Erasmus MC Tour de Rotterdam

Toeren over bruggen en polderwegen

Zaterdag 25 juni reden wij opnieuw de Erasmus MC Tour de Rotterdam, mijn handbikemaatje Sylvester Uyl en ik. Er wordt elk jaar een goed doel gekozen, samen met het Erasmus Medisch Centrum. De opbrengst van het inschrijfgeld en alle merchandise die je kunt kopen, wordt dan ook daaraan besteed.

Het Topsportcentrum Rotterdam was de locatie waar alles zich afspeelde, van de daginschrijving tot aan de welverdiende massage na het afronden van één van de diverse tochten. Er zijn ieder jaar meerdere afstanden mogelijk om aan deel te nemen, van 25 kilometer door de stad tot aan de grote 140 kilometer pelotonstocht. Daartussen zijn de vrije toertochten van 80, 105 en 135 kilometer mogelijk.


De route, 45 kilometer

Wij deden mee aan de recreatietocht van 45 kilometer. Nadat we elkaar aantroffen bij het Topsportcentrum, hebben we eerst de grote Pelotonstocht (onder aanvoering van ambassadrice Marianne Vos) uitgezwaaid. De laatste voorbereidingen getroffen en na een fotomoment met de mascotte, gestart rond de klok van half 11.


Een herinnering aan de Rotterdam Tour de France 2010-proloog, waarbij handbikers ook mee mochten doen aan een tijdrit over het toenmalige parcours.
Uitzicht richting Willemsbrug


Uiteraard lag er weer een joekel van een cruiseschip aan de kade naast de Erasmusbrug, bij De Rotterdam.

Onze route begon vanaf de Kop van Zuid via de Erasmusbrug en de Maasboulevard naar Capelle aan den IJssel.


Sylvester (links) en Kelvin houden een korte pauze op de Algerabrug bij Krimpen aan den IJssel

Eenmaal uit stedelijk gebied kwamen we aan in de mooie Krimpenerwaard. In Krimpen aan den Lek vond er een oversteek met de grote pont plaats naar het poldergebied van de Alblasserwaard. De overtocht was gratis: we hadden een voucher in het meegekregen routeboekje.


Pontje van Krimpen aan den Lek naar Kinderdijk (halverwege de route)

Beiden reden wij met onze aankoppelhandbikes door het toeristische Kinderdijk. Vele toeristen vergaapten zich ineens aan ons in plaats van aan de Hollandse molens.


Zelf ook maar even de toerist-in-eigen-land-uitgehangen in Kinderdijk.

Na een dikke 20 kilometer kwamen wij aan bij de pauzeplaats. Op het erf van een boerderij had hier een bekende supermarkt voor de nodige gezonde hap en sportieve drank gezorgd.


De plaatselijke AH zorgde op een pauzeplek bij een boerderij midden in de Alblasserwaard, voor een krentenbol met een sportdrankje en een banaan of appel.Hierna zat er een kort stuk onverhard boerenpad in de route, van een kleine kilometer lengte. Hiervoor waren wij door de organisatie vooraf al netjes geïnformeerd. Ondanks het slechte weer van de afgelopen tijd was dit tractorpad goed begaanbaar. Helaas stak vanaf dit moment wel de wind wat op en begon het licht te regenen. Via Alblasserdam en Ridderkerk kwamen we vanuit het zuidoosten van Rotterdam weer aan bij de finish, na iets meer dan 45 km.Doordat Sylvester en ik alweer enkele jaren meedoen aan dit evenement, heeft de organisatie oog voor ons als handbikedeelnemers gekregen. Wij hebben hen dan ook enige malen verteld over wat ons nu noodzakelijk lijkt om goed te kunnen deelnemen aan hun evenement. Dat zij dit serieus hebben meegenomen blijkt uit een goed toegankelijke start/finishaccomodatie, de keuze uit diverse goed begaanbare routes, vele vriendelijke vrijwilligers en dat men dit jaar zelfs in het programmaboekje de mogelijkheden voor handbikers duidelijk per route heeft vermeld. Als verrassing voor ons bleek er zelfs een leuke foto te zijn toegevoegd aan het informatieboekje van een deelname aan de editie van afgelopen jaar. Veel wielrenners herkenden ons dan ook van deze foto.

Vooraf wisten wij dat er een aantal handbikers mee zouden gaan doen. En onderweg op onze mooie tocht maakten wij dan ook kennis met een gezin waarbij de dochter in de rolstoel op de aangepaste bakfiets zat, vader flinkt doortrapte en zij er allen vol van aan het genieten waren. Uiteraard moest er even sportief een stukje gesprint worden tussen ons drieën... Alom plezier!!


Finish... gaar, spierpijn, compleet gesloopt. Maar weer gefinisht en erg genoten!

Op 1 juli 2017 is er weer een nieuwe Erasmus MC Tour De Rotterdam om aan deel te nemen. Een echte aanrader voor zowel de recreatieve als gevorderde handbiker.

Wij hebben er dit jaar weer van genoten en zijn bij de volgende editie zeker weer aanwezig. Hopelijk met nog veel meer handbikers tezamen!!
 

Tekst en fotografie: Kelvin Pels

27-06-2016
Overig nieuws

Wel alternatieve evenementen in Nederland

Ook geen HandbikeBattle in 2021

Onderzoek naar handbikeclassificatie

Tijdritprestatie van handbikers in verschillende klasses

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’
NHC Rotterdam in beeld
NK Para-cycling in bewegend beeld