Echte criteriumsfeer in Delden

Johan Reekers wint voor eigen volk

Het criterium van Delden is iets aparts. En niet te vergelijken met andere NHC-wedstrijden in Nederland. Het lijkt wel een na-Tourcriterium als in het Brabantse Boxtel of Chaam. Maar nee, Delden ligt in hartje Twente. Het is de, ongekroonde, handbikehoofdstad van Nederland. Want naast het jaarlijkse criterium vindt hier al dertig jaar de succesvolle Rolstoelvierdaagse plaats.

Aan de vooravond van die vierdaagse toertocht door de wijde omgeving staat traditiegetrouw een criterium door de dorpskom op de kalender. Twee criteriums eigenlijk: een voor aankoppelhandbikers en een voor vastframers.

Delden is dus gewijde grond voor handbikend Nederland. Nergens zie je als handbiker meer publiek langs het parkoers dan hier. En je wordt elke ronde weer toegejuicht, als een Tourrenner op een steile berghelling. Het gros van de toeschouwers is al in het dorp vanwege de Rolstoelvierdaagse en heeft affiniteit met de sport. Hun massale enthousiasme schept een heerlijke sfeer, waarin je als renner graag het beste uit lijf en leden haalt.
 

Hobbels zijn attractief

Er was dit voorjaar kritiek op de klinkers van het rondje in Standdaarbuiten. Maar Delden kan er ook wat van, al hoor je daar nooit iemand over klagen. De helft van het 1,2 km lange rondje bestaat uit hobbelige klinkers met uithollingen overdwars en ongelijke putdeksels. In de winkelstraat loopt de klinkerweg ook nog eens vervelend op. Dat vergt extra kracht en concentratie.

{{Widgets::YouTube(UdCb3-Y7NaI)}}
En dan die twee linkerbochten van 35 graden! Daar zijn techniek en lef voor nodig. Een minder ervaren rijder vloog pardoes de strobalen in. Dat hebben we nog eens meegemaakt op het krakelingenrondje bij Ahoy in Rotterdam, in de afdling van de Adelante Challenge in Berg en Terblijt en in het Vondelpark. Een heus criterium vraagt om een attractief parkoers voor het publiek. En dat heeft Delden.
 

Harley

De dikke kilometer lengte en de moeilijkheidsgraad van het rondje garanderen een onmiddellijke verbrokkeling van het deelnemersveld. Ook dat is leuk voor de mensen langs de kant, want er valt permanent wat te beleven. Voor de renners is al die sportieve reuring prettig, want je kunt steeds even meespringen in het zog van een passerend groepje. Wat verloren rond rijden is er niet bij. En wie de concentratie verliest, wordt gealarmeerd door de sirene van de Harley Davidson die in de achtergrond de komst van de kopgroep aankondigt.

Al met al is Delden als enige avondcriterium van de NHC een pareltje aan de vaderlandse handbikekroon. Zeker zo vlak na de Tour de France.
 

Aankoppelrace
 

Vastframerace

 

Erepodia


Het podium van de aankoppelrace: 3. Bennie Bouwhuis, 1. Ed Roeters, 2. Luuk Mulder


Vrouwen: 3. Petra Garnier, 1. Laura de Vaan, 2. Jennette Jansen


Mannen H1/2: 1. Hans Romers


Mannen H3: 3. Dave Versluis, 1. Sidney Bito, 2. Mark Mekenkamp


Mannen H4: 3. Niels Kortlever, 1. Kees van Velzen, 2. Ronald Vincenten


Mannen H5/O: 3. Roel Bruijn, 1. Johan Reekers, 2. Mitch Valize​
 

Foto's: Seine Snippe
Video: Nieuws uit Delden.nl

25-07-2017
Overig nieuws

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’
NHC Rotterdam in beeld
NK Para-cycling in bewegend beeld

Wegkampioenen 2020 bekend

Mooie strijd op Nedereindse Berg in Utrecht in woord en beeld

'Eindelijk weer een wedstrijd'

Tijdritkampioenen 2020 bekend