De eerste training is achter de rug

Heftig klauterwerk wacht de Battledeelnemers

Langzaam loopt de spanning op richting HandbikeBattle. Alle deelnemers zijn inmiddels neergestreken in een enorm hotel in het wonderschone Kaunertal in Oostenrijk. Iedereen voelt de eerste kriebels, want donderdag 26 juni moet hèt gebeuren, die lange, heftige helling bedwingen van 21 kilometer lang, die je brengt van 1250 naar 2100 meter hoogte.

Als opwarmertje begon de Battle-week maandagochtend met een praatje van Jetze Plat, ambassadeur van Move Forward en tevens de winnaar van vorig jaar. Iemand met gezag dus van wie je als onzekere beginner best wat tips en trucs wilt horen. Het gaat om drie dingen, zei Jetze: drink elk uur een bidon met vocht leeg, eet elk uur een reep of een banaan. En begin op dé dag rustig aan de lange tocht naar boven.

Naast deze praktische tips is het ook zaak om technische vaardigheden als het ronden van een steile haarspeldbocht tot in de finesse te beheersen. In Nederland is dat niet te trainen, dus kregen alle Battle-teams een bochtenclinic van de Nederlandse kampioenen Laura de Vaan en Jetze Plat, geassisteerd door KNWU-trainer Rogier Wiercx. 

Geen overbodige luxe bleek al snel, toen enkele renners op het proefrondje wankelend kapseisden. Dus leerden de deelnemers van alle teams om rustig aan de buitenkant van de bocht te komen aanrijden en dan via de binnenkant naar de buitenbocht te sturen. Met de nodige concentratie slaagde uiteindelijk iedereen daarin. Tijdens de Battle moet je in een linkerbocht helemaal aan de buitenkant blijven - en in een rechterbocht zoveel mogelijk tegen de as van de weg gaan rijden. Weer wat geleerd! Er liggen donderdag maar liefst 15 officieel erkende haarspeldbochten te wachten. 

Op de eerste dag in de bergen moest er natuurlijk ook geklommen worden. Laura en Jetze legden uit dat je op een steile helling tijdig lichter moet schakelen. Die theorie konden de clinicdeelnemers meteen toepassen in de eerste kilometer van het Battleparkoers, waar een puist van 8 procent ligt. Nou ja, een puistje eigenlijk, want er  zijn ook gedeeltes waar het tot 12 procent bergopwaarts gaat. 

Manmoedig gingen de bikers deze helling te lijf. Laura en Jetze corrigeerden persoonlijk als iemand toch een te zwaar verzet ronddraaide. Aan de gezichten van de sommige bikers te zien was deze eerste klim in het hooggebergte best confronterend. En dan te bedenken dat dit nog maar de eerste kilometer was van 21 lange, heftig zware kilometers.
24-06-2014
Overig nieuws

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’
NHC Rotterdam in beeld
NK Para-cycling in bewegend beeld

Wegkampioenen 2020 bekend

Mooie strijd op Nedereindse Berg in Utrecht in woord en beeld

'Eindelijk weer een wedstrijd'

Tijdritkampioenen 2020 bekend