Jetze Plat eenzaam aan de top in NHC Standdaarbuiten

Klassiek rondje om de kerk

Met een lange solo zette Jetze Plat (H5) de Ronde van Standdaarbuiten naar zijn hand. In een strak tempo maalde hij de 25 ronden van 1500 meter af. Om na een uur moederziel alleen te finishen (foto onder).Jetze reed de wedstrijd in een ligger, zoals hij dat ook - met succes - in de Duitse marathons doet. Zo deerde de tegenwind hem minder en kon hij scherper de bochten door. In de achtergrond zwoegden Johan Reekers en Roel Bruin (beiden H5) in hun kniezitters, maar tevergeefs.

Niet iedereen haalde de finish in Standdaarbuiten. Favoriet Edward Maalouf (H3), in de winning mood sinds Rotterdam en Rosenau, moest stoppen vanwege materiaalpech. Kjeld Gunderson gaf er brui aan, nadat zijn ketting vijf keer van het tandwiel was gesprongen op de kasseistrookjes rond de kerk.

De spannende finish van de kopgroep in de H4.

 

Plaatselijke favoriet Mischa

Het publiek keek extra geïnteresseerd naar de verrichtingen van dorpsgenoot Mischa Hielkema (H3). Na een levendige strijd vol speldenprikken en demarrages haalde Sidney Bito (H3) het in de eindsprint voor de plaatselijke favoriet. Toch vond Mischa zijn comeback na lang blessureleed geslaagd.
Bij de vrouwen reed Laura de Vaan ook een solo, maar dan van groepje naar groepje. Een beetje onherkenbaar ook in haar clubshirt. De Nederlandse kampioene Jennette Jansen was afwezig, net als Tim de Vries bij de mannen.

De gigantensprint in de H3 tussen Mischa (linksvoor) en Sidney (middenvoor).


Overigens bleek na afloop niet iedereen even enthousiast te zijn over de kwaliteit van een deel van het wegdek in de dorpskom. Dat bestond uit een mooie vlakke weg die overging in een strook met versleten klinkers. En de kasseitjes in de bocht rond de kerk waren niet zo prettig te berijden met 8 bar in de bandjes Maar goed, ook op andere parkoersen is altijd wel kritiek mogelijk. Volmaakt is alleen de hemel. Al met al was het een geslaagde primeur in een zeer gastvrij Brabants dorp.
 

Beeldverslag van Bert

Bert Willems maakte een lange serie actiefoto's van zoveel mogelijk deelnemers. Die vind je hier, zonder copyright.
 

Tekst: Rogier Wiercx
Foto's: Bert Willems

09-05-2017
Overig nieuws

Wel alternatieve evenementen in Nederland

Ook geen HandbikeBattle in 2021

Onderzoek naar handbikeclassificatie

Tijdritprestatie van handbikers in verschillende klasses

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’
NHC Rotterdam in beeld
NK Para-cycling in bewegend beeld