Licht en stijf carbon

Superbike voor Jetze Plat

Kijk eerst naar de foto. Heb je goed gekeken? Mooie bike, hè? Met deze nieuwe, verderlichte handbike kan Jetze Plat zijn eeuwige rivaal Alessandro Zanardi verslaan.

Dat bewees hij op 20 mei in een tijdrit in Oostende. Jetze's superbike evenaart het supermodelvan de nagenoeg onklopbare Italiaanse wereldkampioen. Deze voormalige Formule 1-coureur heeft uitstekende relaties in de wereld van race-constructeurs en bezit in de H5-klasse het beste materiaal.

Jetze heeft al vijf jaar een hardnekkige droom: hij wil de beste handbiker van de wereld worden. Fysiek is hij dat bijna, maar in directe confrontaties bleek Zanardi's fiets altijd aerodynamischer, lichter en onbetaalbaar, want geprijsd rond € 40.000. Die verschillen zijn nu overbrugd, al is Jetze's exemplaar goedkoper dan het Italiaanse.
 

Coproductie

'Mijn nieuwe handbike is echt heel bijzonder', legt de trotse eigenaar uit. 'Het is namelijk een coproductie van mijn sponsor Double Performance, mijn materiaalleverancier Wolturnus en van Bram Moens' M5 Ligfietsen en Handbikes. Met mijn persoonlijke kennis en ervaring kon ik het beste van deze drie partners bij elkaar brengen in deze topbike.'

Het avontuur begon in 2014, toen prothesemaker Frank Jol voor Jetze een maatwerk zitkuipje met beenondersteuning van carbon ontwierp. Dat kuipje werd gemonteerd in zijn Wolturnus kniezitter. Maar de verbinding van aluminium met carbon bleef een lastige.
Afgelopen winter heeft Frank Jol een nieuw lichtgewicht kuipje gemaakt. De Middelburgse ligfietsmaker Bram Moens bouwde dat vervolgens in in een nieuw frame van carbon. Wolturnus leverde de beste onderdelen en zo werd Jetze'superbike geboren. Getest in een windtunnel is hij nog niet, dus er zijn waarschijnlijk nog verbeterpunten mogelijk richting Rio.
 

Stijf en licht

Voor het eerst in zijn leven rijdt Jetze nu in de H5-klasse op carbon. Het nieuwe product is kilo's lichter dan zijn oude fiets. Het exacte gewicht is een bedrijfsgeheim. 'Hij is super stijf en rolt vreselijk licht', zegt Jetze met zijn brede glimlach. 'Alles wat ik er aan vermogen en sturing in stop komt er helemaal uit. Ik weet zeker dat ik met deze fiets heel erg dicht bij Zanardi's materiaal gekomen ben.'

Dat bleek dus al meteen bij hun eerste confrontatie van het seizoen. Jetze won goud op de tijdrit - waar hij nooit in uitblonk - en finishte in de wegrace op een metertje van de Italiaanse wereldkampioen. Jetze: 'Ik had hem bijna. Helaas maakte ik een tactische fout en was mijn topsnelheid niet hoog genoeg om dat goed te maken. Gelukkig is dat laatste met het oog op Rio heel goed trainbaar.'


Foto's: Bert Willems


 

25-05-2016
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws