Nieuwe handbikebaan in park rond Adelante

Revalideren en trainen in de buitenlucht

Zuid-Limburg is een heuse handbikebaan rijker. Rond revalidatiecentrum Adelante in Hoensbroek slingert zich een glooiend asfaltlint met een totale lengte van 1507 meter. Op 18 maart werd het eerste gedeelte plechtig geopend met een wedstrijdje tussen teams van Sunrise Medical en Adelante on Wheels. Elk team telde één Paralympisch kampioen: Esther Vergeer (Sunrise) en Jetze Plat (Adelante).

Het was nat en koud in Hoensbroek, maar dat deerde niemand. Eindelijk lag daar een stuk van de lang verwachte handbikebaan in het park rond het centrale gebouw. ‘Als het weer de afgelopen maanden beter was geweest, dan had de asfalteermachine haar werk op tijd af kunnen maken’, licht projectmanager Wim Starmans (Adelante) toe. Hij kijkt liever vooruit: ‘Eind april is alles zeker klaar. En dan zal het weer vast aangenamer zijn om te handbiken dan vandaag.’


 

Wedstrijd

Adelante heeft een eigen paracyclingvereniging – Adelante on Wheels - met inmiddels veertig leden, vooral handbikers. Zij gaan binnenkort op deze baan trainen. Er komt nog een klok voor tijdwaarneming, zodat de rijders hun prestaties kunnen vergelijken. Het asfaltlint heeft een breedte van 3 tot 4 meter. In 2018 zal de NHC-wedstrijd Adelante Challenge niet meer op de Geulhemmerberg verreden worden, maar in Hoensbroek. ‘Voor een officiële wedstrijd is de baan misschien wat kort. We kunnen een stuk toevoegen over de openbare weg, dan voldoet hij in ieder geval aan de KNWU-reglementen.’
 

Lussen

Ook revalidanten gaan de baan gebruiken. Mensen van de hartrevalidatie bijvoorbeeld beginnen dan voorzichtig op het vlakkere stuk. Nu rijden ze nog rond de tennisbaan of op de parkeerplaats, maar dat is niet veilig. Iedere handbiker uit de wijde omgeving is trouwens welkom op de baan, die dag en nacht open is. Aankoppelaars kunnen lussen rijden en daarbij steile klimmetjes omzeilen. Langs de baan komt ook een trimparkoers met oefentoestellen.


 

Sponsors

De kosten voor de nieuwe baan bedragen twee ton. Daarvan namen de gemeenten Heerlen en Voerendaal, de provincie Limburg en Sunrise Medical een deel voor hun rekening. Logisch dus dat Sunrise Medical met een internationaal eigen team aanwezig was bij de inauguratie. Aan de zijde van Mischa Hielkema (rechts) deed naast Drazen Boric (midden) verrassenderwijs ook Esther Vergeer (links) mee. ‘Ik ben in training voor de paratriatlon en train dus ook veel in de handbike. Sunrise Medical sponsort me’, aldus de succesvolle Paralympische tennisster.

Dat de Paralympische triatlonkampioen Jetze Plat voor Adelante on Wheels reed was ook een verrassing. Hij zou na afloop benoemd worden tot erelid van deze nieuwe paracyclingclub. Jetze liet tijdens de wedstrijd, net als Mischa, het kopwerk over aan de jongere garde van zijn team, Aaron van der Meeren en Mitch Valize (sinds kort columnist van deze website.)

Jetze gaf, als ambassadeur van MoveForward, nog een druk bezochte clinic aan alle handbikers van Adelante. Die clinic vond binnen plaats en daar was het gelukkig droog. Toch kregen de meeste deelnemers een natte rug van de pittige tussensprintjes die Jetze inlaste. Maar dat vond niemand erg, integendeel.
 

Tekeningen: Bureau Verbeek, landschapsarchitectuur, Gulpen
Tekst en foto’s: Rogier Wiercx

21-03-2017
Overig nieuws

Wel alternatieve evenementen in Nederland

Ook geen HandbikeBattle in 2021

Onderzoek naar handbikeclassificatie

Tijdritprestatie van handbikers in verschillende klasses

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’
NHC Rotterdam in beeld
NK Para-cycling in bewegend beeld