Wedstrijdrijders, opgelet!

Classificatie en helmkleuren

In welke klasse rijd ik op een kniezitter? En wat is dan mijn reglementaire helmkleur? Antwoord: de helmkleuren van de kniezitter op de foto zijn fout.

I
n de aanloop naar het wedstrijdseizoen 2017 is er enige verwarring ontstaan omtrent de classificatie. Het International Paralympic Committee IPC heeft de richtlijnen voor de classificatie aangepast: het gekozen type handbike mag geen rol spelen bij de classificatie. Er is een verwachting uitgesproken dat de UCI, de internationale wielerbond, dit zou volgen door de fietskeuze vrij te geven. Echter dat gaat nog niet in 2017 gebeuren en zou ook wel eens een andere vorm kunnen krijgen. Er is nog veel discussie over hoe men binnen de UCI deze richtlijnen gaat vertalen naar reglementen.
 

In NHC: samenvoeging klassen

Doordat de UCI er nog niet uit is hoe ze met deze richtlijnen om gaat wordt nog steeds de bestaande klasse-indeling gehanteerd. En dat betekent dat wanneer je in een kniezithandbike start, je ongeacht je classificatie als H5 rijder wordt gezien. Indien je als H5 rijder gaat liggen wordt je als H4 gezien. Doordat de KNWU gebonden is aan de UCI zijn we gedwongen ons hieraan te houden. Wat we wel mogen is klassen samenvoegen en dat gebeurt ook in Nederland.
De klasse-indeling in Nederland met de samenvoegingen is in 2017 nog als volgt:
 

Mannen

Vrouwen

Internationaal worden de klassen in de regel apart geklasseerd, zoals bijvoorbeeld bij de Wereldbeker in Emmen begin juli.
 

Correctie op NHC-uitslagen

Vanuit de gedachte dat de materiaalkeuze vrijgegeven zou worden zijn de eerste twee NHC-wedstrijden als zodanig verreden. Hierdoor zal een administratieve correctie van de klasseringen uitgevoerd worden. Er zullen twee rijders overgezet worden naar H5 en één rijder naar de H4. Dit zal met terugwerkende kracht gaan gebeuren. De twee rijders die naar de H5 gaan zijn reeds ingelicht en hebben als zodanig al hun derde NHC gereden.
 

Helmkleuren

Om alle klassen uit elkaar te houden is een kleurcodering bedacht door de UCI/EHC. Deze is opgenomen in de onderstaande tabel.
 
Heren Dames
H1 Groene helm H1 Oranje helm
H2 Blauwe helm H2 Gele helm
H3 Witte helm H3 Witte helm
H4 Rode helm H4 Rode helm
H5 Zwarte helm H5 Zwarte helm
H Open Zwarte helm met gele streep H Open Zwarte helm met gele streep
 
In internationale (Wereldbeker Emmen!) en nationale wedstrijden zijn de juiste helmkleuren verplicht in wegwedstrijden om het voor de jury duidelijker te maken en voor de rijders onderling. Op het moment dat niet alle klassen gelijktijdig starten mag je niet stayeren bij iemand die niet gelijktijdig met jouw groep is gestart. Nationaal is er de laatste jaren niet al te strak op de helmkleuren gehandhaafd. Dit is ook sterk afhankelijk van de dienstdoende jury. Er is echter een sterke wens vanuit o.a. het rijdersveld dat wel te doen voor de duidelijkheid.

Dus wanneer je een nieuwe helm koopt, zorg dan dat hij tenminste van de juiste kleur is.
 

Seine Snippe (beheerder van het NHC-klassement 2017)

17-05-2017
Overig nieuws

Onderzoek naar handbikeclassificatie

Tijdritprestatie van handbikers in verschillende klasses

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’
NHC Rotterdam in beeld
NK Para-cycling in bewegend beeld

Wegkampioenen 2020 bekend

Mooie strijd op Nedereindse Berg in Utrecht in woord en beeld