Opvallend veel nieuwe deelnemers

Prachtige NHC-start in Rotterdam

Een zonnetje. Een aangename temperatuur. Een briesje. Dat alles zorgde in Rotterdam voor blije gezichten bij de start van de eerste NHC-wedstrijd van 2018. En wat een fraai deelnemersveld met bijna veertig sporters. En al waren niet alle grote namen er, er waren wel veel nieuwe namen en dat is net zo belangrijk. Winnaaars waren wereldkampioen Tim de Vries (H5/O), Laura de Vaan (Vrouwen), Luc Francois (H1/2), Sidney Bito (H3) en Tawfiq Arifi (H4).

Traditioneel is de eerste NHC-wedstrijd ook de bochtigste van het jaar, met twee scherpe haarspelden en twee lange keerlussen. Voordeel dus voor de stuurvaste liggers en nadeel voor de kniezitters die niet kunnen doortrappen. De bijna even traditionele stormwind ontbrak.

Onmiddelllijk na de start versnipperde het grote peloton in groepjes en eenlingen. Op het overzichtelijke circuit geeft dat voor de toeschouwers veel dynamiek. Voor de rijders betekent het dat ze langs alle kanten inhalen en ingehaald worden. Goed opletten dus.

Bijzonder blijven toch de loeiende vliegtuigen op het aanpalende vliegveld met hun ongezonde uitlaatgassen vol ultrafijnstof die tot diep in je longblaasjes doordringen.
 

Veel vrouwen

Op de startlijst stonden meer nieuwe namen dan ooit. Vooral bij de vrouwen, met enkele prima presterende nieuwkomers. Maar evengoed in de H3 en de H4. De nieuwe handbikeverenigingen als Riverside Racers en Handbike Team Noord-Holland brengen fris bloed in het peloton. Wordt 2018 het jaar van de doorbraak van de handbikesport? Behoren de magere aantallen - 20 of 25 deelnemers - nu definitief tot het verleden? Het begin is er, nu de consolidatie nog.
09-04-2018
Overig nieuws

Onderzoek naar handbikeclassificatie

Tijdritprestatie van handbikers in verschillende klasses

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’
NHC Rotterdam in beeld
NK Para-cycling in bewegend beeld

Wegkampioenen 2020 bekend

Mooie strijd op Nedereindse Berg in Utrecht in woord en beeld