Toertocht Toerversie Utrecht

Opnieuw de Tourstart beleven

Vorig jaar startte de Tour de France in Utrecht. Utrecht had rondom deze Grand Depart allerlei evenementen georganiseerd, waaronder de toertocht Tour d'Utrecht. Vanwege het succes van vorig jaar is dit evenement op 3 juli jongstleden herhaald.


Download het kml- of gpx-bestand van deze route.

De tocht met een routeafstand van 35 kilometer reed ik samen met een aantal bekende handbikers, onder andere Erik Roza, Hanno Zaal, Suzanne Ermers, Lisette van Os en Ernst Bosch.
Rond de klok van tien in de ochtend was iedereen bij de Utrechtse Jaarbeurs verzameld en werden voorbereidingen getroffen. Wij gingen op pad voor een mooie, gezellige dag handbiken door het westelijke deel van de stad Utrecht en het aangrenzende Groene Hart van Nederland.


Deze dag zou regen, wind en onweer regelmatig op de loer liggen, en dat hebben we gemerkt.
We reden via de Koninklijke Munt op de Keulsekade in de richting van de Douwe Egberts koffiefabriek, om daarna de oversteek te maken naar Utrechts jongste stadsdeel Leidsche Rijn.


Om in Leidsche Rijn te komen moet je niet alleen het Amsterdam-Rijnkanaal over via de 'Gele' Brug, maar rijd je ook op het dak van de snelwegtunnel over de A2...


Inmiddels had de eerste van vele stevige onweersbuien ons bereikt en zochten wij onder een nabijgelegen viaduct een droge schuilplaats. In regenkledij hebben wij de route vervolgd via Het Maximapark en de daarin gelegen acht kilometer lange vrije recreatieroute 'Het Lint'. Hier werd een tijd geleden nog het Utrechts Paracycling Weekend gehouden.Vervolgens kwamen wij via de mooie Harmelerwaard uit bij het zeer welkome restaurantje Kort-jak. Hier hebben wij ons even laten bekomen van de vele regen onderweg en hebben wij gezamenlijk geluncht. Intussen hadden wij gezelschap gekregen van de organisatiedame die verantwoordelijk was voor het 35 kilometer-parcours van deze dag. Haar konden wij mooi enige tips geven over verduidelijking van de bewegwijzering en voor handbikers gangbare routemogelijkheden.

Inmiddels was de middag aangebroken en vervolgden wij onze tocht in een doorbrekend zonnetje.Via het mooie Vleuten kwamen wij in het met fietsbruggetjes en tunneltjes bezaaide Maarssenbroek aan!


Via een grote klim langs de 'Zuilense Ring' kwamen wij in het historische Oud-Zuilen, gelegen aan de Vecht. Uiteraard ging net de brug open...


Nadat de pleziervaart voorbij getrokken was, reden wij langs de Vecht op, terug richting het centrum van Utrecht.Zo kwamen wij o.a. nog langs de Rode Brug en de straat waarin wijlen Anton Geesink zijn sportschool gevestigd had. Uiteindelijk kwamen wij weer in de buurt van de finishlocatie bij het Jaarbeursplein.


Aldaar aangekomen hebben wij op het prachtig zonovergoten plein nog een drankje gedaan alvorens eenieder huiswaarts keerde, tegen half vijf in de middag.


Het was een dag waar alles in zat... Zeer diverse weersomstandigheden, stadsgezichten en poldergebied. Kortom, een prachtige toertocht!

Tekst en beeld: Kelvin Pels

05-07-2016
Overig nieuws

Wel alternatieve evenementen in Nederland

Ook geen HandbikeBattle in 2021

Onderzoek naar handbikeclassificatie

Tijdritprestatie van handbikers in verschillende klasses

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’
NHC Rotterdam in beeld
NK Para-cycling in bewegend beeld