Omhoog langs de Kaunertaler Gletscherstrasse

Het Beest van de Battle - deel 1

Met een handbike gaan de deelnemers aan de Battle op 13 juni boven zichzelf uitstijgen. Dat gebeurt op de klim naar de Kaunertaler Gletscher in Oostenrijk. Die klim is 19,7 km lang en heeft met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4. Makkie?

Vergis je niet, het feitelijke klimpercentage van de Kaunertaler Gletscherstrasse ligt veel hoger. Halverwege de route is namelijk een vlak stuk van 6 km. Dat betekent dat er in 13 km meer dan gemiddeld 4,4 procent omhooggeduwd moet worden. Op de klimkilometers gaat het om een stijgingsgemiddelde van zo’n 7 procent, met uitschieters tot 12 procent. Dat is evenveel klimwerk als vijftien Caubergen achter elkaar. Handbiken.nl analyseert de komende maanden  in een serie artikelen de Oostenrijkse klim en de manieren om je daar in Nederland op voor te bereiden.

Een eerste analyse van de Oostenrijkse reus

Kijk op het kaartje. De eerste 3 km stijgen geleidelijk. Km 4 is een uitschieter. Km 5 tot 9 gaan weer wat geleidelijker omhoog. Kms 10 tot 15 zijn praktisch vlak en ideaal voor herstel. De slotkilometers 16 tot 20 zijn bijzonder steil.
Wie in Nederland wil trainen zal zich moeten behelpen, maar dat is ook een uitdaging. Omdat je nu, half maart, nog niet de hoogste toppen hoeft te bestijgen raadt Handbiken.nl de website www.heuvelsfietsen.nl aan voor het selecteren van een heuvelachtig trainingsrondje in de buurt. Wie zich niet kan bedwingen: de Cauberg bij Valkenburg, de Amerongse Berg in de Utrechtse Heuvelrug en de Nieuwe Holleweg bij Berg en Dal zijn prima trainingsopties. Maar wie elders rustiger wil beginnen heeft ook gelijk.

12-03-2013
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws