In 2020 weten we meer, als haar proefschrift af is

Ingrid Kouwijzer onderzoekt trainingseffecten HandbikeBattle

Ingrid Kouwijzer onderzoekt trainingseffecten HandbikeBattle
Het geldt als een bewezen feit in de sport: van trainen word je beter. Wetenschapper Ingrid Kouwijzer (foto) gaat de komende jaren uitzoeken hoeveel ‘beter’ handbikers worden van trainingen. Daarvoor onderzoekt zij deelnemers aan de komende HandbikeBattles – jaarlijks in juni in Oostenrijk. In 2020 wil Ingrid op dit onderzoek promoveren bij professor Luc van der Woude van de Rijksuniversiteit in Groningen.

Vorig jaar juni was Ingrid voor het eerst zelf bij de HandbikeBattle. Als vrijwilligster. In één van de haarspeldbochten zorgde ze voor een veilige passage van de deelnemers. De komende jaren onderzoekt zij de leden van alle Nederlandse teams die aan de Battle meedoen.

Voor een wetenschappelijk project is het altijd belangrijk dat er voldoende mensen bij betrokken zijn. ‘Er zijn nu al testgegevens van de afgelopen Battle-edities. Al met al heb ik straks gegevens van 400 handbikers. Dat is bijzonder veel’, zegt Ingrid tevreden.
 

Leve de Strava-app

‘Ik vraag aan iedere deelnemer om de gegevens van elke training te registreren met de Strava-app. Daarop kun je zien hoe vaak iemand per week traint, hoe lang en met welke gemiddelde snelheid. Ik vraag ook aan iedereen om zelf op een schaal van 0 -10 aan te geven hoe zwaar men elke training heeft ervaren. Uit al die gegevens kan ik uiteindelijk aflezen hoe iedereen tussen januari en eind juni heeft getraind en hoe groot de trainingsbelasting was.’

Alle Battle-deelnemers krijgen bij hun revalidatiecentrum twee verplichte inspanningstests, een in januari en een begin juni. Om te onderzoeken of het medisch verantwoord is om aan de Battle mee te doen. En om ieders basisniveau te bepalen en goede trainingsschema’s op te kunnen stellen. Daarnaast vult iedere handbiker voor Ingrid een set vragenlijsten in om te kunnen onderzoeken wat een dergelijke fysieke uitdaging op de mentale fitheid doet. Dat is een groot en belangrijk aspect van haar onderzoek.
 

Protocol

Tenslotte wil Ingrid al die gegevens uit inspanningstesten en de trainingsbelasting combineren om te ontdekken wat precies de mentale en lichamelijke effecten van training zijn voor de handbikers. Haar uiteindelijke doel is het opstellen van een richtlijn over handbiken als trainingsmethode voor mensen met een beperking.

‘Ik wil een duidelijk protocol opstellen voor toekomstige inspanningstesten bij revalidatiecentra. Nu zijn er nog twee verschillende methoden in gebruik om de maximale waarde te bepalen. Bij de ene wordt het wattage (de weerstand) tijdens de test continu verhoogd, bij de andere methoden per minuut of per 3 minuten. Ik wil weten of die maximale waarden bij armarbeid met elkaar vergelijkbaar zijn. De beste meetmethode wordt onderdeel van het testprotocol.’

Dat handbiken gunstige effecten heeft op fitheid is sinds 2012 de boodschap in het veelgelezen boek ‘Hoe blijf je fit met een dwarslaesie?’ van Linda Valent en Rogier Broeksteeg. Maar er is in ieder geval nog niet heel veel keihard bewijs voor.   Dat bewijs hoopt Ingrid Kouwijzer te leveren in haar promotieonderzoek. Linda Valent zal, naast Sonja de Groot, copromotor zijn.
 

Zuurstofopname

Uit een analyse van de beschikbare data blijkt dat handbiketraining zeker positieve effecten geeft. Het vermogen van de sporter neemt gemiddeld met 16 procent toe. De zuurstofopname stijgt met 7 procent en de buikomvang krimpt met 4 procent. De BMI (Body Mass Index) daalt 2 procent en de uitademingskracht neemt toe met 4 procent. ‘Vooral zuurstofopname is een belangrijke parameter voor fitheid’, aldus Ingrid.

‘Maar dit zijn nog gemiddelde cijfers. Ik wil graag weten waarom de een meer vooruit gaat dan de ander. En hoe het maximale wattage beïnvloed wordt door variabelen als leeftijd, geslacht, gewicht en hoogte van de laesie. Zodat je kunt zien welk wattage hoort bij een welke laesiehoogte.’ Het is duidelijk: Ingrid levert graag degelijk en nuttig werk af.
 

Talentenproject

Als onderdeel van het promotieonderzoek loopt bij de HandbikeBattle ook een afstudeeronderzoek onder talentvolle handbikers. Wie tijdens de eerste inspanningstest een hoog vermogen haalt en heel gemotiveerd is, is zo’n talent en krijgt een voorwiel te leen met powertap om het wattage te meten. Tijdens de lange en zware Battle-klim in Oostenrijk worden die wattages opnieuw gemeten. Student Bewegingswetenschappen Tim van Hoorn uit Groningen houdt zich bezig met dit talentenproject. Ingrid is Tims begeleider en zal zijn bevindingen later zeker betrekken bij haar eigen onderzoek.

Het promotieproject wordt gefinancierd door Heliomare, Revalidatiefonds, UMCG / Rijksuniversiteit Groningen, Stichting Mitialto en Stichting Handbike Events. Zie ook deze handige link.

Tekst en foto: Rogier Wiercx
17-02-2017
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws