Toeren in Vijfheerenlanden

Lang lint met wapperende vlaggetjes

Lang lint met wapperende vlaggetjes

Altijd leuk. Een gezellige toertocht langs een oer-Hollands kanaal. Met het blikveld omzoomd door populieren. Het rechte fietspad verscholen tussen hoge grassen. Boerderijtje hier, schuurtje daar. Echt iets voor een zonnige dag met wat wind.


Op een stralende 17 juni is de Welzorg Shop in Vianen het vertrekpunt voor enkele uren fietsplezier. Zo'n twintig handbikers, driewielligfietsers, scootmobielers en begeleiders, vormen een gevarieerd peloton. Speciale deelnemer is Paralympisch handbike-icoon Jetze Plat in zijn regenboogtrui. Hij is ambassadeur van Welzorg. Jetze zegt: 'Ik stimuleer graag zoveel mogelijk mensen om sportief te bewegen. Dat is gezond en gezellig. Zelf moet ik veel trainen en vaak moet dat in het buitenland. Toch kies ik er in Nederland graag voor om met de handbike naar afspraken te gaan. Dan neem ik rustige wegen, zoals bijvoorbeeld vandaag langs het Merwedekanaal in de polder bij Vianen. En daar geniet ik ontzettend van.'

Wegkapitein Elza

De toerroute is gemaakt door Paul de Jong en is te vinden op www.handbiken.nl/routes. Paul is zelf een gedreven handbiker, die rijdt met elektrische ondersteuning. Zijn routes volgen meestal de bekende fietsknooppunten. Bij onmogelijke knelpunten (steile hellingen, paaltjes op het fietspad, gevaarlijke oversteken) geeft hij alternatieve oplossingen. Deze route bij Vianen kent een kortere en een langere variant. Omdat we over twee uur terug moeten zijn voor de lunch, heeft Elza, de wegkapitein van Welzorg, voor de 29 kilometer-variant gekozen.

Psssjt!

In een lang lint trekt het toerpeloton door de polder. De vlaggetjes vrolijk wapperend in de wind. En de bikers meestal achter en soms naast elkaar; dat praat makkelijker. Als de maag wat begint te knorren komen we bij de bus van Welzorg met gereedschap, koele ijsjes, snelle jelles, bananen en water. Psssjt! Plots loopt een binnenband leeg, terwijl de eigenaar aan zijn ijsje likt. De mecanicien verhelpt het euvel ter plekke. De laatste kilometers richting finish voelen als de bekende laatste loodjes. En dan is er een heerlijke lunch in een koele hal op een industrieterrein in Vianen. Inderdaad, toeren is altijd leuk.


Foto's Welzorg


19-06-2023
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws