Home Actueel

Nieuws

WK Para-cycling Cascais Portugal

Wereldtitels tijdrijden voor Mitch, Jetze, Jennette en Chantal

Nederland is uitstekend begonnen op het Wereldkampioenschap Para-cycling in Cascais (Portugal). In de tijdrit veroverden Mitch Valize, Jetze Plat, Jennette Jansen en Chantal Haenen (foto boven) goud.

Chantal en Mitch ook sterkste in wegrace, Sidney derde

Dubbel goud en een bronzen plak

De eerste Europese kampioenschappen Para-cycling zijn een eclatant succes geworden voor de Nederlandse deelnemers.

Europese titels voor Chantal Haenen en Mitch Valize

Chantal Haenen en Mitch Valize poseren trots als onze allereerste Europese kampioenen Para-cycling.

Fietsestafette - geïnspireerd door Wout Deelstra †

Geld voor drie handbikes bij elkaar trappen

Tijdens de Pinksterdagen fietst een groep vrienden uit Borger in estafette zo’n 1500 kilometer langs de Nederlandse grenzen. Zij doen dat voor een heel goed doel: geld inzamelen om drie handbikes te kopen.

Virtueel toeren in je eigen omgeving

Twentse Rolstoel4Daagse met Strava

Op 27 juli gaat de eerste digitale editie van de Twentse Rolstoel4daagse van start. Iedere deelnemer rijdt in z'n eigen omgeving elke dag minstens 15 kilometer en laat Strava de route registreren.

Bondscoach Eelke van der Wal kijkt richting Tokio

‘Jennette, Tim en Jetze zijn onze supertoppers voor de Spelen’

Eindelijk. In mei is het zover. Dan beginnen de wedstrijden voor de handbiketoppers. Met als rode stip aan de horizon de Paralympische Spelen in Japan, begin september. Hoog tijd dus voor een gesprek met bondscoach Eelke van der Wal over zijn Road to Tokyo.

Indoor of outdoor, alleen of samen, met of zonder smarttrainer

Lekker trainen

Wie lekker wil handbiken zal op een of andere manier moeten trainen. Met de huidige mogelijkheden is dat absoluut geen saai strafwerk.

Handbike Classificatie 2021 voor nationale evenementen

Wil je aan wedstrijden meedoen? Dan heb je een classificatie (keuring) nodig om te bepalen in welke wedstrijdklasse je mag starten.

Ex-motorcrosser: ‘Ik voelde de adrenaline weer door mijn lijf gieren’

John Schot test de Praschberger Speedbike Competition CC

‘Ik zal er geen doekjes om winden, dit is gewoon een geweldige e-handbike om te crossen’, aldus John Schot uit Heerhugowaard. 'Heerlijk.'

Meld je aan bij Kees van Breukelen

Nieuwe club voor off road handbiken

Ruim 25 jaar terug introduceerde Kees van Breukelen de handbikesport in Nederland. Nu neemt hij opnieuw een initiatief: de oprichting van de Off road Handbike Club Nederland. Voor bikkels die van de natuur houden.

Gaat de Twentse Rolstoelvierdaagse dit jaar digitaal?

Eigenlijk zou de Twentse Rolstoel4daagse in Delden en omgeving gewoon in de laatste week van juli plaats vinden. Maar dit jaar gebeurt dat niet op die manier.

Jetze Plat praat ruim een uur over zijn topsportleven

Prachtig podcast-interview met 's werelds beste handbiker

Klik vooral door naar het mooie, uitgebreide en diepgravende interview: De titel luidt: #20 - Paralympiër Jetze Plat droomt stiekem óók van olympisch goud.

Vanuit je huis de weg op met Strava

Alternatieve HandbikeBattle op 17 april

Normaal gesproken organiseert onze hoofdsponsor MoveForward in april een trainingsdag. Helaas zit dat er ook dit jaar niet in vanwege de pandemie en de maatregelen. We organiseren zaterdag 17 april wél de Alternatieve HandbikeBattle!

In je uppie of met je cluppie

Zwiften met de handbike – bijna net echt

Onlangs ben ik definitief bekeerd tot Zwift. De coronawinter met de lockdown gaf de doorslag. Zoals wel vaker bij bekeerlingen ben ik begeesterd geraakt. Met de Zwift-app kan ik nu vanuit huis samen met andere handbikers trainen. Een heerlijk gevoel!

Fonds Gehandicaptensport helpt jouw club

Nieuwe handbikes kopen met crowdfunding

Hoe financier je als club nieuwe handbikes voor je leden? Dat kan tegenwoordig met behulp van crowdfunding. Fonds Gehandicaptensport helpt je met deze vorm van geld inzamelen.

Proefschrift

Diepgaand onderzoek naar de HandbikeBattle door Ingrid Kouwijzer

Vier jaar lang heeft Ingrid Kouwijzer honderden deelnemers aan de HandbikeBattle wetenschappelijk onderzocht. En nu ligt daar haar proefschrift 'HandbikeBattle. A challenging handcycling event'.

Hoe doen deelnemers het?

Trainen voor de HandbikeBattle

Voor deelnemers aan de HandbikeBattle is het meten van trainingsbelasting erg belangrijk om tot optimale resultaten te komen, zonder blessures op te lopen. Hoe ziet de trainingsperiode van deelnemers van de HandbikeBattle er eigenlijk uit?

‘Iedereen heeft extra tijd gekregen om te trainen’

Talentcoach Albert Smit over het corona-jaar en over 2021

Het jaar 2020 heeft niet gebracht wat veel para-cyclingrenners en hun fans ervan verwacht hadden. Geen wereldkampioenschap, dus ook geen kansen op kwalificatie of classificatie, en geen Paralympische Spelen. Gewone wedstrijden waren er nauwelijks.

Wel alternatieve evenementen in Nederland

Ook geen HandbikeBattle in 2021

Nu al heeft de organisatie van de HandbikeBattle besloten om de editie van 2021 in Oostenrijk niet door te laten gaan. Tegelijk kondigt ze twee alternatieve evenementen aan in Nederland.

Onderzoek naar handbikeclassificatie

Tijdritprestatie van handbikers in verschillende klasses

Sinds april 2018 doet Rafael Muchaxo onderzoek naar handbikeclassificatie. De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van het uitvoeren van metingen met handbikers tijdens internationale wedstrijden. De analyse van deze resultaten is in volle gang.

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Wat zijn de voordelen van handbiken als bewegingsvorm binnen de revalidatie, voor dagelijks gebruik of als recreatieve sportvorm? En welke factoren beïnvloeden de individuele prestatie tijdens het handbiken?