EK Para Rotterdam: gemengd estafetteteam met Chantal, Tijs en Mitch haalt de finale

Dokkeren over klinkertjes langs de Maaskade

Dokkeren over klinkertjes langs de Maaskade

De sensatie van de avond: Nederland haalt de finale van de Mixed Team Relay handbiken - en wordt daarin vijfde. Met dank aan Chantal, Tijs en Mitch.

Als een criteriumrondje, zo zag het parkoers van de Team Relay in Rotterdam er op 17 augustus uit. Mét hobbelige klinkers en wel zeven bochten, waarvan één U-bocht. Er werd dan ook spectaculair gevlamd.

Diversiteit

Het leuke van een gemengde estafette is het onvoorspelbare wedstrijdverloop. De teams bestaan uit drie handbikers die heel divers zijn gemixt: qua leeftijd, geslacht, klasse en niveau. Het Nederlandse team bijvoorbeeld bestond uit Mitch Valize (28 jaar, klasse MH5, wereldkampioen weg en tijd), Chantal Haenen (26 jaar, klasse WH5, wereldkampioen tijd en Nederlands kampioen weg) en Tijs Hezen (16 jaar, klasse H1/2, eerstejaars handbiker). Het ligt voor de hand dat Tijs langer doet over zijn rondjes dan Chantal - en die weer langer dan Mitch. Hun eindtijd is de optelsom van drie ongelijksoortige prestaties. Tijdens de race wisselen de posities dan ook regelmatig. Spannend!

Terwijl Chantal passeert, start Tijs. Mitch wacht zijn beurt af.

Nederland reed in de eerste van twee heats tegen vier andere teams. Chantal vertrok, na haar ronde ging Tijs en tot slot Mitch. Iedereen reed twee rondjes. Bij zijn tweede en laatste beurt moest Mitch 40 seconden goedmaken om niet als laatste te eindigen. Dat lukte wonderwel vlak voor de eindstreep. Zo kon Nederland als derde in zijn heat door naar de finale.

Bochtentechniek

De lange pauze voor de finale gebruikte bondscoach Floris Goesinnen om Tijs bij te scholen in bochtentechniek. Vooral de U-bocht kreeg veel aandacht, waarbij zelfs het hekwerk wat werd verplaatst om vóór de bocht meer ruimte te creëren. Zoals te verwachten was, kwam het Nederlandse drietal in de finale nooit in de buurt van het podium. Een eervolle vijfde plek (voorlaatste) was het resultaat. 'Nog vier jaar trainen en we worden wereldkampioen', kraaide matchmaker Mitch na afloop. Maar vandaag waren de Europese bloemen voor het Franse trio dat vorige week in Schotland nog wereldkampioen Team Relay werd. En de jonge Tijs? Die vond het helemaal geweldig. Terecht.

18-08-2023
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws