Kijk zaterdag 14 oktober vanaf 18.30 uur mee via livestream

Wanneer doet para-triathleet Jetze het goed in de Ironman op Hawaiï?

Zelf wil hij vooraf geen richttijd noemen, maar Jetze Plat zal in ieder geval een eindtijd neerzetten in de eerste Ironman triathlon van zijn leven. Wat kunnen zijn fans verwachten? Bondscoach Bas de Bruin van de Nederlandse triathleten schetst hoe Jetze zou kunnen presteren op de drie onderdelen zwemmen, handbiken en wheelen. En hij vergelijkt de verwachte prestatie van Jetze met die van valide topatleten in de Ironman.
 

Uitputtingsslag

In het voorjaar noemde Jetze Plat op deze website de Ironman 2017 van zaterdag 14 oktober een belangrijk sportief doel van 2017, het jaar waarin hij werelkampioen handbiken werd in de klasse H4, de wereltitel para-triathlon prolongeerde en nog wat marathons naar zijn sterke hand zette. Zaterdagavond 14 oktober om 18.30 uur Nederlandse tijd begint hij aan de langste triathlon van zijn leven. De zwaarste ook, want de Ironman kent zeegolfslag bij het zwemmen, wind en steile hellingen bij het handbiken en wheelen. Het is door de afstand en de omstandigheden een enorme uitputtingsslag voor lichaam en geest: 3,8 km zwemmen, 180 km handbiken, 42 km wheelen. Begin er maar aan. En als je niet wegvalt door pech of eruit gehaald wordt vanwege tijdachterstand, haal dan de finish maar eens.
 

Vergelijking met valide atleten

Op Hawaiï starten de para- en valide triathleten in dezelfde wedstrijd, maar als aparte categorieën. Het is dus een geïntegreerd evenement en dat maakt een vergelijking van de prestaties mogelijk. Bondscoach Bas de Bruin van de Nederlandse Triathlonbond durft die vergelijking wel aan. Hij kan de tijden van Jetze  op de diverse onderdelen inschatten. 'In vergelijking met valide triatleten is Jetze een goede wedstrijdatleet. Zijn voordeel als para-atleet is zijn relatief lichte handicap. De andere Nederlandse para-triathleet Bas Parinussa heeft een hogere dwarslaesie en is daarom op alle onderdelen per definitie minder snel.'
 

Aerodynamischer

'Bij het zwemmen doet Jetze nauwelijks onder voor valide deelnemers, ook al heeft hij minder beenfunctie. Het handbiken ligt hem erg goed, maar de ervaring wijst uit dat de beste valide atleten sneller klimmen op hun racefiets. Dalen daarentegen gaat bij Jetze weer sneller vanwege de betere aerodynamica. Per saldo zal Jetze tijdens het urenlange handbiken toch tijd verliezen ten opzichte van de beste valide fietsers. Bij het wheelen heeft hij wel voordeel ten opzichte van de lopers. Zeker bij het dalen. Voor lopers geldt dat de marathon de grootste aanslag is op hun lichaam. Jetze's voordeel is dat hij alle onderdelen op armkracht af legt en aerodynamische voordelen heeft in de afdalingen.'
 

Lange werkdag

Al met al schat Bas de Bruin Jetze's tijden als volgt in: 3,8 km zwemmen - ongeveer 60 minuten, 180 km handbiken - ongeveer 5 uur, 42 km wheelen - minder dan 2 uur. Voeg daar nog meerdere minuten bij voor het wisselen van kleding en voertuig en je komt ruwweg uit op een totaaltijd tussen de 8 en 9 uur.  Een lange werkdag. Ter vergelijking, het wereldrecord volledige para-triathlon is 7 uur en 47 minuten. Voor de valide versie is dat 7 uur en 40 minuten. Maar dat waren vlakke parkoersen, dus die vergelijking gaat mank.
 

Held

Het is Bas op sociale media opgevallen dat Jetze in Hawaiï gezien wordt als een heel professionele atleet. 'Hij dwingt respect af door zijn prestaties. Hij heeft nu al een heldenstatus daar. Dus zal er zeker op hem gelet worden tijdens de wedstrijd. Hawaiï heeft het sterktste startveld ter wereld. Als Jetze binnen de 9 uur finisht en bij de eerste 30 tot 50 deelnemers eindigt dan heeft hij het goed gedaan', aldus Bas de Bruin.
 

Tekst: Rogier Wiercx

Foto: Bert Willems

 

De parkoersen op Hawaiï

 

Zwemmen


 

Handbiken


 

WheelenDe race van Jetze (startnummer 163) en Bas (startnummer 165) - en van alle andere mannen en vrouwen - is te volgen op livestream. Je kunt zelfs opgeven wie je speciaal in beeld wilt hebben. Kijk op de eerste link hieronder.

Enkele handige links
12-10-2017
Overig nieuws

Wat een prachtige uitzichten op de bergen!

De Alpentocht van Sandra Prins

Een kennismaking met Frontline in Brummen

Groot in handbikes met ondersteuning

Een beeldverhaal van Inge en Mathilde

De Fuji kleurt oranje

Laura de Vaan zet de wekker en geniet

Wat een dag!

Commentaar van een insider op de tijdrit in Tokio

Laura de Vaan kijkt naar haar oud-collega's

Tokio

Kijk hier de livestreams terug van triatlon en handbiken