit in gele tinten

De zon schijnt, de lente lonkt. Dus pak ik mijn handbike om een toertocht te maken. De keuze van de route in de Handbikeroutes-rubriek is niet moeilijk. De keuze van mijn gezelschap evenmin: vanwege Corona rijd ik solo en kies een route in de buurt. Met start en finish in Vianen.

Column MitchMatch

Corona verslaat Spelen

De vooruitzichten voor het wielerseizoen van 2020 zagen er zo veelbelovend uit. Na een winter hard trainen, zou eind maart eindelijk weer het wedstrijdseizoen beginnen. Ik had honger naar de koers. Mijn laatste wedstrijd reed ik alweer een half jaar geleden. Helaas zal ik nog wel een tijdje honger moeten lijden, want het coronavirus heeft ook de handbikewereld in z’n greep.

HandbikeCinema

Kort maar krachtig

In de korte film Carmen Has a Dream legt Carmen Koedood uit wat handbiken voor haar betekent. Krachtiger dan zij heeft tot nu toe niemand dat voor de camera verwoord.

Adviezen van revalidatiearts Rutger Osterthun

Corona-risico’s voor Battle-deelnemers

Ook de HandbikeBattle in Oostenrijk moest wijken voor het coronavirus. Het evenement is verplaatst naar 17 juni 2021. ‘Daar ben ik het helemaal mee eens’. Aan het woord is dr. Rutger Osterthun, revalidatiearts dwarslaesie bij Rijndam in Rotterdam.

HandbikeCinema

Het fenomeen Alessandro Zanardi

Een magnifieke documentaire over hoe handbikelegende Alessandro Zanardi (H5) zich voorbereidt op de Spelen van Rio in 2016. En hoe hij daar scoort door zijn aartsrivalen uit Nederland te verslaan. Trage film met filosofische inslag.

Coronavirus

De RijndamRacers trainen nu op veilige afstand

Traditiegetrouw pakken de RijndamRacers hun training voor de HandbikeBattle altijd degelijk aan. Maar nu is alles anders. Hoe traint het team van Rijndam nu?

Coronavirus

Kan ik nog buiten handbiken?

Het zal je niet ontgaan zijn. Het kabinet heeft maandagavond 23 maart de maatregelen aangescherpt om het coronavirus onder controle te krijgen. Het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ga alleen naar buiten voor de noodzakelijke boodschappen, een frisse neus of de zorg voor een ander en houd 1,5 meter afstand in acht.

Jetze Plat

'Bewegen nu nog belangrijker'

Een week geleden zat paratriatleet en handbiker Jetze Plat nog in het Spaanse Girona voor een trainingsstage, maar door de snelle verspreiding van het coronavirus moest hij dat afbreken. Hoe pakt hij zijn training nu thuis verder op?

Coronavirus

Corona en het handbiken [liveblog]

Ook het handbiken is in de greep van het coronavirus. In dit artikel de laatste berichtgeving hierover.

NHC-kalender 2020

12 wegraces en 4 tijdritten [update]

Vandaag is eindelijk de NHC-kalender voor 2020 bekendgemaakt door de KNWU. Dat dit zo lang op zich liet wachten, ligt aan de ambitie om er dit jaar enkele tijdritten aan toe te voegen. Dat is op de valreep gelukt.

Start wegseizoen op Lanzarote

Jonas Van Der Steene wint in de MH4!

Op het Canarische eiland Lanzarote is half februari het internationale wedstrijdseizoen voor handbikers op gang geschoten. In en rond Playa Blanca een tijdrit en een wegrace in het kader van de (EHC).

Grote uitdagingen in het paralympisch jaar 2020

Para-cycling op de Limburgse Camerig en de Japanse Fuji [update]

Update: de Paralympische Spelen gaan niet door in…

Wegens succes herhaald

Ronde van Geldrop

Afgelopen jaar stond tijdens de Ronde van Geldrop voor het eerst een wedstrijd voor handbikers op het programma. We wisten van te voren niet dat hier zoveel deelnemers op af zouden komen,…

Inschrijven op NHC-wedstrijden nog niet mogelijk

Technische problemen op mijnknwu.nl

De KNWU worstelt met technische problemen rond nieuwe ICT voor de wedstrijdsport. Het systeem werkt nog niet naar behoren.

Koning Winter

Het is mijn eerste winter als handbiker en wat betreft het weer mag ik in mijn handjes klappen. Mijn Tacx en Zwift staan klaar voor de natte, gure, koude winterdagen, maar niets is heerlijker dan asfalt onder je banden te voelen.

Nationale handbikecompetitie 2020

Voorlopige wedstrijdkalenders in Nederland en België

De voorlopige Nederlandse NHC-wedstrijdkalender is nu verwerkt in de kalender van deze website. Het gaat op dit moment nog om 12 wedstrijden in alle delen van…

Team Sunrise lijft Belgisch kampioen in

Sponsorcontract is opsteker voor Jonas Van de Steene

Voor de Belgische H4-kampioen Jonas Van De Steene kon 2020 niet beter beginnen. Hij kreeg een sponsorcontract bij Team Sunrise. ‘Dat betekent in dit Paralympisch jaar veel voor mij. Ik…